Kommentar af 
Lisbeth Knudsen

Lisbeth Knudsen: Der er gået kampsport i politisk namedropping

KOMMENTAR: Udkald til public service: Send toppolitikerne rundt i landet til folkelige stormøder fire gange årligt.

DM I NAMEDROPPING: Hvilken partileder kan nå at besøge flest byer i provinsen?
DM I NAMEDROPPING: Hvilken partileder kan nå at besøge flest byer i provinsen?Foto: Polfoto/Tobias Nicolai & Jakob Jørgensen
Lisbeth Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Keld og the Donkeys er der måske nogen her i dette publikum, der husker. Måske også deres Ganløse-Vanløse-sang, som går sådan her:

”Vi kender
Ganløse, Vanløse, Boulum og Skovlund, Håstrup, Tåstrup og Tårs
Svinninge, Svaninge, Virum og Farum, Nykøbing Falster og Mors
Stauslunde, Kauslunde, Tingsted, Ringsted, Føvling, Løvling, Them
Harløse, Varløse, Maling, Faling, Gjerlev, Herlev, Lem
Foruden Hyllinge, Jyllinge, Drastrup og Brastrup, Ringsted, Vringsted og Als
Benløse, Stenløse, Pryrup og Nyrup og Hastrup og Kastrup og Skals
Grevinge, Skævinge, Dejbjerg, Snejbjerg, Listed, Thisted, Ræer,
Særløse, Værløse, Spøring og Tørring
og mange, mange fler”

Der er slået på gong-gongen til kommunalvalg den 21. november, og der er hos partilederne gået kampsport i at nævne, hvor aktive de er rundt omkring i landet. Enhver god tale for rullende kameraer skal nu helst krydres med ”namedropping” af bynavne og fornavne på personer fra lokale møder på skoler, gymnasier, virksomheder, plejehjem og offentlige institutioner af enhver art.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen var i sin åbningstale i Folketinget rundt om Esbjerg, Thisted, Hanstholm, Vejle, Hillerød, Viborg, Særslev-Hårslev og Aarhus, for nu bare at nævne nogle. Og her kom vi også ind og ud af folkeskoler, gymnasier og virksomheder, brugt som positive eksempler på, at det med statsministerens ord går ret godt i Danmark.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, startede sin tale under åbningsdebatten med et besøg på Ærø og fortsatte så lidt rundt på et par andre danske øer, som ikke ville få det ret godt med regeringens politik. Og det fik Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til i politisk nødværge at gribe til sangen om Ganløse-Vanløse uden selv at nævne, om han rent faktisk har været rundt i landet uden for hjembyen Thyregod og så selvfølgelig København.

Skal der nu gøres grin med, at partilederne og ministrene kommer lidt ud i virkeligheden og møder vælgerne? På ingen måde. Det fortjener de faktisk ros for. Og gerne mere af det. Navnlig hvis disse virkelighedstjek ikke blot bliver staffage til en på forhånd lagt markedsføringsstrategi med indlagte fotomuligheder for medierne og velfriserede værter, men hvis det faktisk er et udtryk for en virkelig demokratisk lytteproces.

Byer, navne og situationer bruges som positive punktnedslag præcis der, hvor de passer ind i den politiske fortælling.

Lisbeth Knudsen

Men byer, navne og situationer bruges som positive punktnedslag præcis der, hvor de passer ind i den politiske fortælling, som partilederen og ministeren gerne vil have til at slå igennem. Så de steder, der får besøg af partiledere og ministre, udvælges omhyggeligt og analyseres godt igennem på forhånd for skjulte katastrofer og dårlige historier.  

At skabe identifikation er altid godt, når politiske argumenter skal gøres jordnære. Følelser flytter flere stemmer end fakta. Det lokale eksempel kan skabe en stærk om end helt udokumenteret legitimitet til en påstand eller et politisk forslag, som det ellers kan tage lang tid at forklare og påvise fordelene ved. Også selv om der er tale om en meget sparsom og helt ikke-repræsentativ stikprøve. Medierne når alligevel sjældent at prøve efter.

Hvis formålet med de mange besøg rundt i landet skal forestille at være at forsøg på at slå bro over den manglende tillid mellem vælgerne og politikerne og den manglende tiltro til, at politikerne har svarene på tidens store problemer, så vil jeg tillade mig at påstå, at det er mere markedsføring og mediestrategi, end det er demokratisk åbenhed og aktiv dialog. Den type dialog foregår i virkeligheden meget mere på de mange lokale møder, som finder sted mellem kandidaterne i en valgkreds i løbet af en valgperiode.

Så det store spørgsmål kunne være: Hvordan får vi flyttet de politiske debatter mellem partilederne rundt omkring i landet, så de ikke kun foregår på Christiansborg og i tv-studierne?

Hvordan får vi sådanne store debatter med toplederne etableret mellem valgene og ikke kun, når der føres valgkamp?

Kunne der til en start findes fire stormøder om året, som bringer den politiske debat med toplederne ud af Christiansborg og rundt i landet og gerne med tv-transmission på, så ville det styrke det folkelige engagement i politik mere end at vide, at Løkke har været på besøg i Esbjerg på et gymnasium og Mette Frederiksen på Ærø. Hallo, er der nogen public service-stationer hjemme til den opgave?

---------

Lisbeth Knudsen er ansvarshavende chefredaktør og direktør for Mandag Morgen samt formand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Det Kgl. Teater. Hun har været koncernchef for Berlingske Media og ansvarshavende chefredaktør for Berlingske. Før det var hun bl.a. nyhedsdirektør i DR. Hver anden fredag skriver hun en klumme i Altinget, som alene er udtryk for skribentens egne holdninger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00