Debat

Lille pointsejr til Thorning ved DRs topmøde

ANMELDELSE: Thorning vandt på point - 52-48 - over Løkke på DR1, skriver Altinget.dks Rasmus Nielsen i vurderingen af døgnets tv-valgkamp.
"Og nu kom det så, the point of no return. Løkke forlod sin pult. Forlod den, skønt hans gamle fortrolige rådgiver, Søs Marie Serup, kort forinden på samme kanal som godt råd havde sagt til Løkke, at han for alt i verden ikke må begynde at gå."
"Og nu kom det så, the point of no return. Løkke forlod sin pult. Forlod den, skønt hans gamle fortrolige rådgiver, Søs Marie Serup, kort forinden på samme kanal som godt råd havde sagt til Løkke, at han for alt i verden ikke må begynde at gå."Foto: DR
Rasmus Nielsen

Udgiver af Altinget.dk.
Født 7. oktober 1960 i København.

Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole juni 1983.

Redaktør af EF-Kommissionens nordiske blade 1983-85. Freelance Danmarks Radio 1984-89 (interviewprogrammet Hvorfor nu det?), TV 2/Lorry 1989-93: studievært, redaktør af Set & Sket og ansvarlig for Kommunevalg 1993. Studievært Kommunevalg 2001.

1994-99: Etableret og drevet folketingsredaktion for TV 2-regionerne. Forfatter til Folketingets rapport "Grundlovsdebatten 1999-2003", august 2003
Januar 2000- Startet og udgivet Altinget.dk.

2004: Journalisthøjskolens eJour-pris
2007: Den danske Publicistklubs Jubilæumspris
2010: Bordings Mediepris fra Danske Specialmedier
2015: Den danske Publicistklubs nystiftede Public Service-pris
2017: Bordings Særpris
2018: Den Berlingske Fonds Journalistpris

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

<img align="left" src="@nyimg=9307@" />

Selv om valgkampen aldrig blev den præsidentvalgkamp mellem S og V, vi før har set, så har tv ganske naturligt ofret de to statsministerkandidater særlig opmærksomhed.

I aftes tog DR endelig revanche over TV 2 med den første af to såkaldte topmøder i valgkampens slutspurt mellem Lars Løkke Rasmussen og hans udfordrer Helle Thorning-Schmidt. Anden og sidste runde komme på onsdag som afslutning på tv-valgkampen.

Valgkampen har ikke for alvor flyttet stemmer - rød blok incl. Radikale stod ved valgets udskrivelse til 53 pct. af stemmerne, hvor de nu står til 52 pct. i snittet af alle målinger.

Lillian Gjerulf Kretz var værten i DR-byen, der i en kulisse fra folketingssalen skulle adskille de to kombattanter, når de røg i udadskillelig verbal nærkamp. Hun lovede, at der blev "god tid", og sådan oplevede man det også som seer, når ellers ikke de to deltagere skar hinanden af.

Hun har placeret sig med naturlig autoritet, hvor man kan se en regeringschef for sig. Om tre dage sker der noget stort for hende.

Rasmus Nielsen
Chefredaktør

Uforsonlig debat
Det blev en uforsonlig, til tider næste hadsk debat. Som i valgkampens øvrige topmøder kan man ikke udpege en entydig vinder, dertil er de to toppolitikere for trænede.

Alligevel står Helle Thorning-Schmidt efter mit skøn tilbage med en lille pointsejr. Sådan 52-48, svarende til føringen i meningsmålingerne. Det lykkedes ikke for alvor Løkke at så tvivl om regeringsalternativets økonomiske politik eller den fremtidige udlændingepolitik. Derimod kunne Thorning trække det kort, der altid kan trækkes efter ti år med den samme regering: - Hvorfor har I så ikke gjort noget?

Foto:

Værten lagde ud med en smilende, mild stil på en dyster baggrund - 10-årsdagen for terrorangrebet på USA - og de to politikere kunne næsten stilfærdigt blive enige om, at dansk udlændingepolitik står fast, uanset hvem der vinder på torsdag. Thorning opsummerede det i et "Vi står skulder-ved-skulder med USA".

Skillelinjen
Dysten satte ind i en hård, kritisk fase, da talen kom på økonomi, herunder efterløn og udflagning af arbejdspladser. Det er hér, skillelinjen virkelig går.

Der kom de sædvanlige beskyldninger om, at "Nu afbryder du igen", denne gang uforsonligt som aldrig før. Man ville kunne klippe en brysk video sammen af alle de gange, de to beskyldte hinanden for dårlig debatkultur.

Venstres forsøg på som et "moderne arbejderparti" at overtage Socialdemokraternes traditionelle rolle blev diskuteret.

Thorning ville have bekræftet, at 38.000 nu står til at miste deres dagpenge, fordi dagpengeperioden er afkortet. Løkke svarede, at med nye skatter og afgifter er S ikke arbejdernes parti. Thorning mente, at Venstre ikke kan siges at være et arbejderparti, når partiet ikke kan skaffe arbejde til lønmodtagerne. Hun mente, at Venstre har sendt krisens regning videre til helt almindelige lønmodtagere.

Bare billigere
Så kom hele diskussionen om, at danske arbejdspladser flytter til udlandet, og den ligger bedst til blå blok.

"Verden vil være lige så dygtig som os - bare billigere," skar Løkke det ud.

Lillian Gjerulf Kretz havde som ordstyrer en underspillet, naturlig autoritet, som politikerne gennemgående respekterede. Modsat Johannes Langkilde forleden på TV 2, der på nogle stræk afbrød og talte i munden på sine gæster. Det hjalp dog også Kretz, at DR (modsat TV 2) tilsyneladende skruede ned for den politiker, man ville overdøve.

Hun ville vide, om det var rigtigt, som man kan læse i avisen, at en S-ledet regering vil belaste hver dansk familie med 27.500 kr. mere i årlige skatter og afgifter.

"Det passer ikke," sagde Thorning.

Løkke sagde, at de 27.500 kr. godt kunne blive til 20.500 kr., hvis en ny regering lykkes med at få folk til at arbejde 12 minutter mere om dagen. "Nu må vi snart have besked".

Thorning mente på sin side, at den nuværende regering ville give yderligere skattelettelser. Det afviste Løkke men sagde dog, at man vil fryse de skattelettelser op, der ellers er udsat på grund af krisen.

"Så har vi også fået svaret. I vælger skattelettelser," sagde Thorning og tog på retorikken et af de point hjem, der altså gav hende en samlet, lille sejr. I grunden besynderligt, at man kan bruge det mod en politiker, at han vil spare på folks "samfundskontingent", men sådan er den skattepolitiske logik i Danmark og har været det, siden Glistrup blev frosset ud med sin nulskat.

Hos Løkke kunne det kun blive til, at "din kurs er at gøre det dyrere at være dansker. Det er en helt forkert vej, fordi Danmark taber konkurrenceevne i forhold til udlandet."

Gult papir
Han tog med lidt rystende hænder et gult stykke papir frem, som han læste op af.

"Du siger mange ting i denne valgkamp. Du siger, vi er i recession, at vi er i bakgear Faktum er, at vi er top 5 i Europa. Du siger, at langtidsledigheden er tårnhøj, det viser sig, at den er lavere end under Nyrup."

Og nu kom det så, the point of no return. Løkke forlod sin pult. Forlod den, skønt hans gamle fortrolige rådgiver, Søs Marie Serup, kort forinden på samme kanal som godt råd havde sagt til Løkke, at han for alt i verden ikke må begynde at gå. Det kom så meget bag på produceren, at der blev fejlklippet ud i det blå, men vi kom dog tilbage og så, at Løkke ovre ved Thornings pult lagde den gule seddel, hvor hun i øvrigt lod den ligge resten af udsendelsen.

Når Thorning vandt på point, skyldes det også aftenens sidste tema, udlændingepolitikken, hvor hendes alternativ ellers står svagt, fordi de tre røde partier plus Radikale er reelt uenige om, hvor meget de vil slække på den stramme kurs, VKO har ført i ti år. Men man sad tilbage med et indtryk af, at det aldrig lykkedes Løkke at slå en kile ind hér.

Thorning kunne zoome ud, hvis hun trængte til at parere, med et

"Venstre kritiserer os bare - de har ellers haft ti år til at lave politik."

Hertil sagde Løkke: "Vi har ikke skabt paradis, men det går fremad."

Helle Thorning-Schmidt har haft godt af at komme mere og mere på i valgkampen. I aften skal hun i både Go' Aften Danmark og Aftenshowet. Hun har placeret sig med naturlig autoritet, hvor man kan se en regeringschef for sig. Om tre dage sker der noget stort for hende.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Lillian Gjerulf Kretz

Vært, TV Avisen, DR
journalist (DJH 2004)

0:000:00