Metal-bagland undsiger deres formand

TREPART: Dansk Metals formand, Thorkild E. Jensen, siger, at det kan komme på tale at fjerne en feriedag. Men det har han ikke mandat til fra sin hovedbestyrelse. Baglandet afviser enhver tanke om at afskaffe helligdage eller feriedage.
Dansk Metals formand, Thorkild E. Jensen, er ude af trit med sit bagland.
Dansk Metals formand, Thorkild E. Jensen, er ude af trit med sit bagland.Foto: Colourbox.dk
Jørgen SkadhedeErik Holstein

Det bliver overordenligt vanskeligt for regeringen at lande en trepartsaftale, hvor arbejdstiden bliver øget her og nu.

En af fagbevægelsens absolutte topfolk har således ikke rygdækning fra sit bagland, når han siger, at helligdagene er fredede, men at det kan komme i spil at afskaffe en feriedag.

"Det kan da godt ske, at vi skal se på, om der skal fjernes en feriedag. Men det skal være det allersidste, vi skal kigge på," sagde Dansk Metals formand, Thorkild E. Jensen, på Grundlovsdag ifølge jp.dk.

Men den udmelding harmonerer slet ikke med holdningen hos baglandet i Dansk Metal. Ifølge Altinget.dks oplysninger har et stort flertal i Dansk Metals hovedbestyrelse klart markeret over for formanden, at man "har betalt", og at det ikke kan komme på tale at droppe helligdage. Og her gør det ingen forskel, at formanden nu i stedet taler om at droppe feriedage.

Det er opsigtsvækkende, at det netop er baglandet i Dansk Metal, der så klart siger fra over for regeringens tanker om at øge arbejdstiden. Dansk Metal bliver ofte betragtet som fagbevægelsens højrefløj, og Metal er blandt de mest pragmatiske og forhandlingsvillige forbund i LO. 

Vi kan ikke gøre for, at han måske har lovet sig væk til Helle Thorning og LO's ledelse. Det er hans problem. Så må han gå baglæns, for vi vil ikke acceptere det her. Så enkelt er det.

Bjarne K. Sørensen
Formand i Metal Horsens

Hold fingrene væk
"Hold fingrene væk fra vores helligdage og feriedage," skriver Rene Nielsen, formand for Metal Hovedstaden, på afdelingens hjemmeside.

Han er medlem af både Dansk Metals hovedbestyrelse og Socialdemokraterne i Brøndby. Og han gør det klart, at Thorkild E. Jensen ikke har mandat til at afgive en feriedag.

"Det har han ikke opbakning til i sit bagland hverken blandt lokalformændene eller i hovedbestyrelsen. Den har sendt et klart signal til Thorkild om, at vi ikke vil afgive helligdage eller feriedage. Jeg har aldrig nogensinde i min tid som tillidsvalgt oplevet så massive tilbagemeldinger som på det her," siger Rene Nielsen til Altinget.dk.

"Som jeg ser det, så tager Thorkild forbehold for, at der kunne komme noget på bordet, der er så godt, at det ændrer hele situationen. Det er slet ikke tilfældet lige nu. Sker det, så må han vende det med hovedbestyrelsen," siger Rene Nielsen.

Har betalt med efterlønnen
I lighed med en lang række andre lokalformænd, som Altinget.dk har talt med, så anerkender han slet ikke regeringens argumentation for, at danskerne skal arbejde mere.

"Det er ikke den ene feriedag, der redder velfærdssamfundet. I forvejen har politikerne pålagt en 45-årig metalarbejder over 1.400 ekstra arbejdsdage med efterlønsforringelserne. Det hænger ikke sammen, at man vil bilde den generation ind, at vi redder velfærden ved at afgive en fridag," siger Rene Nielsen.

Han henviser til, at en 45-årig i dag kan se frem til en efterlønsalder på 66 år. I begyndelsen af 2006 kunne samme person se frem til en efterlønsalder på 60 år.

Også formanden for Metal Horsens er helt klar i mælet:

"Vi vil hverken fjerne helligdage eller feriedage. Medlemmerne vil ikke acceptere det, så det kan Thorkild glemme alt om. Det hjælper ikke noget, han taler om at fjerne feriedage i stedet for helligdage. Det er jo det rene Anders And. De skulle udvise lidt respekt for medlemmerne, det er det, jeg efterlyser," siger Bjarne K. Sørensen.

"Vi kan ikke gøre for, at han måske har lovet sig væk til Helle Thorning og LO's ledelse. Det er hans problem. Så må han gå baglæns, for vi vil ikke acceptere det her. Så enkelt er det," siger Bjarne K. Sørensen.

Arbejder mere, hvis der er brug for det
Flere lokalformænd peger på, at historien klart har vist, at lønmodtagerne er parate til at arbejde mere, når der virkelig er brug for det. Da højkonjunkturen buldrede derudad i 2007, havde medarbejderne i industrien i gennemsnit over to timers overarbejde om ugen.

"Vi kan slet ikke se logikken i, at vi skal arbejde mere, når vi har næsten 9 procent arbejdsløshed blandt medlemmerne i Aarhus. Vi arbejdede mere, da der var gang i væksten. Og vores gutter skal nok arbejde mere, hvis der bliver brug for det igen. Så kan vi tage det op til overenskomsterne i 2014 eller i 2016," siger Finn Andersen, formand for Metal Aarhus.

Han mener også, at fagbevægelsens top skal glemme al snak om at sløjfe en feriedag i stedet for en helligdag.

"Jeg er slet ikke enig i Thorkilds udtalelse. Jeg er ligeglad med de der tryllekunster. Kald det helligdage eller feriedage, én dag er én dag. Altså vores folk har jo gået mere end to år i skole. Thorkild og Harald skulle tage og lytte lidt til baglandet og vores opfattelse. Det her handler vist om, at økonomerne og arbejdsgiverne vil presse lønnen og ikke om, at vi kommer til at mangle arbejdskraft," siger Finn Andersen.

Arvesølv
Jan O. Gregersen, formand for Metal Aalborg, vender sig ligeledes imod at afgive feriedage:

"Det har vi en rimelig klar holdning til i Aalborg: Det, synes vi, ikke er en god idé. For man er inde og røre ved nogle rettigheder, vi har kæmpet for i 125 år. Det er arvesølvet, man rører ved her. Det er fint nok, Thorkild bliver i forhandlingerne, for man skal ikke forlade nogen forhandlinger, så længe der er penge på bordet. Men i min terminologi har vi betalt, og det er ikke bedre at røre ved feriedage end ved helligdage."

Thorkild E. Jensen har ikke ønsket at stille op til et interview med Altinget.dk om baglandets syn på hans udtalelser. I dag torsdag holder hovedbestyrelsen møde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thorkild Engell Jensen

Fhv. forbundsformand, Dansk Metal og formand for CO-Industri
bygnings- og landbrugssmed (1971)

0:000:00