Løkke: Det er i dansk interesse at tage 1.000 flygtninge nu

FLYGTNINGE: Europa skal komme videre fra at diskutere fordeling af 120.000 flygtninge til at diskutere de egentlige udfordringer. Derfor vil Danmark tage 1.000 flygtninge nu for at få kabalen til at gå op, siger Lars Løkke Rasmussen efter møder med EU-topledere i Bruxelles.

Lars Løkke Rasmussen er torsdag i Bruxelles for at mødes med flere EU-toppolitikere. Her giver han hånd til formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.
Lars Løkke Rasmussen er torsdag i Bruxelles for at mødes med flere EU-toppolitikere. Her giver han hånd til formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.Foto: Bjarke Ørsted/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

BRUXELLES: Diskussionen om de 120.000 flygtninge, som skal fordeles mellem EU-landene, spærrer for, at man i Europa kan komme til at tale om de egentlige løsninger på flygtningekrisen.

Derfor melder regeringen nu ind, at Danmark kan tage 1.000 af flygtningene. Så kan EU’s integrationsministre, der mødes til ekstraordinært møde på tirsdag, forhåbentlig blive enige om en aftale om flygtningefordelingen – og så komme videre.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der har mødtes med EU-lederne Jean-Claude Juncker og Donald Tusk og den danske kommissær Margrethe Vestager i Bruxelles torsdag.

Her har han fremlagt Danmarks bidrag til at løse flygtningekrisen. Og det danske tilsagn er blevet taget godt imod, siger statsministeren.

“Det er min opfattelse, at der her i Bruxelles er et ønske om, at de politiske ledere flytter sig fra en diskussion om, hvordan vi fordeler en delmængde af en udfordring – altså 120.000 flygtninge – til en diskussion om, hvad de europæiske udfordringer egentligt er,” siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

“Det bidrag, vi har lanceret i dag, bidrager til at sikre, at vi kan foretage det skift.”

1.000 flygtninge nu begrænser indvandring på sigt
Lars Løkke Rasmussen erkender, at det udefra set godt kan undre, at en Venstre-regering, der er gået til valg på at sætte prop i flygtningetilstrømningen, nu frivilligt melder sig klar til at tage imod 1.000.

“Jeg kan godt forstå, hvis man har fulgt valgkampen og hørt mig sige, at vi nu skal bringe asyltilstrømningen under kontrol, så lyder det da underligt, at han nu inviterer 1.000 flygtninge,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Men han understreger, at beslutningen er taget ud fra en nøgtern politisk vurdering af, hvad der i sidste ende tjener Danmarks interesser bedst.

“Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi ved at tage 1.000 frivilligt nu, for at få kabalen til at gå op, så kan vi fremme en europæisk diskussion, som i sidste ende sikrer mere kontrol over indvandringen – også i Danmark,” siger statsministeren.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, indkaldte torsdag under Lars Løkke Rasmussens besøg til et ekstraordinært topmøde blandt EU’s top- og regeringschefer. Mødet skal holdes onsdag i næste uge, dagen efter EU’s indenrigs- og integrationsministre holder endnu et hastemøde for at fordele 120.000 flygtninge mellem landene.

Udover det danske tilsagn om at tage imod 1.000 af de flygtninge, har regeringen også meldt ud, at Danmark vil bidrage med 750 millioner kroner til de mere langsigtede løsninger på flygtningekrisen. Pengene skal dels gå til nærområder omkring Syrien, dels til styrkelse af Europas ydre grænser og oprettelse af registreringslejre i Italien og Grækenland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00