Måling: Vælgerne dumper Kristian Jensen som Løkkes efterfølger

MÅLING: Flere vælgere foretrækker Søren Gade frem for Kristian Jensen, når Venstre på et tidspunkt skal have ny formand. Og det er kritisk for V-næstformanden, lyder det fra Altingets politiske kommentator.

Foto: David Leth Williams/Scanpix
Cecilie Gormsen

Spørger man vælgerne, hvem der skal overtage formandsposten i Venstre efter Lars Løkke Rasmussen, falder det ikke ud til Kristian Jensens fordel.

I en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget foretrækker kun 16 procent af de adspurgte Kristian Jensen som Venstres leder, når Lars Løkke Rasmussen stopper. Og det er kritiske tal for den danske udenrigsminister, lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Det er elendige tal for Kristian Jensen. Han er ikke alene partiets næstformand og dermed den naturlige arvtager, han er også den eneste erklærede kandidat til at tage over efter Løkke. Og alligevel bliver han slået af såvel Søren Gade som Inger Støjberg. Det er helt galt," siger Erik Holstein.

Artiklen fortsætter under grafen

Kristian Jensen meddelte i weekenden, at han er klar til en åben magtkamp, hvis andre ønsker at blive formand for Venstre, når der en dag skal findes en efterfølger til Lars Løkke Rasmussen. Det har genåbnet diskussionen om, hvem der skal være Venstres næste formand.

I Norstat-målingen peger 25 procent på Venstres gruppeformand Søren Gade som Løkkes arvtager og 17 procent peger på integrationsminister Inger Støjberg. Syv procent mener, at Søren Pind skal efterfølge Løkke, og 36 procent mener, at det skal være en helt anden end de førnævnte. Kigger man på Venstres vælgere, foretrækker 34 procent Søren Gade, 28 procent Inger Støjberg og 17 procent Kristian Jensen.

"Der er ikke ligefrem nogen trøst at hente, hvis man ser på tallene for Venstres egne vælgere: Her er Kristian Jensen jo endnu længere bagefter de andre. Det sætter hans udtalelser om, at han er parat til efterfølge Løkke i relief. Man kan sige, at Kristian Jensen har al mulig grund til at forsøge at booste sit eget kandidatur. Men det virker lidt desperat," siger Erik Holstein.

Gade er vælgernes favorit
Tirsdag kaldte Venstres gruppeformand, Søren Gade, den genopblussede formandssnak for træls. Under formandsopgøret i sommeren 2014 dukkede Gades eget navn op som en mulig ny V-formand, og kigger man på den nye måling, er han da også vælgernes favorit.

"Søren Gade kan blive meget svær at besejre, hvis han vælger at gå efter formandsposten. Som det ligger nu, har Kristian Jensen næppe mere end en fifty-fifty chance, og det er alt for dårlige odds for en siddende næstformand," siger Erik Holstein.

Inger Støjberg ligger på samme niveau i forhold til opbakning som Kristian Jensen. Og hende kommer man ikke uden om, når man diskuterer, hvem der skal være formand for Venstre efter Lars Løkke Rasmussen, lyder det fra Altingets politiske kommentator.

"Både i forhold til Venstres egne vælgere og de blå vælgere som helhed er Støjberg tæt på at indhente Søren Gade. Det viser, at den omstridte værdikriger skal tages alvorligt som en mulig formandskandidat," siger Erik Holstein.

Ifølge Erik Holstein blev nuværende justitsminister Søren Pind for nogle år siden anset som et meget seriøst bud på en ny formand efter Løkke. I den nye måling er det dog kun syv procent, som peger på ham som Løkkes efterfølger.

”Han har i den grad tabt terræn. Han har kun en chance, hvis Gade og Støjberg mod forventning vil støtte hans kandidatur - eller måske som en kompromiskandidat, hvis det hele går op i en spids," lyder vurderingen fra Erik Holstein.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Hvilken af følgende vil efter din mening være den bedste leder af Venstre, når Lars Løkke Rasmussen stopper som leder?

  Total
Søren Gade 25%
Inger Støjberg 17%
Kristian Jensen 16%
Søren Pind 7%
Ingen af disse 36%

 

  S R K SF LA DF V EL ALT
Søren Gade 26% 36% 50% 16% 30% 20% 34% 15% 9%
Inger Støjberg 8% 0% 15% 0% 24% 36% 28% 10% 3%
Kristian Jensen 16% 24% 11% 16% 17% 12% 17% 21% 16%
Søren Pind 7% 11% 7% 13% 2% 9% 6% 4% 12%
Ingen af disse 43% 29% 17% 55% 27% 24% 15% 50% 61%


Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1003 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 25. februar til 29. februar 2016.

Se alle tal her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)









0:000:00