Manifest: Kulturen skal genoplive Europa

FORTÆLLING: Hvis tilliden til Europa som et fælles politisk projekt skal genetableres, skal kulturen indrages mere, lyder det i manifestet ”Europas nye fortælling”. Dansk initiativtager støtter mere magt til kulturen i EU.
Initiativtager til projektet "A New Narrative For Europe" Morten Løkkegaard er næstformand i Europa-Parlamentet kulturudvalg.
Initiativtager til projektet "A New Narrative For Europe" Morten Løkkegaard er næstformand i Europa-Parlamentet kulturudvalg.Foto: Venstre.dk
Michael Hjøllund
Hvis EU skal vende det truende demokratiske underskud, skal politikken i Bruxelles gentænkes, så kulturlivet kommer til at at spille en mere aktiv rolle.

Sådan lyder budskabet fra 19 kulturpersonligheder, der lørdag fremlagde deres bud på en "Ny fortælling for Europa" i Berlin.

"Uden at tilsidesætte vigtigheden af økonomisk og finansiel lovgivning, er der et akut behov en tilpasning i Europas politiske institutioner. Europa må anerkende, at kultur er en væsentlig kilde til næring og forsyning til Europas sociale og politiske institutioner," lyder opfordringen.

Manifestet er produktet af et EU-initiativ, der er en reaktion på den stigende skepsis mod EU-systemet. En tendens, der blandt andet viser sig i stærke meningsmålinger til Europa-Parlamentets EU-skeptiske grupperinger.

"Vi står for ofte over for et underskud af tillid: et underskud på tilliden er nogle gange værre end underskud på budgetterne," sagde EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso i Berlin.

Fakta

Projektet "New Narrative For Europe" består af en kultur-kommitte på 19 medlemmer. 

I blandt dem er den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson, og den danske journalist og forfatter Per Nyholm. 


Kilde: EU-Kommissionen

Læs manifestet "A New Narrative For Europe" her

Mere magt til kultur-Kommissæren
Det er den danske europaparlamentariker Morten Løkkegaard (V), der er initiativtager til projekter, der ifølge hans egne ord skal hjælpe til at udforme et supplement til den eksisterende EU-fortælling om "fred og handel".

Opgaven er ikke at skabe en fælles identitet. Det er at afsøge, hvad vi har til fælles. Det er ikke noget vi i talesætter i dag, og når vi ikke gør det, bliver de ting vi har til fælles en selvfølgelighed, og så glemmer vi de

Morten Løkkegaard (V)
Europaparlamentariker

"Hvis man forestiller sig et forenet Europa, så kræver det, at man som som borger føler, at der er en mening, der ligger ud over at handle og undgå krig. Det er kulturen, der kan sætte ord på den fortælling, også ved at inddrage borgerne selv," siger han.

Han er klar til at indgå i diskussionen om, hvordan kulturen kan fylde mere i EU-politikken. Et forslag, der har været på bordet, er at styrke EU's kultur-kommissær.

"En ny kommissionsformand kan beslutte sig for at opgradere kultur-kommissærposten til for eksempel at få flere politikområder under sig. Det kunne være det digitale område, noget af handelsområdet eller udenrigspolitikken," siger Morten Løkkegaard.

0:000:00