Danskerne takker nej til skattelettelser

SKAT: Et klart flertal af vælgerne mener ikke, efteråret skal bruges til nye skattelettelser. Selv blandt de borgerlige vælgere takker man nej, viser ny måling. Det er et åbenlyst problem for regeringen, vurderer valgforsker.

Anders Samuelsen (LA) har sat alt ind på at få lettet topskatten. Imens har vælgerne slet ikke samme appetit på skattelettelser.
Anders Samuelsen (LA) har sat alt ind på at få lettet topskatten. Imens har vælgerne slet ikke samme appetit på skattelettelser.Foto: Keld Navntoft / Scanpix
Morten ØyenFrederik Tillitz

Når regeringen for alvor tager hul på det politiske efterår med sin 2025-plan, vil meldingen endnu engang være, at skatten skal ned. ”Det skal kunne betale sig at arbejde,” som det lød fra Venstre i valgkampen sidste år, og som i regeringsgrundlaget er blevet til ambitionen om at sænke skatten både for de laveste arbejdsindkomster og den sidste tjente krone.

Fakta
Det står der i regeringsgrundlaget 

I foråret 2016 vil regeringen indkalde til forhandlinger med henblik på at sænke skatten på arbejdsindkomster. Disse forhandlinger har et dobbelt sigte: Dels vil regeringen sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster, så gevinsten ved lavtlønnet arbejde bliver større. Derudover har regeringen en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct.point, så flere vil arbejde mere, og så danske virksomheder får nemmere ved at rekruttere og fastholde også vellønnede medarbejdere.

Kilde: Statsministeriet

Men spørger man danskerne, så er appetitten på skattelettelser i efterårets 2025-forhandlinger til at overse.

I en ny måling, som Norstat har lavet for Altinget, svarer 60 procent af vælgerne, at de ikke mener, der skal gennemføres skattelettelser i efteråret. 25 procent svarer, at de synes, der skal gennemføres skattelettelser, mens 15 procent svarer "ved ikke".

"Slående" måling
Valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen kalder det ”slående,” at kun hver fjerde vælger er opsat på nye skattelettelser.

Når man begynder at rode med skattesystemet, så skaber det noget usikkerhed. Vælgerne ved, hvad de har – de ved ikke helt, hvad de skal regne med at få ud af en skattelettelse.

Robert Klemmensen
Valgforsker, Syddansk Universitet

Men det afspejler den store grundlæggende støtte til velfærdsstaten, og hvordan Danmark normalt ”driver butikken”, vurderer Kasper Møller Hansen.

Læs også: Sådan er vælgernes syn på skat

Mange V-vælgere imod
Ser man på undertallene, stikker modstanden mod skattelettelser langt ind i de borgerlige rækker. Hos Dansk Folkepartis vælgere er der en klar modstand mod nye skattelettelser, men selv hos Venstres vælgere er lysten til skattelettelser begrænset: Partiets vælgere er fuldstændig splittede, og andelen, som svarer ”ved ikke”, er størst blandt alle partierne.

Kasper Møller Hansen peger på, at Venstre og især Lars Løkke Rasmussen (V) ikke har været konkret med, hvad partiet vil i forhandlingerne. Jovist, skatten skal ned, men altså kun hvis pengene kan findes, og enderne kan mødes.

”At Venstres vælgergruppe er så splittet, betyder samtidig, at Løkke er nødt til at træde lidt mere varsomt end Liberal Alliance eller Enhedslisten, som hver især har meget mere klarhed over sine ønsker og overensstemmelse med deres vælgere,” siger Kasper Møller Hansen.

Liberal Alliance er eneste parti, som forud for forhandlingerne i efteråret har et ultimativt krav om topskattelettelser. Det krav er der ikke megen opbakning til blandt vælgerne, viser en supplerende måling fra Norstat.

Regeringens 2025-plan fremlægges tirsdag.

Læs hele artiklen på Altinget: Christiansborg eller tegn gratis prøveabonnement her:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00