Marcus Knuth: Jeg blev kastet ud i den dybe ende af swimmingpoolen

Q&A: Som Venstres udlændingeordfører har Marcus Knuth haft et overvældende første år i Folketinget, hvor den store udfordring har været håndteringen af medierne og efterårets flygtningekrise.

Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Et år er gået siden valget, hvor Venstres Marcus Knuth blev valgt til Folketinget for første gang. Han er partiets udlændingeordfører og Grønlandsordfører, og særligt det første ordførerskab har bidraget til et travlt første år.

Hvordan synes du, at det første år er gået?

”Det har været et helt vildt år. Jeg har været udlændingeordfører midt i startskuddet på flygtningekrisen, og det har været meget overvældende at blive kastet ud i den dybe ende af swimmingpoolen fra dag et. Men det har været exceptionelt lærerigt og spændende, så jeg kunne ikke have forstillet mig en bedre start på min tid i Folketinget.”

Hvad har været det sjoveste?

”Udover at være udlændingeordfører er jeg også Grøndlandsordfører og formand for Grønlandsudvalget. Og det at besøge Grønland har været en helt fantastisk oplevelse. Både det at sejle i grønlandske farvande med nogen af de danske flådeskibe, men også at for eksempel besøge Thulebasen nordpå.”

Hvad har været det mest udfordrende?

”Det har været håndtering af medierne, fordi der har været så meget pres på hele asylområdet. Du aner aldrig, hvordan morgendagen ser ud, om du er helt optaget af medier fra tidlig morgen til sen aften, eller om det bliver en rolig dag. Det har været meget lidt forudsigeligt.”

Har dit første år levet op til dine forventninger og forestillinger?

”Det har det i allerhøjeste grad og mere til. Men det er også, fordi jeg har den store fornøjelse af at være udlændingeordfører midt i et år, hvor der har været fokus på lige det område, og i en periode hvor mit eget parti sidder i regering. Samtidig kan jeg se, at for dem, der sidder i opposition, har det måske nok lidt mere kedeligt, end jeg havde forestillet mig.”

Kan du nævne en episode, som har gjort størst indtryk?

”Det var, da vi så den store mængde flygtninge vandre op af motorvejen i Danmark. Det var virkelig symbolet på, at der simpelthen var gået hul på Europa. Men det understregede også nødvendigheden af alle de meget omfattende nationale tiltag, vi er kommet med fra Folketingets side.”

Har du haft et mål for dit første folketingsår?

”Jeg vil sige to mål. For det første; da der gik hul på Europa, var vi simpelthen nødt til at stoppe asyltilstrømningen. Der er jeg glad for, at vi de seneste måneder har haft det laveste antal asylansøgere i fem år. Så vi er ikke 100 procent i mål, men vi har udrettet rigtig meget.”

”Så rent lokalpolitisk har mit største mål været at få fremskudt arbejdet på Storstrømsbroen. For et par uger siden kom den gode nyhed om, at det blev fremskudt i to år, således arbejdet går i gang allerede næste år.

Er der noget, du har fortrudt?

”Jeg er ikke glad for at fortryde ting, så jeg vil nærmere sige, at der nogle ting, vi har lært af. Og det er for eksempel omkring mediehåndteringen af den såkaldte smykkelov.”

Hvem fra rød blok har overrasket dig mest positivt?

”Det har Jacob Mark fra SF. Han er ikke andet end i midten af tyverne, og han er utroligt saglig, dygtig og meget sympatisk. Det er en fornøjelse, når en fra et oppositionsparti kommer hen og giver positiv kritik, hvis man har gjort det godt.”

Hvad vil du bruge det kommende år på?

”Vi er ikke i mål i forhold til asylområdet, så jeg mener, at vi skal komme med yderligere tilpasninger og opstramninger, så vi får endnu mere styr på situationen. Ikke mindst også i forhold til at få hjemsendt både udviste asylansøgere og kriminelle udlændinge.”

Dokumentation

Blå bog: Marcus Knuth
Født 2. april 1976 i København.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Venstre i Sjællands Storkreds fra 18. juni 2015.
Kandidat for Venstre i Vordingborgkredsen fra 2012.

Uddannelse og erhverv
Master of Public Administration (MPA), Harvard University, USA, 2013.
Master of Business Administration (MBA), IESE Business School, Spanien, 2007.
Bachelor i økonomi, University of Virginia, USA, 2002.
Løjtnantskolen, Hærens Kampskole, 1997.
IB student, 1995.

Seniorrådgiver, Danmarks Syrien-indsats, Udenrigsministeriet, Tyrkiet og Mellemøsten, fra 2014 til 2015.
Chef for EU's ambassadesamarbejde (IPCB/EUPOL), Afghanistan, fra 2010 til 2012.
Seniorrådgiver, Udenrigsministeriets Afghanistan-indsats, Afghanistan, fra 2009 til 2010.
Kaptajn i Den Danske Kampgruppe, Helmand-provinsen, Afghanistan, fra 2008 til 2009.
Associate, Lehman Brothers Investment Bank, London, fra 2007 til 2008.
Finansrådgiver, Cantor Fitzgerald & FXCM, London, fra 2002 til 2005.
Løjtnant og Premierløjtnant af Reserven, Gardehusarregimentet, fra 1997 til 1998.
Værnepligtig menig og sergent, Hæren, fra 1996 til 1997.

Andet
Har skrevet »Soldat og diplomat i Afghanistan«, Gyldendal, 2014.

Kilde: ft.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marcus Knuth

Kandidat til Europa-Parlamentet (K), fhv. MF (K)
ba.oecon. (Uni. of Virginia 2002), MBA (Uni. of Navarra 2007), MPA (Harvard Uni. 2013)

0:000:00