Løkke: Ulandsbesparelser skader ikke ny FN-dagsorden

NYE FN-MÅL: Danmark og resten af verden har vedtaget FN's nye bæredygtighedsmål, der bl.a. vil udrydde fattigdom. Men den dagsorden svækkes ikke trods milliardbesparelser på ulandsbistanden, lover statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Ekspert er uenig.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) møder FN-generalsekretær Ban Ki-moon ved FN-topmøde.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) møder FN-generalsekretær Ban Ki-moon ved FN-topmøde.Foto: UN Photo
Kasper Frandsen

NEW YORK – Fredag 25. september kl. 11.45 bankede Lars Løkke Rasmussen med hammeren i FN's Generalforsamling og erklærede FN's nye 17 bæredygtighedsmål for vedtaget.

Og tirsdag 29. september bliver det hverdag i dansk politik igen. Her præsenterer regeringen sin finanslov for 2016, hvor Venstre-regeringen vil skære udviklingsbistanden med næsten 20 procent eller ca. 3,5 mia. kr.

Men selvom det betyder mindre bidrag fra dansk side til eksempelvis fattigdomsbekæmpelse, får det ingen negative konsekvenser for at nå de nye FN-mål, hvor der blandt andet sigtes mod at udrydde fattigdom og sult på verdensplan inden 2030.

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

Fakta
FN vedtager 17 nye bæredygtighedsmål. Målene skal erstatte FN's fattigdomsmål, der udløber i år.

Det sker ved et stort anlagt FN-topmøde i New York fra fredag 25. september til søndag 27. september

Journalist og udviklingsredaktør Kasper Frandsen dækker topmødet fra New York for Altinget.

”Nej, det trækker ikke i en anden retning. Vi er blandt de fem lande, der lever op tl FN's målsætning om at give 0,7 procent i BNI i udviklingsbistand. Det var det, vi gik til valg på – så det er det, vi gør ...”

Men der er færre penge til at udleve FN's nye dagsorden …

Hvis alle som Danmark valgte at starte verdensmålene levetid med at skære i det for nuværende finansielle og politiske ambitionsniveau, ville vi hurtigt kunne droppe håbet om at opnå dem.

Adam Moe Fejerskov
Ph.d-studerende ved DIIS og ekspert i international udviklingspolitik

”En dansker giver i omegnen af dobbelt så meget i udviklingsbistand som en tysker. Det kan vi godt være bekendt. Det skaber også en platform af legitimitet, hvorfra vi kan advokere, at andre lande skal hæve deres niveau,” siger statsministeren til Altinget.

Bistand er ikke nok
Lars Løkke Rasmussen vil arbejde for, at den private sektor spiller en større rolle for at nå de nye bæredygtigsmål.

”Den private sektor skal involveres mere, og vi skal tænke i nye partneraber. Det er der behov for. Bistand kan ikke klare det alene,” lyder det.

Regeringen vil blandt andet derfor med 100 mio. kr. fra udviklingsbistanden søsætte et nyt erhvervsprogram, der har som ambition at understøtte dansk erhvervslivs bidrag til en mere bæredygtig udvikling især i Afrika.

”Regeringer kan ikke nå målene alene. Alle dele af vores samfund skal bidrage,” siger han og fortsætter:

”Her kan erhvervslivet spille en nøglerolle, fordi vi ved, at handel, investeringer og teknologi kan være med til at drive udviklingslandenes økonomier frem. Men det kan være svært og risikabelt for danske virksomheder at kaste sig ud i projekter i udviklingslandene.”

Hvis målene skal realiseres, vil det koste mellem 3.300 og 4.500 milliarder dollar om året, hvilket omtrent svarer til USA’s statsbudget for 2016. Til sammenligning gav alle OECD-lande ca. 135 mia. dollars i udviklingsbistand i 2013, svarende til 0,3 procent i gennemsnit.

Ekspert: Det har en betydning
Adam Moe Fejerskov er pH.d.-studerende ved DIIS og ekspert i international udviklingspolitik. Og han er lodret uenig med Lars Løkke Rasmussen.

"Hvis alle som Danmark valgte at starte verdensmålene levetid med at skære i det for nuværende finansielle og politiske ambitionsniveau, ville vi hurtigt kunne droppe håbet om at opnå dem," siger han.

Det mest kritiske er dog signalværdien i at skære, mener Adam Moe Fejerskov. Den slags politiske signaler spreder sig ifølge ham hurtigt og kan være med til at retfærdiggøre voldsomme nedskæringer i andre lande.

"Der bliver brug for, at alle løfter næsten over evne, hvis vi skal opnå målene. Derfor er det en katastrofe, at Danmark starter dag 1 i implementeringen af målene ved at skære voldsomt i sine ambitioner," lyder det. 

Størrelsen på dansk udviklingsbistand er dog så lille, at nedskæringer ikke betyder noget i det store finansieringsbillede af de nye verdensmål. Men det betyder ikke, at det ikke har konkrete konsekvenser at spare, mener Adam Moe Fejerskov. 

"På et mere konkret niveau vil de danske nedskæringer nemlig betyde, at tusindvis af mennesker får dårligere adgang til centrale ting i verdensmålene som uddannelse og sundhed."

Hvordan man vil spare på udviklingsbistanden, offentliggøres tirsdag 29. september, når regeringen præsenterer sit udspil til finansloven for 2016.

Dokumentation

De 17 nye bæredygtighedsmål er:
 
1. Komplet udryddelse af fattigdom inden 2030.
2. Udrydde sult, opnå fødevaresikkerhed, sikre bedre ernæring og et mere bæredygtigt landbrug.
3. Sikre et bedre helbred og et sundere liv for alle.
4. Sikre inkluderende og ligeværdig kvalitetsuddannelse for alle.
5. Opnå ligestilling og styrke kvinder og pigers position i samfundet.
6. Sikre bæredygtig adgang til vand for alle, sikre bæredygtig forvaltning af vandressourcer og adgang til sanitet for alle mennesker.
7. Sikre adgang til bæredygtige og pålidelige energikilder, som alle har råd til.
8. Fremme bæredygtig økonomisk vækst, sikre fuld og produktiv beskæftigelse og et anstændigt arbejde til alle.
9. Bygge holdbar infrastruktur, fremme inkluderende og bæredygtig industrialisering og at fremme innovation.
10. Reducere den indenrigs- og udenrigspolitiske ulighed.
11. Bygge inkluderende, robuste og bæredygtige byer og bosættelser.
12. Sikre at forbrug og produktionssystemer er bæredygtige.
13. Skride til umiddelbar handling for at bekæmpe klimaændringer og konsekvenserne af disse.
14. Fremme bæredygtigt brug af havene og af havressourcer for at bevare verdenshavene.
15. Beskytte og fremme økosystemer og naturressourcer på en bæredygtig måde. Bevare og sikre økosystemer, bekæmpe ørkenspredning og forhindre yderligere tab af biodiversitet.
16. Fremme fredelige, inkluderende og retfærdige samfund for at skabe bæredygtig udvikling. Sikre skabelsen af effektive, gennemsigtige og inkluderende institutioner på alle niveauer.
17. Styrke globalt samarbejde for bæredygtig udvikling og mulighederne for implementering af dette.

Herunder er der 169 delmål.

De nuværende otte udviklingsmål, (FN’s Årtusindeerklæring), der blev vedtaget af FN i 2000, udløber ved udgangen af 2015. Ikke alle otte udviklingsmål er blevet opfyldt, men udviklingen er gået i den rigtige retning. I 2010 blev det på et FN-topmøde besluttet, at FN skulle udarbejde en række nye globale mål, når de nuværende måls tidsperiode udløb.

De otte (gamle) udviklingsmål er:

1. Halvere fattigdom og sult i verden 
2. Opnå grundskole til alle
3. Fremme ligestilling mellem mænd og kvinder og styrke kvinders rettigheder
4. Reducere børnedødeligheden med to tredjedele
5. Reducere dødeligheden blandt gravide og fødende kvinder
6. Bekæmpe udbredelsen af HIV/AIDS, malaria og andre sygdomme
7. Sikre en miljøvenlig og bæredygtig udvikling
8. Opbygge et globalt partnerskab for udvikling


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00