Måling: Flertal imod besparelser på udviklingsbistand

BISTAND: Godt hver anden vælger mener ikke, at Danmark skal skære ned på udviklingsbistanden, som Venstre lægger op til. Regeringen efterlader verdens fattige med fletningerne i postkassen, mener Socialdemokraterne.

Venstre ønsker at hente omkring 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden.<br>
Venstre ønsker at hente omkring 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden.
Foto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

Når regeringen tirsdag præsenterer sit bud på næste års finanslov, bliver det efter alt at dømme med besparelser for omkring 3,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden.

Men spørger man befolkningen, bør finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) måske genoverveje sine prioriteringer.

53 procent svarer nemlig nej til, at Danmark skal skære ned på sin udviklingsbistand. Det viser en meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget. 34 procent mener omvendt, at der skal skæres.

Regeringen bør lytte til flertallet, mener Mette Gjerskov, udviklingsordfører for Socialdemokraterne.

Man skal ikke glemme, at vi er gået til valg på det her.

Michael Aastrup Jensen (V)
Udviklingsordfører

”Det viser jo, at regeringen ikke helt er i takt med befolkningen. Over halvdelen vil bevare udviklingsbistanden, og det stemmer meget godt overens med det, vi har set på det seneste. Danskere, der tager initiativer på egen hånd for at bidrage positivt til de globale udfordringer med flygtninge,” siger hun.

Vil hjælpe flygtninge
Hos Venstre har man et andet syn på målingen. Udviklingsordfører Michael Aastrup Jensen er ikke overrasket over resultatet.

Så sidder der en lille flok rige i Danmark og glæder sig over nye skattelettelser, mens verdens fattige står med fletningerne i postkassen

Mette Gjerskov (S)
Udviklingsordfører

”Jeg tror, folk tænker, at vi har brug for at give akut hjælp til flygtninge, ikke mindst de mange fra Syrien, og at det derfor er vigtigt, at vi ikke skærer i det. Svaret er, at det gør vi heller ikke. Vi friholder hele den humanitære bistand, og vil give endnu flere midler lokalt til området omkring Syrien,” siger Michael Aastrup Jensen.

I stedet vil nedskæringerne ramme de mere 'klassiske områder' af udviklingsbistanden, lyder det fra Michael Aastrup Jensen. Regeringen vil fortsat sikre den humanitære bistand til området omkring Syrien så meget som muligt:

”Det er det, vi har prøvet indtil videre, og det, der bliver lagt frem i morgen med finanslovsudspillet. Så den linje er lagt klart fast,” siger V-ordføreren.

Men der er behov for at løse de langsigtede udfordringer, lyder det fra Socialdemokraterne.

”Det er en meget kortsigtet vinkel på det. De mennesker, der i dag er i nød i deres eget land, er dem, der i morgen begynder at bevæge sig og bliver flygtninge,” siger Mette Gjerskov.

Løfte fra valgkampen
Selvom flertallet i målingen er imod regeringens politik, mener Michael Aastrup Jensen stadig, at der er opbakning fra vælgerne.

”Man skal ikke glemme, at vi er gået til valg på det her. Vi har sagt meget klart, at hvis vi stadig skal have et sundhedsvæsen, som folk efterspørger, hvor der er fokus på kræftbehandling, og der ikke ligger folk på gangene, så kræver det nogle milliarder,” siger han.

Socialdemokraterne ser dog helt anderledes på det.

”Det, der er lagt op til på nuværende tidspunkt, handler ikke om reelt at investere i nogen fremtid. Det handler om at spare og spare, så man kan give skattelettelser. Så sidder der en lille flok rige i Danmark og glæder sig over nye skattelettelser, mens verdens fattige står med fletningerne i postkassen,” siger Mette Gjerskov.

I dag giver Danmark 0,87 procent af BNI i udviklingsbistand. Det tal bør ifølge Venstre i stedet være 0,7 procent, som FN anbefaler som minimumsbidrag. Noget, som kun en håndfuld lande i verden lever op til.

Regeringen fremlægger forslag til finansloven 2016 tirsdag formiddag.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Skal Danmark skære ned på sin udviklingsbistand, der blandt andet går til langsigtede udviklingsprojekter og nødhjælp?

Ja: 34 procent
Nej: 53 procent
Ved ikke: 13 procent

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1001 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 16. - 21. september 2015. Se mere om målingen her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00