Debat

LO: Arbejdsløse og lønmodtagere skal ikke betale for 2025-plan

DEBAT: Regeringens forslag om obligatorisk arbejdsmarkedspension til arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister kan lyde sympatisk. Sympatien forsvinder dog hurtigt, når man ved, at de skal betale hele gildet selv, skriver Lizette Risgaard, formand for LO.

Foto: Erik Refner/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lizette Risgaard
Formand for LO

Lønmodtagerne råbte højt i kor! Det resulterede i, at regeringen for nyligt måtte opgive at hæve pensionsalderen endnu mere end allerede aftalt. Så langt, så godt. Vi nåede kun lige at ånde lettet op, inden de igen fremlagde et udspil om senere tilbagetrækning.

I 2025-planen foreslår regeringen blandt andet at indføre en obligatorisk arbejdsmarkedspension. Jeg har sagt det før: Fingrene væk fra vores aftalesystem! Vores arbejdsmarkedspensioner er noget, vi forhandler i overenskomsterne. Det skal politikerne ikke begynde at lovgive om. Vi vil ikke risikere at sætte et velfungerende system over styr.

En skjult forringelse
Obligatorisk arbejdsmarkedspension til arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister kan lyde sympatisk. Sympatien forsvinder dog hurtigt, når sagen er den, at de skal betale hele gildet selv. Regeringens forslag er i realiteten en skjult forringelse af levevilkårene for mennesker, der i forvejen har meget lidt at rutte med. Det er fornuftigt med bedre pensionsvilkår for mennesker på overførselsindkomst, men så forhøj indbetalingerne til ATP, som de allerede betaler til. Fordel regningen mellem stat, virksomheder og modtagere.

Fakta

Regeringen præsenterer intet mindre end 13 punkter, der skal få lønmodtagerne til at arbejde længere. Jeg er meget glad for, at regeringen har pensioneret planen om en yderligere fremrykning af pensionsalderen og nu satser på senere tilbagetrækning blandt dem, som vil og kan. Det er trods alt bedre med frivillighed frem for tvang. Men regeringen undervurderer den kæmpe udfordring, der er med den højere tilbagetrækningsalder, som allerede er aftalt. Det er uholdbart.

Glemmer de nedslidte
Hver tredje LO-lønmodtager med fysisk hårdt arbejdsmiljø regner ikke med at kunne blive på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen. De er nedslidte, de har smerter, og de tager alt for jævnligt medicin til morgenkaffen for at holde arbejdsdagen ud. Hvad med at sikre sig at de rent faktisk kan holde frem til den nuværende pensionsalder?

Regeringens forslag er i realiteten en skjult forringelse af levevilkårene for mennesker, der i forvejen har meget lidt at rutte med.

Lizette Risgaard
Formand for LO

Nogle har med efterlønsordningen mulighed for at få en god tilbagetrækning. Men desværre er det kun få, der reelt har den mulighed. Folketinget har jo allerede tidligere haft held med at få folk til at framelde sig ordningen. De resterende skal ikke sælge deres sidste kort på hånden til fordel for kortsigtede skattegevinster, som regeringen foreslår. Det er jo som at t…. i bukserne for at få varmen. Det er en kort fornøjelse!

Jeg forventer i stedet, at regeringen investerer i bedre arbejdsmiljø. Jeg forventer, at vi senere på året laver en rigtig god trepartsaftale, der sikrer bedre efter/videreuddannelsesmuligheder. Jeg forventer, at vi giver lønmodtagerne den værdige alderdom, de har fortjent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00