Medie: Kommission vil give nyuddannede 33 kr. mindre om dagen

DAGPENGE: Sænk dagpengesatsen for nyuddannede, og indfør karensdage til alle ledige. Sådan lyder nogle af anbefalingerne ifølge TV 2 fra Dagpengekommissionen. 

Foto: Colourbox
Cecilie Gormsen

Dagpengekommissonen foreslår at sænke dagpengesatsen for nyuddannede med 33 kroner om dagen. Det erfarer TV 2 fra "kilder tæt på processen".

Der er i kommissionen opnået enighed om en lavere dagpengesats til dimittender, og medlemmerne foreslår, at nyuddannede skal få 78 procent af den højeste dagpengesats mod 82 procent i dag. Det svarer til, at en dimmitend går fra 678 kroner dagligt til 645 kroner. 

Mens der er enighed om den lavere dagpengesats til dimmitender, har der været mere kamp blandt Dagpengekommissionens medlemmer om en anden anbefaling. Kommissionen vil nemlig ifølge TV 2's oplysninger foreslå op til otte karensdage om året til alle ledige. Karensdage er dage, som man selv skal betale for; altså dage, hvor man ikke modtager løn eller - i dette tilfælde - dagpenge.

Men de nye karensdage har været så hård en nød at knække, at fagbevægelsen kun delvist vil acceptere dem.

Tirsdag nævnte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Dagpengekommissionen i sin tale ved Folketingets åbning. Her sagde statsministeren, at ambitionen er at finde bred opbakning til en ny dagpengeløsning, så der kan komme ro om reglerne.

Dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger 19. oktober, og der er tidligere blevet lækket oplysninger fra et foreløbigt udkast til anbefalingerne. Udkastet viser tre mulige modeller, og fælles for alle tre er, at landets dagpengemodtagere vil få færre penge om måneden.

Kommissionen blev nedsat af den tidligere regering under ledelse af Helle Thorning-Schmidt (S) i sommeren 2014. Ved bordet er både fagbevægelse, arbejdsgivere, kommunerne og fire professorer repræsenteret, og formand er tidligere vismand Nina Smith, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00