Løkke og Thulesen sidder tungt på magten

MAGTHIERARKI: Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Thulesen Dahl (DF) ligger i top, når det kommer til at få gennemført deres politik, lyder dommen fra Altingets magtpanel. Se listen her.

Foto: Søren Bidstrup
Cecilie Gormsen

Det kommer næppe som den helt store overraskelse, at Lars Løkke Rasmussen ifølge Altingets magtpanel er den partileder, som er bedst til at få sin politik igennem.

Når man sidder i regering – og tilmed som statsminister – har man rigtig gode kort på hånden for at påvirke politikken.

På andenpladsen og kun en my efter Lars Løkke Rasmussen ligger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Og selvom det ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, ikke er overraskende, at han ligger nummer to, så er det overraskende, at han nærmest vurderes ligeså god til at få sin politik igennem som landets statsminister.

LÆS OGSÅ: Magtanalyse 2016: Så magtfulde er ministrene 

”Thulesens muligheder for at få sin politik sat igennem vurderes meget højt, og det afspejler nok Dansk Folkepartis traditionelle indflydelse under en borgerlig regering,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Men man kan faktisk diskutere, hvor meget Dansk Folkeparti har opnået de sidste ti måneder. Tag bare asylpolitikken, den er jo ikke tilnærmelsesvis så stram, som Dansk Folkeparti har ønsket det.”

Mette Frederiksen på 3. plads
På tredjepladsen i partiledernes interne magthierarki ligger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen. Og det selvom hun sidder i opposition.

”Tredjepladsen til Mette Frederiksen illustrerer, at Socialdemokraterne har været med i vigtige lovkomplekser som asylopstramninger og dagpengeforlig,” siger Erik Holstein.

Han peger på, at hvis Socialdemokraterne bliver mere villige til at bruge et flertal uden om regeringen, kan Mette Frederiksen optimere sin indflydelse.

”Og der er absolut ingen grund til at fraskrive sig den mulighed,” siger Erik Holstein.

LÆS OGSÅ: Erhvervsministeriet klatrer mod toppen

På de følgende pladser følger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, og Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. Begge er støttepartier for regeringen og er derved sikret noget indflydelse.

”Så længe Venstre sidder ved magten, er såvel Liberal Alliance som Konservative sikret en vis indflydelse. Det så man især ved finansloven, hvor de to partier fik hver deres indrømmelse: Konservative med fastfrysning af grundskylden og Liberal Alliance med nedsatte bilafgifter.”

Johanne Schmidt-Nielsen i bund
Bunden af listen indtages af de mindre oppositionspartier. Radikales Morten Østergaard har mest indflydelse hos disse partier, mens Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen ligger helt i bund.

”Tager man det straight i forhold til forhandlinger på Borgen, har et parti som Enhedslisten jo nul chance for at få gennemført sin politik under Løkke. Men der er også noget, der hedder indirekte magt,” siger Erik Holstein.

LÆS OGSÅ: Her er Altingets magtliste 2016

Han peger på, at hvis oppositionspartier kan skabe et folkeligt pres, kan de også få magt ad den vej. ”Det så man for eksempel, dengang SF førte an i de store velfærdsdemonstrationer i 2007. Men her og nu kan hverken Alternativet eller Enhedslisten omsætte fremgang til politisk indflydelse,” siger han og tilføjer:

”Og så må man konkludere, at Radikale er det af de mindre oppositionspartier, der har størst chance for at få gennemført sin politik.”

Dokumentation

Partiledernes rangorden:

1. Statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre

2. Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti

3. Mette Frederiksen, Socialdemokraterne

4. Anders Samuelsen, Liberal Alliance

5. Søren Pape Poulsen, Konservative

6. Morten Østerhgaard, Radikale

7. Uffe Elbæk, Alternativet

8. Pia Olsen Dyhr, SF

9. Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten

Kilde: Altingets magtpanel 2016.
Sådan har vi spurgt: Hvordan vurderer du det interne hierarki blandt partilederne i forhold til at gennemføre deres politik?


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00