Minister: Slut med dansk enegang på kemiområdet

KEMI: Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) vil ikke lave nationale særregler mod skadelig kemi. Hun vil i stedet kæmpe for bedre regulering i EU-regi til gavn for både forbrugeren og konkurrenceevnen. Forbrugerrådet mener, at national regulering kan påvirke EU.

Eva Kjer Hansen (V) vil ikke lave nationale særregler, hun vil arbejde for nye fælles kemikrav i EU.
Eva Kjer Hansen (V) vil ikke lave nationale særregler, hun vil arbejde for nye fælles kemikrav i EU.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Emma Qvirin HolstKasper Kaasgaard

Danmark skal ikke lave særregler på kemiområdet, lyder det fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Det er til skade for konkurrenceevnen, når danske virksomheder skal efterleve strammere krav end konkurrenterne i EU.

Og det gavner heller ikke den danske forbruger, hvis Danmark indfører nationale krav. Man vil nemlig stadig kunne købe produkter, der er produceret under lempelige krav i andre EU-lande:

”Den bedste beskyttelse af forbrugeren får vi gennem fælles EU-regler. Det værner allerbedst,” siger Eva Kjer Hansen.

Hun afviser dermed at bruge nationale særregler som et værktøj i kemipolitikken.

Hvis Danmark går forrest, bliver EU nødt til at tage stilling til det.

Claus Jørgensen
Projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi

”Jeg kan give dig tusindvis af eksempler på, hvad jeg gerne vil ændre i den fælles EU-politik på kemikalieområdet. Og derfor er det en del af min opgave at påvirke EU-systemet,” siger Eva Kjer Hansen.

Det er nye toner på området. Den tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S) ville nemlig ikke afvise at gøre brug af nationale særregler for at skubbe til den politiske proces i Bruxelles.

Vejledende grænseværdi
Eva Kjer Hansen vil i stedet satse på alliancer med nogle af sine kollegaer i EU for at lægge et pres på Kommissionen, så reguleringen på området kommer op i gear. For hun understreger også, at det går for langsomt i EU-systemet.

Et godt eksempel på ministerens kurs er debatten om fluorerede stoffer i pizzabakker og bagepapir, hvor hun for nyligt  indførte en frivillig vejledende grænseværdi for danske virksomheder, mens hun arbejder for at få en fælles EU-løsning på plads.

Hvorfor laver du kun en vejledende grænseværdi i stedet for en grænseværdi, der binder virksomhederne?

"Fordi det er EU-baseret. Vi skal gerne have nogle ens vilkår for producenterne, uanset hvilket land de har hjemme i," siger Eva Kjer Hansen. 

Forbrugerrådet: Kjer bør lave nationale regler
Forbrugerrådet mener, at det er en dårlig idé at droppe muligheden for at lave nationale særregler på kemiområdet.

”Noget af det, vi har fokus på, er de hormonforstyrrende stoffer, som jo trækker ud i EU. Derfor bør Danmark lægge pres på EU med nationale forbud," siger Claus Jørgensen, der er projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Forbrugerrådet er dog helt enig i, at fælles EU-regler i princippet er den bedste måde at beskytte både miljø og forbrugerne, og de bakker op om, at ministeren vil fortsætte med at kæmpe på EU-niveau. Men det har vist sig før at have gevinst, hvis Danmark laver særlige regler.

”Hvis Danmark går forrest, bliver EU nødt til at tage stilling til det. Og rigtigt mange hormonforstyrrende stoffer er altså ikke reguleret," siger Claus Jørgensen.

Han henviser til, at EU fulgte efter det danske forbud mod ftalater i sutteflasker, som endte med at blive EU-lovgivning.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00