Mindesmærke for Vilhelm Grønbech afsløret på Grønbechs Hotel

AFSLØRING: Grønbechs Hotel –Danmarks politiske hotel – har fået afsløret et mindesmærke for Allinges store søn, religionshistoriker Vilhelm Grønbech.

Arkitekt Anne Grønbech Pram Kjølbye taler om sin farfar, professor i religionshistorie Vilhelm Grønbech, ved afsløringen af et relief på Grønbechs Hotel i professorens fødeby Alllinge, lavet af Hans Pauli Olsen, der ses til højre.
Arkitekt Anne Grønbech Pram Kjølbye taler om sin farfar, professor i religionshistorie Vilhelm Grønbech, ved afsløringen af et relief på Grønbechs Hotel i professorens fødeby Alllinge, lavet af Hans Pauli Olsen, der ses til højre.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget
Rasmus Nielsen

Fredag blev der på Grønbechs Hotel i Allinge, som ejes af netavisen Altinget, afsløret et mindesværke for professor i religionshistorie Vilhelm Grønbech (1873-1948), der kom fra Allinge.

Relieffet er lavet af billedhuggeren Hans Pauli Olsen, der også står bag skulpturen til Altingets kommunikationspris, Ting-Prisen.

Grønbech-familien er vidt forgrenet, men stammer så vidt vides alle fra Allinge, i hvis nærhed der lå en grøn bæk, deraf navnet.  

I forbindelse med afsløringen skifter restauranten i Grønbechs Hotel navn til Vilhelm, forklarede hotellier Simon Nordtorp ved receptionen.

Vilhelm Grønbech var en mand, der var ganske ukunstlet, en mand, der ikke tålte akademisk hovmod, og en mand, der talte, så det kunne forstås.

Anne Grønbech Pram Kjølbye
Barnebarn, arkitekt

Billedhuggeren Hans Pauli Olsen måtte af naturlige årsager arbejde efter fotografier:

"Jeg startede med et ungdomsfotografi, men der var lidt, der gik ud og ind i hans ansigt. Det gik meget bedre, da jeg valgte at gå ud fra et fotografi af den ældre Vilhelm Grønbech, hvor han stadig virkede fyndig og maskulin," forklarede Hans Pauli Olsen de mange fremmødte.

Barnebarn: Farfar havde kvindetække
Vilhelm Grønbechs barnebarn Anne Grønbech Pram Kjølbye holdt hovedtalen, hvor hun tegnede et varmt, men også ærligt portræt af sin afdøde farfar. Hun sagde bl.a.:

"Vilhelm kom på latinskole, i gymnasiet, blev student i 1890 og begyndte efterfølgende at læse sprog. Dansk, latin og engelsk. Vilhelm var et musisk menneske, hvilket lå i familien Grønbechs årer, og dette var også medvirkende til Vilhelms udprægede sprogøre og evne for alle dialekter og accenter.

Min farfar blev kandidat 1897 i dansk, engelsk og latin, hvilket førte ham videre til interessen for sprogudvikling og sprogets oprindelse og udvikling.

Han blev i 1902 doktor med en afhandling om tyrkiske sprog, og disse studier om sprogets udvikling – og i visse tilfælde afvikling – førte til en videre interesse for kulturelle påvirkninger, eksistensforståelse og en nysgerrighed for religioners opståen og dyrkelse.

Yderligere studier af disse forskellige vidensområder, der forgrenede sig i hinanden, samt en sammenkædning heraf førte til, at Vilhelm udbyggede sin viden så meget, at han begyndte at undervise i religionshistorie i 1911.

Billedtekst: Hans Pauli Olsen har modelleret sit portræt af Vilhelm Grønbech uden brug af værktøj (udsnit).

I 1914 blev der oprettet et professorat i faget, og dette blev tildelt Vilhelm. Han skabte en ny platform for religionsstudier.

Vilhelm Grønbech var en mand, der var ganske ukunstlet, en mand, der ikke tålte akademisk hovmod, og en mand, der talte, så det kunne forstås. En karismatisk mand, som i alle henseender var svær at overse både mentalt som fysisk. Hans forelæsninger var endog særdeles velbesøgte, og det kvindelige køn var bestemt ikke upåvirkede af hans karisma og stærke udstråling.

Til sidst blev det min farmor for meget, og da hun var den eneste, der kunne tyde hans håndskrift, han altid brugte, blev skrivemaskinen, som min farmor anvendte for ham, det nærliggende våben. Den røg en tur ud ad vinduet, og da indså Vilhelm, at han ikke kunne være Pauline foruden."

Stort fremmøde
Blandt de fremmødte til receptionen var Anne Grønbech Pram Kjølbyes mand, den nyligt afgåede formand for A.P. Møller-Mærsk Michael Pram Rasmussen, forfatter og klummeskribent ved Altinget Jens Christian Grøndahl og erhvervsmanden og formand for bl.a. Oluf Høst Museet Lars Nørby Johansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Christian Grøndahl

Forfatter
filminstruktør (Den Danske Filmskole. 1983)

Lars Nørby Johansen

Bestyrelsesformand, Københavns Lufthavne, William Demant Fonden, Codan, Montana, Trapholt, Fonden for Entreprenørskab, Dansk Vækstkapital, Oluf Høst Museet
cand.phil. (Aarhus Uni. 1973)

Michael Pram Rasmussen

Formand, Semler Holding og Falsled Kro, i bestyrelsen for Arp-Hansen
cand.jur. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00