Løkke: Folkeskolen har svigtet de svageste børn

KOMMUNER: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) langer hårdt ud efter de kommunale folkeskolers manglende evne til at løfte de svageste elever. Udvalgte skoler har udsigt til ekstra penge.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) overbragte torsdag regeringens 'hilsen' til de omkring 1.500 kommunale politikere, embedsmænd og interessenter til KL's kommunalpolitiske topmøde i Aalborg.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) overbragte torsdag regeringens 'hilsen' til de omkring 1.500 kommunale politikere, embedsmænd og interessenter til KL's kommunalpolitiske topmøde i Aalborg.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Kim Rosenkilde

Folkeskolen fik hårde ord med på vejen, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag talte til KL’s kommunalpolitiske topmøde i Aalborg.

På trods af alles gode vilje har hver femte ung hverken en ungdomsuddannelse eller et svendebrev syv år efter, de har forladt folkeskolen.

Det er ifølge statsministeren både trist for den unge og for det danske samfund. Og selvom han kalder det et ”kollektivt svigt”, så peger han en kritisk finger mod kommunerne og folkeskolerne.

”Det er et svigt, som har rod i det paradoks, at mange fortsat forlader en af verdens dyreste folkeskoler uden at kunne læse og regne ordentligt,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Jeg accepterer ikke, at det skulle være et spørgsmål om penge.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Meldingen kommer med udsigt til et kommunalvalg i efteråret, hvor folkeskolen traditionelt står helt centralt på den politiske dagsorden.

Øremærkede penge på vej
Ønsket om at løfte de svageste elever var netop en af ambitionerne med den folkeskolereform, der blev indgået bredt politisk forlig om i 2013.

Lars Løkke Rasmussen anerkender, at reformen skal have tid til at virke.

Man han vil ikke acceptere en kommunal folkeskole, hvor en betydelig del af eleverne ikke lærer at stave og regne godt nok til at kunne tage en erhvervsuddannelse.

”Når der sidder to-tre elever i hver klasse, som ikke har lært det, de fundamentalt set burde. Så er det et svigt fra den folkeskole, som kommunerne har ansvaret for,” siger Lars Løkke Rasmussen.

I VLAK-regeringens regeringsgrundlag fremgår det, at der vil blive afsat en pulje på 500 millioner kroner over tre år, som skal tilskynde kommunerne til at løfte niveauet for fagligt svage elever.

Kommuner kræver arbejdsro
I alt 100 ud af landets omkring 1.300 folkeskoler vil få adgang til puljen. Pengene kommer, selvom Lars Løkke Rasmussen ikke selv mener, at de i sig selv vil gøre den store forskel.

”Jeg accepterer ikke, at det skulle være et spørgsmål om penge. Men nu kommer vi alligevel med nogle til de omkring 100 skoler rundt omkring i landet, som har de fagligt set ringeste resultater,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Fra KL’s side hører man det som et muligt tilsagn om, at pengene vil gå til skoler, hvor behovet for at få løftet eleverne er størst. Og ikke til skoler, hvor man allerede har løftet niveauet.

Et spørgsmål som forhandles med regeringen.

Samtidig udbeder KL’s formand, Martin Damm (V), sig på kommunernes vegne ro til arbejdet med at få folkeskolereformen helt på plads.

”Vi kan kun levere, hvis vi får arbejdsro til at få reformen helt i hus. Det er det, Christiansborg har lovet os,” siger Martin Damm.

Dokumentation

Regeringsgrundlag om skolepenge

"Regeringen vil afsætte en pulje for elevløft på 500 mio. kr. over 3 år, som skal tilskynde skoler til en bedre indsats over for de fagligt svageste elever, der har behov for at blive bedre til f.eks. dansk og matematik. Puljen skal målrettes omkring 100 skoler spredt i landet med mange elever med et lavt fagligt niveau."

"Midlerne fra puljen skal kun udbetales til skolerne, hvis de kan dokumentere, at de har løftet de fagligt svageste elevers niveau, særligt i dansk og matematik. Det vil give skolerne en ekstra tilskyndelse til at løfte de fagligt svageste og f.eks. til at udvikle og afprøve nye undervisningsmetoder."

"I 00’erne betød en tilsvarende meraktivitetspulje på sundhedsområdet, at sygehusafdelingerne udviklede nye metoder til at behandle patienterne hurtigere og bedre." 

Kilde: Statsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00