Jelved: "Man skal ikke gå og samle på nederlag"

INTERVIEW: 71-årige Marianne Jelved (R) er i fuld gang med sin 12. valgkamp. Egentlig troede hun ikke, at hun skulle være minister igen. Men det har været ”en gave” at være kulturminister, siger hun.

Det er lige sjovt hver gang, lyder det fra 71-årige Marianne Jelved, der netop har kastet sig ud i sin 12. valgkamp.<br><br>
Det er lige sjovt hver gang, lyder det fra 71-årige Marianne Jelved, der netop har kastet sig ud i sin 12. valgkamp.

Foto: Per Bang Thomsen/Altinget
Erik Bjørn Møller

Jo, skuffelser har der da været. Men hun kan ikke lige komme i tanker om dem – bortset fra ”at der er nogle ordførere fra oppositionen, der har generet mig.”

Men det er sagt med typisk underspillet Jelved-underfundighed, som var hun lige så nordjysk af oprindelse som de folk i Hjørring, der genopstiller hende gang på gang.

For kulturminister Marianne Jelved (R) er i godt humør – på vej til et radikalt højskolearrangement i Jylland. Valgkampen er fløjtet i gang, aldersgrænser er ikke sunde, mener hun og kunne ikke drømme om at lade være med at genopstille. Og som hun skrev på Facebook onsdag: ”Så er det nu. Jeg glæder mig til min 12. valgkamp. Det er lige sjovt hver gang.”

Så kører det
Er det virkelig lige sjovt efter så mange gange?

Fakta
Marianne Jelved blev valgt til Folketinget første gang i 1987 - og siden 1990 har hun stillet op i Hjørring-kredsen i Nordjylland. Under Nyrup-regeringerne var hun økonomiminister fra 1993 - og fra 1994 også minister for nordisk samarbejde. Det stoppede i 2001, da Fogh-regeringen kom til. Herefter var hun sit partis politiske ordfører, og fra 2006 var hun de radikales statsministerkandidat til lederskiftet i 2007. Marianne Jelved havde, da hun stoppede, været leder af Det Radikale Venstre i 17 år. I 2003 blev hun som den første kåret til årets politiker af Landsforeningen Bøsser og Lesbiske, fordi hun som den eneste partileder havde talt de homoseksuelles sag. Den 6. december 2012 tiltrådte Marianne Jelved som ny kulturminister, efter at Uffe Elbæk trådte tilbage. 

”Ja, det er det faktisk. Man skal lige i gang, men efter en dag eller to, så kører det.”

Det stod ikke skrevet nogle steder, at den mangeårige radikale leder og økonomiminister i Nyrup-regeringerne atter engang skulle indtage en ministerpost i Thornings regering. Selv havde Marianne Jelved set frem til en valgperiode som radikal gruppeformand, der skulle hjælpe til med at vise mange unge og nyvalgte partifæller, hvordan radikal politik føres på Borgen.

Så var der en lang pause i samtalen. Og så sagde Margrethe: Jeg vil altså gerne have, at du gør det. Og så kunne jeg jo ikke sige nej. 

Marianne Jelved (R)
Kulturminister

Men så var det, at der pludselig blev en post ledig som kulturminister, fordi Uffe Elbæk fik nok. Marianne Jelved tog telefonen i Vandrehallen på Christiansborg den dag i december 2012, da partiets daværende leder, Margrethe Vestager, ringede.

Hvad gør jeg nu?
”Jeg tænkte, hvad gør jeg nu. Så kunne jeg jo ikke køre videre med den store opgave, som jeg ellers var glad for. Så var der en lang pause i samtalen. Og så sagde Margrethe: Jeg vil altså gerne have, at du gør det. Og så kunne jeg jo ikke sige nej. Og det har jo så også været en gave. Det var jo fantastisk at få mulighed for at være med,” siger Marianne Jelved.

Hverken bookmakere eller Christiansborg-miljøet havde på forhånd gættet på Marianne Jelved som ny kulturminister. Hun siger selv, at hendes ”måde” lige fra dag ét har været at få ”ting til at ske.”

Nogle af hendes opgaver som kulturminister har været at forny en række forlig som idrætsaftalen, medieaftalen og filmaftalen.

Inddragelse
”Og det er lykkedes mig at gøre med alle otte partier. Og det karakteriserer nok den måde, jeg har arbejdet på – nemlig at jeg også lægger vægt på at inddrage interessenterne. Det er en længere proces, hvor jeg også har møder med ordførerne enkeltvis. Ud fra det får jeg en fornemmelse af, hvor ønskerne ligger, og så laver jeg et udspil og går i gang med forhandlingerne med partiernes ordførere i den brede kreds. På et tidspunkt undervejs indkalder jeg branchen til møde og giver en status over, hvor vi er på vej hen, og hvad jeg kan se for mig, og de får ikke én krone mere. Og så ender det med, at vi laver et stort forlig,” siger Marianne Jelved.

Processen er langstrakt, og det er et stort arbejde, understreger hun.

”Men det fungerer bare. Pointen er, at alle føler et medejerskab.”

På andre områder har det i højere grad handlet om at få regeringens politik igennem – som fx arkitekturpolitikken, musikhandlingsplanen og den nye vision for scenekunsten.

Borgeridentiteten ændres
”Her har jeg bare skullet have det parlamentariske grundlag i orden, men stadig væk har det været med inddragelse af alle aktører. Og det er min opfattelse, at man kan bruge den arbejdsmetode alle steder,” siger den 71-årige folketingskandidat.

Som kulturminister har hun lagt vægt på at komme meget ud i landet – bl.a. i arbejdet med at lave kulturaftaler med regioner og kommuner.

”Og jeg synes, at jeg oplever, hvad der sker i vores samfund. Jeg kan se, at der er et skift i borger-identiteten, som kommer til udtryk i den måde, jeg arbejder på. Folk vil selv, de vil være med til at bestemme, og der er virkelig kræfter, der slår igennem her,” siger hun.

Medejerskab
Som eksempel nævner hun Krøyers Plads, der er en del af Københavns Havn. Her ville man gerne bygge, og kommunen hyrede et stort internationalt arkitektfirma, der havde planer om et spektakulært byggeri på 55 etager. Samtlige borgere i området var imod. Småting blev ændret – men borgerne var stadig imod.

”Så valgte man et dansk arkitektfirma. De inddrager borgerne, inden der bliver sat blyant til papir, og så bliver der lavet et byggeri, som alle føler, de har medejerskab til. Og nu er det blevet præmieret med en stor pris for godt boligbyggeri. Det er udtryk for et træk i tiden, som jeg genfinder mange steder – ikke mindst hos de unge. Det er meget positivt. Det gør måske livet lidt mere besværligt for politikerne, men det gør det også mere interessant. Det skaber holdbarhed, og folk er glade for medejerskabet – også selv om der ikke følger flere penge med,” siger Marianne Jelved.

Diktat eller rammer
Da hun for nylig lancerede den første fælles vision for scenekunsten sagde hun: ”Der er grundlæggende to måder at drive kulturpolitik på. Enten sidder man i ministeriet og dikterer det hele, eller også skaber man rammerne, så det kunstneriske miljø kan udvikle sig.”

Som kulturminister har hun også været med til at lancere Danmark Læser og Ungekulturåret.

”De kan søge max. 10.000 kr. og får svar inden for 14 dage. Det er en succes helt uden lige.”

Netop som den minister, der tilstræber at skabe rammer frem for at diktere, har hun også været forsigtig med at udtale sig om sin egen mening om kunst eller kultur.

Elendige tv-serier
Derfor skabte det også en vis opmærksomhed, da hun for nogle måneder siden i en paneldebat blev så engageret, at hun glemte, at der var medier til stede. Hvilket altså betød, at hun dagen efter blev citeret – korrekt – for at sige, at den danske tv-serie ”Borgen” var ”noget af det mest elendige, jeg har set” - ligesom heller ikke serien ”Arvingerne” ligefrem gav fem stjerner hos ministeren.

”Jeg gider ikke se, at folk står og råber hinanden ind i hovedet hele tiden,” sagde hun.

”Nogle gange bliver det mit problem i mit politiske liv, at jeg bare er totalt engageret. Men dét der er jeg nu ikke ked af, at jeg sagde.”

Men skuffelser har der også været, erkender hun. Men det er ikke noget, hun går og fokuserer på, og hun kan ikke rigtig komme i tanker om noget konkret.

”Du kan altid bruge det til at komme videre på. Jeg plejer at sige, hvad kan jeg lære af det her? Hvad var det positive? Det har jeg altid gjort, også som lærer. Man kan jo ikke gå rundt og samle på nederlag,” siger Marianne Jelved.

Hun har også gjort sig forestillinger om, hvad hun kunne tænke sig, hvis hun fik lov til at fortsætte som kulturminister efter valget.

Bare en drøm
”Det er klart, at økonomien har været i fokus i de seneste år, og det har været svært at trænge igennem med kultur. Jeg er glad for, at vi ikke har været igennem besparelser på kulturområdet, som vi har set det i andre europæiske lande – men der er også områder, hvor jeg mener, at der skal ske en økonomisk opprioritering som fx musikområdet. Så får man jo at vide, at man bare kan prioritere og skære et andet sted, og det er jo også rigtigt, og det har vi jo også gjort i mindre målestok. Men der er jo ikke tale om de tocifrede millionbeløb. Så hvis jeg havde muligheden, ville jeg jo gerne sige, at vi måske kunne øge det samlede beløb til kultur,” siger hun.

Men realisten og den tidligere økonomiminister fornægter sig ikke.

”Men det er jo bare en drøm. Jeg tror, at de fleste, der går rundt med en kulturminister i maven, gerne vil have det samme.”

 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00