Ministerium tav i 49 dage om PSO-strid

KRITIK: Der gik alt for lang tid, fra Energistyrelsen modtog EU-Kommissionens kritik af den danske PSO-ordning, til Folketinget blev orienteret, mener Enhedslisten og Venstre. Vi skulle indsamle relevante oplysninger, svarer ministeriet.

Enhedslisten og Venstre mener, der gik fra lang tid, før Folketinget fik besked om EU-Kommissionens henvendelse.<br><br>
Enhedslisten og Venstre mener, der gik fra lang tid, før Folketinget fik besked om EU-Kommissionens henvendelse.

Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Kasper KaasgaardMorten Øyen

49 dage. Så lang tid gik der, inden Klima- og Energiudvalget blev orienteret om EU-Kommissionens grundlæggende kritik af den danske PSO-ordning. 30. april blev Energistyrelsen nemlig kontaktet af EU-Kommissionen med budskabet om, at den danske ordning strider med EU-traktaten, men først 18. juni orienterede ministeren Folketinget om henvendelsen.

Fakta
Sagen kort
18. februar 2013: Energistyrelsen anmelder sag om statsstøtte til solceller. Det er denne sag, der senere får EU-Kommissionen til at stille spørgsmål til hele PSO-ordningen.

30. april 2014: Møde mellem Energistyrelsen og Kommissionen. Her kommer det frem, at Kommissionen finder PSO-ordningen traktatstridig.

17. juni 2014: Regeringspartierne og Venstre indgår rammeaftalen for Vækstpakken. En væsentlig del af aftalen er en PSO-lettelse på 13,2 milliarder kroner. 

18. juni 2014: Klima- og Energiudvalget og energiforligskredsen bliver orienteret om henvendelsen fra EU-Kommissionen i et notat fra ministeren.

24. juni 2014: Ministeren giver en fortrolig orientering til Klima- og Energiudvalget, hvor han blandt andet redegør for Danmarks foreløbige stillingtagen i sagen.

14. juli 2014: Den endelige Vækstaftale indgås.

5. september 2014: EU-Kommissionen fastholder kritikken af PSO-afgiften. Det får klima- og energiministeren til at sige, at den danske ordning skal tilpasses.

“Det er selvfølgelig forkert, at vi ikke fik den information noget hurtigere,” siger Enhedslistens klima- og energiordfører, Per Clausen.

Han har i flere år siddet i Europaudvalget og har derfra forståelse for, at mængden af sager fra EU-Kommissionen gør, at man engang imellem lige ser tiden an, når der rettes kritik fra EU.

”Så kan man godt komme til at begå den fejltagelse, at man vurderer, at noget er uvæsentligt. Her var det en fejlvurdering af situationen, og det er da ærgerligt. For det ville have været passende, hvis vi havde fået besked i så alvorlig en sag rimelig hurtigt. Og 49 dage er ikke rimelig hurtigt,” siger Per Clausen.

Fakta
PSO-ordningen:
PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi i Danmark, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav.
EU-Kommissionens kritik går på, at PSO-afgiften pålægges alt elforbrug i Danmark, uanset om el-produktionen er foregået i udlandet eller i Danmark, mens den kun finansierer støtteordninger, som udenlandsk el-produktion ikke har adgang til. Og det strider imod EU-traktaten og forbuddet mod diskriminerende afgifter, vurderer EU-Kommissionen, der har rejst lignende sager i Sverige, Norge og Tyskland.

Det er ikke en seriøs regering, der sidder og forhandler og har den her viden uden at gøre forligsparterne opmærksomme på det.

Lars Christian Lilleholt (V)
Klima- og energiordfører

V føler sig ført bag lyset
Endnu skarpere er kritikken fra Venstre. Dagen inden orienteringen om sagen fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) indgik partiet den rammeaftale med regeringen, som blev til Vækstpakken. Den lemper netop PSO-afgiften med godt 13 milliarder kroner. En del af disse lempelser kan ikke føres ud i livet, før Danmark kommer til enighed med EU-Kommissionen.

”Vi finder det aldeles utroværdigt, at vi sidder i et langt forhandlingsforløb og diskuterer, om vi kan gennemføre en lettelse af PSO'en, og samtidig sidder ministeren med en viden om, at der kan være tvivl om, hvorvidt den måde, vi i Danmark har indrettet PSO'en, kan fortsætte under samme form,” siger Venstres klima- og energiordfører, Lars Christian Lilleholt.

Han mener, at oplysningen skulle have været givet videre meget før.

”Det er ikke en seriøs regering, der sidder og forhandler og har den her viden uden at gøre forligsparterne opmærksomme på det,” siger Lilleholt.

Ministeren: Alt i orden
Onsdag havde han kaldt klima- og energiministeren i samråd for at få en redegørelse på hele sagens forløb. Her spurgte Lars Christian Lilleholt, om ministeren ikke fandt den sene orientering utroværdig.

”Nej, jeg synes tværtimod, alt er foregået i skønneste orden. Jeg orienterede energiforligskredsen om Kommissionens problematisering af PSO-finansieringen 18. juni 2014. Vækstaftalen blev indgået endeligt 14. juli; det vil sige næsten en måned efter orienteringen i forligskredsen. Det er først der, vi endeligt tiltræder vækstaftalen,” svarede ministeren ved samrådet.

Den forklaring giver Lars Christian Lilleholt ikke meget for. For ham er det centrale, at der ikke blev givet orientering inden rammeaftalen, som er et udkast til den endelige aftale, blev indgået.

”Det er den rammeaftale, der stort set bliver til den endelige aftale. Så har ministeren ret i, at der går yderligere nogle dage, men det er den periode, hvor andre partier havde mulighed for at tilslutte sig vores aftale,” siger han.

Ikke foregået i mulm og mørke
På samrådet forsvarede ministeren regeringens ageren i den proces, der ledte op til Vækstpakken:

”Det er ikke foregået i nattens mulm og mørke – der er ingen bedragende part i dette. Folk, som har indgået i aftalen, har vidst, at der har været et udestående,” sagde Rasmus Helveg Petersen.

Lars Christian Lilleholt føler sig dog alt andet end godt orienteret.

”Når en regering kan sidde og forhandle en så omfattende aftale uden at gøre opmærksom på en problemstilling af den her størrelsesorden, er det et tillidsbrud mellem en regering og en opposition. Når man gennemfører så store aftaler, har man også en forventning om, at der efterfølgende kan gennemføres,” siger han.

Altinget har forgæves forsøgt at få svar på, hvornår ministeren blev orienteret om sagen, ligesom det ikke var muligt at få en kommentar fra ministeren torsdag. Klima- og Energiministeriet oplyser dog om sagen:

”Siden EU-Kommissionen på et møde 30. april problematiserede finansieringen af den danske PSO-ordning, har der været et udredningsarbejde med henblik på at kortlægge det nærmere omfang af Kommissionens betænkeligheder og indsamling af relevante oplysninger herunder om erfaringer fra andre medlemslande, samt en dialog med Kommissionen om problemstillingen.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef, Vattenfall Danmark, fhv. MF (R), klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00