Løkke til afslutningsdebat: Danmark står bomstærkt

AFSLUTNINGSDEBAT: Danmark har det godt, men vi skal ikke lukke os om os selv, lød det i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) tale til Folketingets afslutningsdebat.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Henrik Axel Lynge BuchterAmalie Bjerre Christensen

Danmark står bomstærkt både hjemme og ude i verden.

Sådan indledte og afsluttede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sin tale ved Folketingets afslutningsdebat onsdag.

”Siden folketingsvalget er Danmark blevet stærkere, rigere og tryggere,” lød det fra Lars Løkke på talerstolen, som herefter skitserede de store træk i 2025-planen, som regeringen fremlagde tirsdag.

En tak for samarbejdet
Gennem hele sin tale opremsede Lars Løkke det ene tiltag efter det andet, som regeringen har fået gennemført i løbet af det forgangne folketingsår.

Alt fra sænkning af registreringsafgiften til en ny boligskatteaftale, sundhedsindsatser og udlændingestramninger var noget, som statsministeren i særdeleshed krediterede regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti for.

Samtidig lød en tak til resten af Folketinget for at have samarbejdet om en række aftaler.

”Først indgik vi en aftale om integration. Så aftalte vi tusinder af nye praktikpladser. Og i næste runde vil vi skabe mere og bedre voksen- og efteruddannelse, så alle bliver klar til fremtiden. Svarene bliver bedre, når vi finder dem i fællesskab,” sagde Lars Løkke.

Bekymret for verdenssituationen
Men det var ikke kun fest og farver, som Lars Løkke berørte i sin tale.

Med på vejen kom en bekymring for, hvad der sker ude i verden. Her lagde Løkke særlig vægt på, at verden er i forandring.

”Jeg er oprigtig bekymret over det, jeg ser ude i verden. En stigende protektionisme. Usikkerhed om vores basale sikkerhed. Om den internationale indsats mod klimaforandringerne. Og modvilje mod de institutioner, som vi har bygget hele den internationale orden op omkring,” lød det fra Lars Løkke.

Han fremhævede derefter, at den danske økonomi har meget på spil, hvis landene og dermed også EU lukker sig mere om sig selv.

Løkke lagde samtidig vægt på behovet for internationalt samarbejde, frihandelsaftaler og generel åbenhed:

”Tingene hænger sammen. Vi kan ikke adskille vores politiske initiativer hjemme fra den udvikling, vi ser ude. Derfor vil regeringen til fremlægge nye initiativer. Som blandt andet skal styrke vores internationale konkurrenceevne. Ruste Danmark til fremtiden.”

Stikpiller til S
Og selvom Løkke lagde ud med at takke Folketingets partier for samarbejdet, havde han også et par stikpiller med til Socialdemokratiet, som han blandt andet kritiserede for at have lempet udlændingepolitikken og skåret i antallet af medarbejdere i Skat under partiets seneste regeringsperiode.

Han bebudede i forlængelse deraf, at Skat skal tilføres flere ressourcer. Konkret syv milliarder kroner og 1.000 flere årsværk.

Danmark må ikke knække over
I slutningen af sin tale opsummerede Løkke den indenrigs- og udenrigspolitiske situation, hvor han fremhævede, at Danmark skal have høje ambitioner og møde fremtiden med åbenhed og selvtillid.

”Danmark må ikke knække over. Det er vores største udfordring. Vi skal fortsat være et af verdens rigeste lande. Og vi skal have alle med ombord. Det kan lade sig gøre. Og jeg håber, at vi kan gøre det til en fælles sag – for hele Danmarks Folketing,” afsluttede han.

Afslutningsdebatten har tradition for at vare til langt ud på aftenen, og i flere tilfælde er politikerne først gået hjem efter midnat. Altinget følger debatten hele dagen her.

Læs hele Løkkes tale her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00