Debat

Messerschmidt: Jeg er ikke bange for satiren fra kunstig intelligens. Det burde Mette Frederiksen heller ikke være

Jeg er klar over risikoen for, at nogle vil tage AI-manipulerede budskaber for gode varer trods klar deklaration. Men jeg vil gå meget langt for at forsvare retten til at karikere og til at bruge ironi, sarkasme og satire som en del af ytringsfriheden, skriver Morten Messerschmidt (DF).

Nej, jeg tror ikke, at Mette Frederiksen inden for en overskuelig tid vil afskaffe påske, pinse eller jul. Heller ikke, når jeg driller hende, som jeg for nylig gjorde med en såkaldt deep fake-video, skriver Morten Messerschmidt.
Nej, jeg tror ikke, at Mette Frederiksen inden for en overskuelig tid vil afskaffe påske, pinse eller jul. Heller ikke, når jeg driller hende, som jeg for nylig gjorde med en såkaldt deep fake-video, skriver Morten Messerschmidt.Foto: Dansk Folkeparti
Morten Messerschmidt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg har besluttet ikke at være bange for kunstig intelligens. Og det burde statsminister Mette Frederiksen (S) heller ikke være.

Heller ikke, når jeg driller hende, som jeg for nylig gjorde med en såkaldt ”deep-fake”-video.

I videoen optrådte en tegneserieagtig (men i øvrigt ganske præsentabel) variant af Mette Frederiksen, og den figur tillagde jeg med vilje synspunkter, som hun formentlig ikke har, og lagde hende ord i munden, som hun aldrig har sagt.

Nej, jeg tror ikke, at Mette Frederiksen inden for en overskuelig tid vil afskaffe påske, pinse eller jul, og selv om jeg har meget at udsætte på socialdemokraternes udlændingepolitik, tror jeg heller ikke på, at statsministeren i stedet vil indføre Eid al-Fitr eller andre islamiske helligdage.

Det burde fremgå klart, at videoen var fabrikeret og manipuleret (se højre hjørne), og sådan bør det også altid være. Den vakte et vist postyr, men også en gavnlig debat, for eksempel på DR’s P1 Debat 1. maj, som jeg opfordrer alle til at høre.

Ytringsfriheden gælder også AI

Jeg vil gå meget langt for at forsvare retten til at karikere, til at bruge ironi, sarkasme og satire som en del af ytringsfriheden, og jeg er fuldt ud klar over risikoen for grovheder, vulgariteter og fornærmelser; vi kan jo ikke alle have samme niveau af pli, høflighed og god smag.

Jeg er fuldt ud klar over risikoen for grovheder, vulgariteter og fornærmelser; vi kan jo ikke alle have samme niveau af pli, høflighed og god smag.

Morten Messerschmidt
Formand, Dansk Folkeparti

Og vi har i øvrigt love til at beskytte enkeltpersoner og hele grupper imod grove fornærmelser, intimidering og trusler.

Jeg er også klar over risikoen for, at nogle vil tage AI-manipulerede budskaber for gode varer, trods klar deklaration. Uden evnen til at vælge med sund fornuft risikerer vi, at mange mennesker bliver hægtet af og ”vildledt” i én eller anden forstand.

Du kan sige, at den samme risiko findes ved at ty til Wikipedia. Men det er en risiko og et vilkår, som kræver skærpet årvågenhed, og som kun kan afbødes med dannelse og uddannelse.  

AI er opsamling og systematisering af eksplosivt stigende mængder information. AI skal tages i anvendelse for at gøre livet bedre for de flest mulige mennesker – ligesom andre af menneskehedens store erobringer og små fremskridt.

AI giver os for eksempel nye muligheder for at forebygge og helbrede sygdomme.

Læs også

Og helt overordnet: Tid er penge, og da satellitter, mobiltelefoni og internet afløste telefax og telefonkabler, førte det til et gigantisk opsving i tidsbesparelse i international handel og kommunikation og dermed til den gradvise udryddelse af fattigdom, som menneskeheden har oplevet i en menneskealder.

Sådan ser jeg på kunstig intelligens.

Et våben i de forkerte hænder

Ja, AI er også et våben i hænderne på de forkerte; ikke bare på ondsindede individer, men nationer og regimer som Kina, Rusland og Iran, som bruger AI til at holde sine befolkninger nede og på plads og true den liberale, demokratiske verdensorden.

Derfor må vi gøre alt i vor magt, for at AI forbliver i hænderne på Vesten og Vestens allierede: Japan, Taiwan, Sydkorea og Israel. I øvrigt er USA i fuld gang med den nødvendige protektionisme og teknologiske inddæmning af Vestens værste fjender.

AI er hverken ond eller magtsyg - eller drillesyg; det er kun mennesker.

Morten Messerschmidt
Formand, Dansk Folkeparti

Jeg er imponeret over kunstig intelligens, men den skræmmer ikke livet af mig.

Lad os træde et skridt tilbage og se på AI med en smule sindsro.

Robotterne rotter sig ikke sammen

Det er ganske vist velkendt tidsfordriv for pessimister, dommedagsprofeter, nulvækstprædikanter og ikke mindst konspirations-junkier at forestille sig AI som et redskab for et globalt verdensherredømme, en world government, som styrer og kontrollerer en viljeløs menneskehed ”for dens eget bedste” og fylder den med vacciner og politisk korrekte holdninger.

Velkommen blandt de paranoide: Trods alle fejl, mangler, tilbageslag og misbrug, har jeg tillid til soliditeten i Vestens moralske fundament: Kristendommen.

Vi kender også den skrækvision, som dog gør sig bedst på film: Hære af løsslupne robotter, som ikke bare geråder i destruktiv indbyrdes kamp, som ryster hele kloden, mens deres menneskelige skabere står magtesløse som troldmandens lærling.

Eller robotterne rotter sig sammen og udveksler med en djævelsk hast informationer og udformer planer og sætter sig op imod deres herrer for at destruere dem.

Men hvorfor skulle de dog det? AI er ikke noget biologisk væsen, slet ikke et menneske, og har derfor ikke en egen vilje eller hensigter.

AI er hverken ond eller magtsyg - eller drillesyg; det er kun mennesker.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00