Mette Frederiksen: Kommunerne behøver hjælp til integration

UDSPIL: Regeringens sparekrav til kommunerne nytter ikke noget, når de samtidig bliver udsat for et stort flygtningepres. Sådan lyder det fra Mette Frederiksen (S), som onsdag har fremlagt Socialdemokraternes integrationsudspil.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Der skal sættes turbo på integrationen, men hvis den skal lykkes helt, så skal den kommunale velfærd kunne følge med.

Sådan lød budskabet fra Mette Frederiksen (S), der onsdag eftermiddag fremlagde socialdemokraternes integrationsudspil.

Hun opfordrer regeringen til at droppe sin minusvækst i den offentlige sektor og omprioriteringsbidraget, fordi det går udover velfærden i kommunerne.

”Omprioriteringsbidrag og minusvækst er en rigtig grim cocktail, når det kombineres med en så stor tilstrømning af flygtninge,” siger Mette Frederiksen (S).

Hun fremlagde udspillet i selskab med fire socialdemokratiske borgmestre: Peter Sørensen fra Horsens, H. C. Østerby fra Holstebro, Joy Mogensen fra Roskilde og Thomas Gyldal fra Herlev.

Udspillet består af ni tiltag, der har til hensigt at styrke den kommunale velfærd, sikre flere boliger til både flygtninge og danske borgere, og sætte integrationen i topfart ved få flygtninge ud på arbejdsmarkedet fra dag et.

”Vi skal op i en meget højere hastighed, hvad angår integrationen af de flygtninge, der kommer til Danmark i de her år. Vores forslag er, at de skal gå arbejdsvejen,” siger Mette Frederiksen.

Lunken modtagelse i blå blok
Et af Socialdemokraternes ni tiltag er at sende flygtninge ud på arbejdsmarkedet, før de lærer dansk. Netop det forslag begynder der at tegne sig et flertal for i Folketinget.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er nemlig enig:

”Man kan altså godt arbejde og klare sig selv i Danmark, selvom man ikke taler dansk. Derfor skal vi ændre tilgangen: Flygtninge skal i arbejde - og så skal sproget bygges på i tilknytning til det,” skriver han på Facebook.

Derimod kan der ikke spores særlig meget begejstring hos Dansk Folkeparti. Partiet mener, at Socialdemokraterne lever i en drømmeverden.

”De har kastet sig ind i konkurrence sammen med de andre partier, om hvem der kan komme med det største og flotteste integrationsudspil. Og det selv om alle erfaringer viser, at det ikke kan lade sig gøre at integrere det store antal mennesker, der kommer til Danmark," siger integrationsordfører Martin Henriksen til Ritzau.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Marcus Knuth

Kandidat til Europa-Parlamentet (K), fhv. MF (K)
ba.oecon. (Uni. of Virginia 2002), MBA (Uni. of Navarra 2007), MPA (Harvard Uni. 2013)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00