Mette Frederiksen: Selvfølgelig fylder udlændinge mere

STORMØDE: Vi laver ikke et nyt principprogram for vores egen skyld, vi gør det, fordi verden forandrer sig. Sådan sagde formand Mette Frederiksen i sin tale ved Socialdemokratiets stormøde, hvor partiets nye politiske kompas blev præsenteret.

Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter

ODENSE: Klædt i sort indtog Mette Frederiksen scenen i det nyligt åbnede Odeon i Odense, hvor pladserne på gulvet var pakket med socialdemokratiske medlemmer.

Omkring 1000 mennesker var mødt frem, og de modtog deres formand stående og med taktfaste klapsalver.

"Hvor mange gange har vi ikke hørt, at Socialdemokratiet er ved at dø ud? Og når vi så er i Odense for at tale principprogram, så møder der 1000 mennesker op. Det er da fantastisk," indledte Mette Frederiksen sin talestrøm.

I talen brugte hun tid på at forklare, hvorfor det syvende principprogram skal udstikke en udlændingepolitisk retning.

Hvis vi vil sikre vores velfærdssamfund, bliver vi nødt til at sikre os, at vi ikke tager imod flere indvandrere, end hvad vi kan håndtere.

Mette Frederiksen, partiformand for Socialdemokratiet

Det gjorde hun ved selv at pege på tre punkter, som hun finder vigtigst i principprogrammet.

"Selvfølgelig fylder udlændingespørgsmålet mere, end det gjorde før," sagde Mette Frederiksen og gentog den sætning, der også står i principprogrammet.

Vi skal søge løsninger, der er holdbare, og dermed funderet over den politiske midte.

Mette Frederiksen, partiformand for Socialdemokratiet

"Hvis vi vil sikre vores velfærdssamfund, bliver vi nødt til at sikre os, at vi ikke tager imod flere indvandrere, end hvad vi kan håndtere."

Hun nævnte blandt andet udfordringer med parallelsamfund, sociale problemer og kvinder, der ikke kommer på arbejdsmarkedet, som årsager til, at problemet nu skal adresseres i et af de helt centrale partiskrifter.

"Og der vil jeg gerne rette en appel til alle," sagde Frederiksen til publikum og fortsatte:

"Det skal vi gøre i samarbejde med andre partier. Vi vælger samarbejde frem for blokpolitik. Vi skal søge løsninger, der er holdbare, og dermed funderet over den politiske midte," sagde den socialdemokratiske formand.

Klapsalver til skat
Et andet af talens helt centrale temaer var skat.

Her slog den socialdemokratiske partiformand fast, at inden for tyve år skal “alle betale det i skat, som de skal betale”.

Det udløste store klapsalver og jubel i salen. I det hele taget blev formanden afbrudt fem gange af klapsalver, da hun udpenslede sine håb om bedre skatteindkrævning fremover.

"Vi bliver igen nødt til at have forståelse for, at kontrakten med hinanden er så vigtig. Langt de fleste betaler jo sin skat, men hvis man samtidig kan høre hveranden aften, at de store fisk i havet ikke betaler, at restanser ikke bliver inddrevet, så kommer det til at knirke," sagde Mette Frederiksen.

Hun gentog derefter partiets ønske om at ansætte 1.000 nye medarbejdere i Skat og etablere fire nye skattecentre i landet. Hvilket igen førte til klapsalver.

En forklaring på Brexit og Trump
Det fremlagte principprogram skal fremover fungere som et politisk kompas for partiet, når det bliver endeligt vedtaget. En retning for partiet.

"Hvis et principprogram for alvor skal rykke noget, skal vi jo bruge det som vores affyringsrampe til de næste store resultater," sagde partiformanden.

Hun forklarede de fremmødte i salen, at årsagen til, at partiet har brug for et nyt principprogram, er, at verden har ændret sig.

"Derfor skal vi som det stærkeste parti finde de svar, som danskerne efterspørger," sagde Mette Frederiksen.

Hun brugte derefter tid på at understrege, at en stigende ulighed, en globalisering ude af kontrol, de mange flygtningestrømme og mindre sikkerhed for arbejdere er nogle af de områder, der gør, at partiet skal finde nye svar.

"Min forklaring på Brexit, Trump og fløjenes fremgang er præcis de fire udfordringer," tilføjede Frederiksen.

Medlemmerne af partiet har nu mulighed for at stille ændringsforslag til principprogrammet, og programmet ventes først at blive endelig vedtaget til partiets kongres i september.

"Men vores grundlæggende principper holder stadigvæk," sagde Frederiksen og tilføjede:

"Når vi tager skridt frem, vender vi os altid for at sikre, at alle er med," hvorefter salen rejste sig og klappede formanden ned af scenen.

Se hele talen i videoen øverst i artiklen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00