Minister varsler afgørende landbrugsforhandlinger i starten af 2024

Miljøminister Magnus Heunicke præsenterede ingen nye tiltag til at forbedre vandmiljøet på et samråd i Folketinget. Men han forventer, at genbesøget af landbrugsaftalen kommer i starten af næste år.

Foto: TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

De afgørende beslutninger om landbrugets fremtid bliver ikke skubbet til sidste øjeblik.

Det meddelte miljøminister Magnus Heunicke (S) på et samråd i Folketinget torsdag.

”Min erfaring siger mig, at vi skal i gang ret hurtigt efter årsskiftet. For hvis vi venter for lang tid, så vil vi ikke kunne nå det. Vi har en ret skarp deadline,” sagde han.

Ministeren løftede dermed lidt af sløret for, hvornår regeringen planlægger det såkaldte "genbesøg" af den brede landbrugsaftale fra 2021.

Hvis vi nøler med opgaven, så bliver det også hårdere for landbruget.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Fødevarerordfører

Aftalepartierne blev dengang enige om at genbesøge indsatsen i "2023/2024", men ifølge Heunicke kan man altså ikke vente til slutningen af næste år med at genforhandle aftalen, der blandt andet skal sikre, at det danske vandmiljø bringes i god tilstand i 2027.

I 2021 besluttede partierne at nedbringe kvælstofudledningen fra landbruget med omkring 10.000 tons, mens en indsats på i omegnen af 3.000 tons blev udskudt til genbesøget. De nye forhandlinger skal desuden ske efter, at der er offentliggjort en second opinion af det faglige grundlag bag kvælstofmålet.

{{toplink}}
Læs også

Ministeren lod på samrådet forstå, at den endelige rapport fra de udenlandske eksperter bliver offentliggjort fredag.

0:000:00