Debat

Messerschmidt: EU-regler truer dansk fiskeri

DEBAT: EU-reglerne tillader store udenlandske trawlere at påføre dansk havmiljø og fiskeri større skader, end nogen omstridt kvotekonge nogensinde har gjort, skriver Morten Messerschmidt (DF).

Foto: /Scanpix/ Ida Guldbæk Arentsen
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Messerschmidt (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

De fleste har efterhånden hørt om de titusinder af østeuropæere, der udnytter EU-reglerne til at komme til Danmark og snuppe arbejdet fra danskere – ofte ved hjælp af løndumping og brud på arbejdsmiljøreglerne.

Men under de store mediers og fagbevægelsernes radar er Danmark på lignende vis udsat for EU-reglernes skadelige konsekvenser på et felt, der måske ikke umiddelbart vækker den store genklang i storbyernes befolkninger. Ikke desto mindre medfører det enorme tab for det danske samfund, mistede job i Nord- og Vestjylland og ødelæggelser af havmiljøet.

Det drejer sig om EU’s fælles fiskeripolitik, der i årevis har tilladt store hollandske og belgiske bomtrawlere at påføre dansk fiskeri langt større skader, end nogen omstridt dansk kvotekonge nogensinde har gjort.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Tyveri ved højlys dag
Takket være en elendig dansk fiskerikontrol, kan de store udenlandske trawlere via EU-reglerne næsten helt risikofrit husere i Skagerrak, hvor de sætter sig på de bedste fangstpladser og tømmer Skagerrak for fisk – ofte ulovligt, fordi de lander langt større fangster end de må ifølge reglerne.

De hollandske og belgiske fiskere huserer i farvandet i Skagerrak, inden de lige runder Nordsøen, hvor de så registrerer deres fangst – fordi deres EU-kvote her er cirka 20 gange så høj.

Reelt er der tale om tyveri fra danskerne ved højlys dag – muliggjort af EU’s tåbelige regler, der samtidig efterlader danske fiskere frustrerede og uforstående tilbage på havnene i Hanstholm, Hirtshals, Hvide Sande og Skagen.

Morten Messerschmidt (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

De udenlandske bomtrawlere har kun økonomisk incitament til at være i Skagerrak, hvis de snyder massivt med såkaldte kvoteomskrivninger. Den mistænkelige adfærd er ovenikøbet dokumenteret på satellitbilleder.

Reelt er der tale om tyveri fra danskerne ved højlys dag – muliggjort af EU’s tåbelige regler, der samtidig efterlader danske fiskere frustrerede og uforstående tilbage på havnene i Hanstholm, Hirtshals, Hvide Sande og Skagen.

Mens de jævnligt kan iagttage fiskerikontrollens ineffektivitet over for deres hollandske og belgiske kollegers rovfiskeri, oplever de samtidig selv en emsig fiskerikontrol, der slår ned på den mindste antydning af uregelmæssighed.

Det er simpelthen uacceptabelt.

Hertil kommer det miljømæssige aspekt. De store udenlandske bomtrawlere udleder store mængder af CO2, de smadrer havets bundmiljø med tonstunge bomme, de ødelægger fiskeyngel, og de flår Nordsøens kabler over.

Og glemmes skal heller ikke dyrplageriet, når de store trawlere bruger kraftige elektriske stød mod fiskene.

Karen Ellemann må på banen
Allerede for år tilbage opfordrede Dansk Folkeparti regeringen til i det mindste at få strammet op på den alt for slappe fiskerikontrol. Men det kommer nok ikke bag på nogen, at intet som helst siden er sket.

Herfra skal lyde en kraftig opfordring til fiskeriminister Karen Ellemann (V) om hurtigst muligt at finde modet til at tage den nødvendige konfrontation med sine belgiske og hollandske ministerkolleger og hele det EU-system, der er hovedårsagen til denne destruktion af dansk fiskeri.

Alt andet vil være en hån mod Danmark og de danske fiskere – og endnu en god grund til at overveje, hvad Danmark dog i det hele taget har at gøre i EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00