Manu Sareen skifter til Alternativet

INTERVIEW: Manu Sareen skifter parti fra Radikale til Alternativet. Sareen er tiltrukket af Alternativets ærlighed og mod til nytænkning. Han håber at blive folketingskandidat. Uffe Elbæk glæder sig til samarbejdet.

Toke Gade Crone KristiansenAnders Jerking

Jeg bliver nødt til at følge mit hjerte.

Jeg kan godt lide Alternativets tilgang til politik. Jeg kan lide deres ærlighed, og så beundrer jeg deres mod til at se anderledes på tingene.

Manu Sareen

Sådan lyder Manu Sareens forklaring på, at han nu forlader Radikale og i stedet melder sig ind i Alternativet.

”Jeg har været i tvivl i lang tid, og jeg er blevet ved med at skele over til Alternativet. Til sidst kunne jeg mærke, at jeg var nødt til at følge mit hjerte,” siger han til Altinget.

48-årige Manu Sareen har i en årrække repræsenteret Radikale. Først i Københavns Borgerepræsentation og fra 2011 i Folketinget, hvor Helle Thorning-Schmidt gjorde ham til først kirke- og ligestillingsminister og siden minister for social- og integrationsområdet. Ved valget i 2015 mistede han sin plads i Folketinget.

Foto: Lars Helsinghof / Altinget

Nu forlader han Radikale og bliver i stedet medlem af Alternativet.

”Jeg kan godt lide Alternativets tilgang til politik. Jeg kan lide deres ærlighed, og så beundrer jeg deres mod til at se anderledes på tingene. Vi står over for store udfordringer, hvor vi kan vælge at gøre, som vi plejer, eller at se tingene på en ny måde,” siger han og fortsætter:

”Jeg vil virkeligt gerne politik, og jeg vil virkeligt gerne skabe nogle forandringer, og der kan jeg mærke, at hvis jeg skal tilbage til mine kerneværdier og til min måde at arbejde på, så skal det være hos Alternativet.”

Efter folketingsvalget i 2015 erklærede Manu Sareen, at han var færdig med politik. I februar vendte han imidlertid tilbage og blev opstillet i sin gamle kreds på Nørrebro. Til flere medier understregede han, at han hørte til hos Radikale. Kort efter viste en Altinget-prognose, at Radikales fremgang med stor sandsynlighed ville give et mandat til Manu Sareen.  

Hvad har ændret sig siden februar?

”Jeg har lyttet til mit hjerte. Da jeres prognose viste, at jeg stod til at komme tilbage til Folketinget, så kunne jeg mærke, at jeg gerne ville i Folketinget, men at jeg hellere ville ind for Alternativet,” forklarer Manu Sareen.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Sareen: Derfor skifter jeg parti

Ingen smækken med døren
Sareen understreger, at det ikke er konflikter og uenighed, der er årsag til hans afsked med Radikale.  

”Jeg smækker ikke med døren, og jeg er ikke utilfreds med noget. Jeg har bare lyst til at være et andet sted,” siger han og fortsætter:

”Jeg har haft 15 fantastiske år med Radikale, men jeg har savnet den glæde, som jeg havde, da jeg begyndte i politik. Politik skal være en fest, hvor man tør håbe og have visioner. Og hvor man ikke tænker i begrænsninger, men i muligheder. Jeg har lyst til at være i en ramme, hvor man tænker anderledes, og det gør Alternativet.”

Vil gerne i Folketinget
Manu Sareen melder sig ind som menigt medlem i Alternativet. Han er ikke blevet lovet nogen poster eller en opstillingskreds, men han lægger ikke skjul på, at han gerne vil være folketingskandidat.

”Jeg har det rigtig godt med at skulle starte forfra. Jeg skal de-kodes og lære at tænke på en ny måde, for jeg er jo også et produkt af en politisk kultur, som Alternativet prøver at gøre op med,” siger Manu Sareen og fortsætter:

”Men hvis de vil have mig, så vil jeg meget gerne stille op til Folketinget, for jeg synes, at jeg både har erfaringer og mange ideer at byde på.”

Manu Sareen peger på områder som integration, social, ældre og sundhed, der særligt optager ham.

”Tag integrationsområdet. Vi har sjosket rundt i det samme problemer i årevis med at få indvandrere i arbejde. Der er vi nødt til at se tingene på en ny måde. Lad os drømme. Kunne man måske lave netværksfamilier, der får en lille skattelettelse for at hjælpe flygtninge med at danne et netværk. Eller på sundhedsområdet. Det er da helt vildt, så mange der har stress og får lykkepiller. Kunne vi ikke indrette samfundet anderledes?” spørger Sareen og fortsætter:

”Jeg synes, at Alternativet har modet til at tænke anderledes. Det er befriende.” 

Elbæk: Det er dejligt
På Christiansborg glæder Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, sig over, at hans tidligere partifælle og ministerkollega nu slutter sig til Alternativet.  

”Det er dejligt, at det giver mening for Manu at melde sig ind i Alternativet. Jeg kender ham jo rigtig godt, og vi har siddet i regering sammen, så vi tager i den grad imod ham, ligesom vi tager imod andre nye medlemmer,” siger Elbæk.

Han understreger, at det er Manu Sareen, som selv har henvendt sig til Alternativet, og at han ikke er blevet lovet en opstillingskreds.

”Han starter fra scratch. Han kommer til at møde en ny politisk kultur, hvor han skal vise sit værd og sin betydning over for alle dem, som har været med længe, og så må det vokse derfra,” siger Elbæk og fortsætter:

”Jeg er spændt på at se, hvad han vil kaste sig over og bidrage med til det fælles projekt. Han kommer med mange års erfaringer og er jo blandt andet engageret på det socialpolitiske område, og mit indtryk er, at han glæder sig til at gøre en forskel.”  

Dokumentation

Blå bog: Manu Sareen

Født 1967 i Indien, opvokset på Amager

Uddannet socialpædagog

Forfatter til en række børnebøger, bl.a. bøgerne om Iqbal Farooq

Fra 2002-11: Medlem af Københavns Borgerrepræsentation

2011-15: Medlem af Folketinget

2011-14: Ligestillings- og kirkeminister samt minister for nordisk samarbejde

2014-15: Minister for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00