Minister om flere kvinder på de maritime uddannelser: Der er behov for en kulturforandring, ikke politisk regulering

Det blå Danmark kalder på flere kvinder, men "det er vanskeligt at regulere sig til en kulturforandring", siger uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund (M).

At få flere kvindelige studerende på de maritime uddannelser med kvoter eller anden regulering, vil ikke skabe "forandring i den virkelige verden", siger Christina Egelund (M).
At få flere kvindelige studerende på de maritime uddannelser med kvoter eller anden regulering, vil ikke skabe "forandring i den virkelige verden", siger Christina Egelund (M).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Den maritime sektor, der ligesom mange andre brancher er præget af rekrutteringsudfordringer, vil gerne have flere kvinder ombord.

Det gælder også på de institutioner, der uddanner fremtidens arbejdskraft til det blå Danmark. 

Det går fra et meget lille udgangspunkt til et lidt mindre lille udgangspunkt. Der er altså en lillebitte vækst i andelen af kvinder.

Christina Egelund (M)
Uddannelses- og forskningsminister
 

“Vi mangler nogle kvinder,” som det lød fra Ulrik Bak Nielsen, rektor på Københavns maskinmesterskole, til en nylig konference hos Altinget, der satte fokus på netop rekruttering.

Trods den udtrykkelige efterlysning ønsker uddannelses- og forskningsministeren dog ikke at regulere sig til en øget kønsdiversitet.

“Jeg anerkender, at der ligger et gedigent arbejde foran os i forhold til, at der skal flere kvinder ind i den her branche, men at skulle regulere os til flere kvinder – altså ved kvoter eller andet – ind i uddannelsessektoren, som er det, jeg har ansvaret for, det vil ikke skabe den forandring i den virkelige verden, som der er behov for,” siger Christina Egelund (M).

Antallet af kvinder, der blev optaget på de maritime uddannelser, steg i 2023 til 50 ud af et samlet optag på 860.

{{toplink}}
Altinget logoMaritim
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget maritim kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Det svarer til en stigning på to procentpoint fra året før, hvor kun 30 ud af 803 studerende var kvinder.

“Selvom det er et problem, at der er så få kvinder, som der er, er der anledning til at glæde sig over en spirende forandring – at det går fra et meget lille udgangspunkt til et lidt mindre lille udgangspunkt. Der er altså en lillebitte vækst i andelen af kvinder,” siger Christina Egelund om fremgangen.

0:000:00