Minister strammer kravene til lærerstuderende

SKRIFTLIGT: Efter kritik fra censorer indfører professionshøjskolerne nu nye prøver og kurser, der skal sikre, at de kommende lærere har styr på grundlæggende stavning og grammatik.

Nu skal det sikres, at lærerstuderende besidder de grundlæggende færdigheder i grammatik og stavning, inden de skal ud og undervise skoleelever.
Nu skal det sikres, at lærerstuderende besidder de grundlæggende færdigheder i grammatik og stavning, inden de skal ud og undervise skoleelever.Foto: Colourbox.dk
Erik Bjørn Møller

For at sikre, at kommende folkeskolelærere besidder de basale skriftlige færdigheder i stavning og grammatik, strammer landets professionshøjskoler nu op på den nye læreruddannelse, der trådte i kraft sommeren 2013.

Fremover skal de lærerstuderendes skriftlige færdigheder i dansk og matematik og sprogfagene testes via nationale modulprøver – og så længe disse prøver ikke er bestået, kan en lærerstuderende ikke afslutte sin eksamen og begynde at undervise elever. Samtidig vil professionshøjskolerne tilbyde frivillige kurser i stavning og grammatik.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) er tilfreds med de nye krav. 

”Lærerstuderende skal selvfølgelig kunne stave og skrive korrekt. Og nu er jeg efter en intens dialog med professionshøjskolerne beroliget af, at de har lovet at tilbyde frivillige kurser i grammatik og stavning for dem, der mangler det,” siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

Fakta


Sagen kort: 
Den nye læreruddannelse trådte i kraft sommeren 2013 efter en bred aftale mellem S-R-SF-regeringen samt Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti.

Omlægningen medførte ifølge uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) "et paradigmeskift ved at gå over til kompetencemålsprøver for de studerende."

Det har medført forvirring og kritik fra bl.a. censorerne og dansklærerne, der har påpeget, at det nye prøvesystem - med en gennemsnitskarakter for både en skriftlig og en mundtlig eksamen - medførte risiko for at udklække nye lærere, selv om de ikke kunne stave.

 "Det er muligt, hvis de klarer sig godt ved den mundtlige eksamen," sagde dansklærernes formand, Jacob Buris Andersen, til Kristeligt Dagblad i december.

En ny bekendtgørelse strammer nu op, så de studerende fremover skal bestå skriftlige modulprøver i dansk, matematik og sprogfag, inden de kan færdiggøre deres læreruddannelse. 

Den nye læreruddannelse skal evalueres i 2017.

Kritik fra censorer
Opstramningerne kommer efter kritik fra censorerne på læreruddannelsen, der fandt det problematisk, at prøveformerne på den nye læreruddannelse indebar, at de studerende kun fik en gennemsnitskarakter, selv om de både gik op til skriftlig og mundtlig eksamen i dansk, matematik og sprogfagene. Det skabte risiko for, at professionshøjskolerne ville udklække nye lærere, selv om de ikke kunne stave – fordi de til gengæld klarede sig godt i den mundtlige prøve, lød kritikken.

Og udkastet til bekendtgørelsen er helt klart et skridt i den rigtige retning, mener censorformanden på læreruddannelsen, Hans Krab Koed.

Nu er jeg efter en intens dialog med professionshøjskolerne beroliget af, at de har lovet at tilbyde frivillige kurser i grammatik og stavning for dem, der mangler det.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Uddannelses- og forskningsminister

”Der er blevet lyttet til kritikken. Typisk er det skriftlige det svageste led, og det, man skal øve sig mest i – og hvis der ikke gives en særlig karakter for det, så er der jo mange, der ikke øver sig i det. Det imødekommer bekendtgørelsen, så vi får rettet op på tingene,” siger censorformanden.

Ændringerne er indeholdt i en ny bekendtgørelse om læreruddannelsen, som netop er sendt i høring.

Læs hele historien på Altinget: uddannelse her (kræver abonnement) 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00