Look out, young man

KLUMME: "Europa og hver europæer er fattigere i dag end i aftes. Dagen er kortere. Vi risikerer at gå mod de mørke nætters tid," skriver chefredaktør Rasmus Nielsen om Brexit.

Rasmus Nielsen

DET BRITISKE FOLKS flertal for leave EU er historisk og vil få betydning for den måde, hvorpå europæere ser deres egne, personlige muligheder.

Nu er verden for europæeren for alvor globaliseret. Tænk på, hvor på kloden du kan gøre en forskel, tjene din verden og dig selv. Minimere din skat på niveau med EU-ansatte. Europa er ikke længere din forhave, men i værste fald din afgangshal.

Resultatet er sensationelt, men i grunden ikke overraskende. Grønlænderne gjorde det, forlod EU. Et dansk vælgerflertal gjorde det, i 1992, 2000 og 2015 – sagde nej til mere EU. Nu er det så de danske venner i UK, der sagde nej til mere union. Er det trist? Ja, det er trist, og foruroligende. En af de største økonomier i Europa og verden løsner sig fra vores fælles, indre marked, der har skabt millioner af arbejdspladser.

Pundet falder til bunden – og nu venter hårdt arbejde for hver brite. Der skal skabes produktion fra hver hånd for at banke kursen op igen. Det folkelige flertal må bevise for sig selv, at Britain kan selv. Skaffe produktion og velstand på ryggen af en fremtidig god pund-kurs.

IDEEN MED DET europæiske fællesskab er ellers stor. Først og sidst fredselskende. Så længe Tyskland og Frankrig deler kul og stål, kan der ikke blive krig. Så længe europæerne har et fælles marked, kan vores levestandard ikke overgås. Nu må NATO og de nationale efterretningstjenester og værn sikre europæeren mod islamister og andre fjender af den frie kvinde og mand.

Siden 1980'erne har der reelt været tvivl om det europæiske projekt. Om fundamentet for det europæiske hus. Politikere ville gå langt hurtigere frem mod et forpligtende samarbejde, end befolkningerne var klar til. 

De ydre grænser stod pivåbne, og totalitære, arabiske værdier fik fri adgang og udfoldelse. Personlige frihedsrettigheder, kvindesagen, ja selve demokratiet lider skade. Er det EU's skyld? I hvert fald viste EU sig ikke som et værn. Og nu har vælgerflertallet i et kerneland talt.

Herhjemme står de EU-skeptiske partier som DF, LA og EL styrket. Nationalstaten er styrket. Borgeren, landet og verden står – desværre – nu før kontingentet. DF vil næppe få flertal for en folkeafstemning om Danmarks forhold til EU. Men politisk og moralsk har partiet igen vundet land.

Danmark er fortsat en del af det indre marked. Og Altinget i Danmark og Sverige vil fortsat intenst dække europæisk lovgivning. Fra Bruxelles, København og Stockholm. Fordi forordninger og direktiver har så direkte betydning for aktører og virksomheder. For vores redaktioner er det ikke et for eller imod det europæiske hus, men et spørgsmål om at dække EU-institutionerne på linje med Riksdagen og Folketinget.

HVAD SÅ? EUROPA og hver europæer er fattigere i dag end i aftes. Dagen er kortere. Vi risikerer at gå mod de mørke nætters tid. Hvis ikke hver europæer bestiller mere i morgen end i går. Uden Britain i Unionen må hver europæer arbejde tolv minutter længere hver dag for at sikre sin familie den samme levestandard som før Brexit. 

For: Der er trods alt lys – både fra øst og syd. Hver ung europæer har muligheder i verden. Hjemme på hjørnet eller ude i verden. Skab dit liv og din virksomhed dér, hvor der er de bedste muligheder. Måske i Europa, måske et andet sted i verden. Føl dig fri. Skæbnen bestemmer du selv. Go west, young man? Måske. I hvert fald: Look out. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00