Merkel fortsætter som tysk kansler trods tilbagegang

RESULTAT: Angela Merkel kan se frem til fire år mere som Tysklands forbundskansler på trods af tilbagegang ved søndagens valg. Vi ønskede et bedre resultat, udtaler hun.

Foto: /ritzau/Matthias Schrader
Amalie Bjerre Christensen

BRUXELLES: Angela Merkel kan fortsætte på posten som forbundskansler.

Det står klart, efter de foreløbige resultater fra søndagens valg i Tyskland er talt op.

Med 33 procent af stemmerne bliver Angela Merkels konservative parti, CDU, og søsterpartiet CSU det største parti i det tyske parlament, mens modkandidaten Martin Schulz og hans socialdemokratiske parti SPD må nøjes med 20,5 procent af stemmerne.

Selvom Merkel står til at kunne tage fire år mere som Tysklands kansler, viser valgresultatet tilbagegang til CDU og søsterpartiet CSU, der ved sidste valg i 2013 fik 41,5 procent af stemmerne.

”Vi ønskede et bedre resultat. Det er klart,” lød det fra Angela Merkel ifølge Politico til partiets valgfest søndag aften.

AfD stormer frem
Mens SPD og CDU/CSU oplever tilbagegang, er det højrenationale parti Alternative für Deutschland (AfD) stormet frem. Partiet, der har promoveret sig på sin indvandrer- og EU-kritiske linje, fik 12,6 procent af stemmerne og er dermed valgt ind i Forbundsdagen for første gang.

”Det er en stor dag i vores partis historie. Vi har gjort det. Vi er i den tyske Forbundsdag, og vi vil ændre landet,” sagde Alexander Gauland, spidskandidat for Alternative für Deutschland, søndag aften ifølge TV 2.

Ligesom AfD kan det liberale parti FDP se frem til at indtage det tyske parlament. Efter at være røget under spærregrænsen med 4,8 procent af stemmerne ved sidste valg, kan partiet nu glæde sig over at have fået 10,7 procent af stemmerne.

Derudover får venstrefløjspartiet Die Linke 9,2 procent, mens De Grønne tager 8,9 procent af stemmerne.

Løkke håber på stabilitet i Europa
I Danmark har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) allerede været ude med en lykønskning til Angela Merkel.

”Jeg håber, at det tyske valgresultat og en ny periode med Merkel som tysk kansler vil bidrage til stabilitet i Europa,” siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar og fortsætter:

”Vi har brug for et EU, der holder begge ben på jorden og blikket rettet mod at finde løsninger på de konkrete problemer, der optager borgerne: Styr på EU’s ydre grænser, terror- og kriminalitetsbekæmpelse, europæisk konkurrencekraft, vækst, velstand og arbejdspladser.”

På Twitter har en lang række danske politikere tilkendegivet deres holdninger til resultatet af det tyske valg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00