Løkke om EU’s fremtid: Vi skal stå vagt om vores særpræg

TOPMØDE: Der skal fortsat være plads til forskellighed i EU. Det er ikke det mest effektive, men demokrati er bare bøvlet, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen før stor diskussion om Europas fremtid.

Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU står i en skæbnetime, men løsningen er ikke at sætte turbo på magtoverførslen til Bruxelles. Det er meldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved ankomsten til et EU-topmøde, der skal kickstarte debatten om livet i EU, efter briterne har valgt at vinke farvel til Unionen.

”Vi har skabt et samarbejde, som har de udfordringer, at vi er 28 – desværre snart 27 lande – der insisterer på, at vi har hver vores særpræg og hver vores egen måde at indrette tingene på, og det skal vi også stå vagt om,” siger statsministeren.

Det koster på effektiviteten i samarbejdet, men det er en pris, man må betale for et samarbejde med plads til forskellighed, lyder det fra Løkke.

”Det er noget bøvlet noget, men demokrati er noget bøvl,” siger han.

Storforbruger af fleksibilitet
EU-Kommissionen kridtede i sidste uge banen op for diskussionen ved at udsende et fremtidspapir, der udpensler fem forskellige scenarier for EU-samarbejdet.

Det mest omdiskuterede er ideen om et EU i flere hastigheder, hvor en fortrop af villige lande baner vejen, mens andre bliver tilbage.

Her har Danmark traditionelt ønsket at holde sammen på flokken og holde alle døre åbne i frygt for at blive hægtet af samarbejdet. Derfor har ideen om en hård indre kerne i EU ikke været særlig populær hos skiftende regeringer.

Men Lars Løkke Rasmussen understreger, at med alle Danmarks egne EU-forbehold, så er det svært at ”stå og stampe i jorden” over, at andre måske vil bevæge sig hurtigere frem.

”Der må jeg stilfærdigt sige, at Danmark jo er et land, der i den grad har været storforbruger af fleksibilitet. Så er det jo lidt svært at have det udgangspunkt, at der ikke kan udvises fleksibilitet over for andre,” siger Løkke.

Ingen lang grublen
”Når det er sagt, så håber jeg jo, at Europa holder tættest muligt sammen om det, der betyder noget. Et Europa, der er stort på de store ting og småt på de små ting, og som leverer der, hvor det betyder noget for europæerne og også danskerne i hverdagen.”

Det er vigtigere for statsministeren end at tage den helt store sjælesøgning om Europas fremtid.

”Det kan godt være, at der er nogle, der vil synes, at det er akademisk interessant at have en diskussion om, hvad har EU brug for lige nu og her, og hvor skal vi være om 20 år, men det, tror jeg, forvirrer mere, end det gavner,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00