Mogens Jensen lover plan for at fordoble danskernes forbrug af økologi

FØDEVARER: Næste år vil regeringen fremlægge konkrete initiativer til at fordoble danskernes forbrug af økologiske fødevarer, siger fødevareminister Mogens Jensen. 

Her er fødevareminister Mogens Jensen høstarbejder for en stund for at få indblik i landmændenes arbejde. 
Her er fødevareminister Mogens Jensen høstarbejder for en stund for at få indblik i landmændenes arbejde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Selv om mange økologiske landmænd kæmper med lave priser for deres varer, holder regeringen fast i at ville fordoble mængden af økologi i Danmark.

Mere præcist skal der ske en fordobling af såvel det økologiske areal, eksporten og danskernes forbrug af de ø-mærkede varer. Det slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast, da han torsdag talte til årsmødet for Landbrug & Fødevarers økologisektion.

Men det lykkedes ikke for de økologiske landmænd bænket i Dalum Landbrugsskole i Odense at blive klogere på, hvordan målet skal indfries. Blot at regeringen vil gøre det ”så hurtigt, som det kan lade sig gøre”.

Hvordan det skal ske, vil regeringen løfte sløret for næste år, formentlig i foråret, bebudede Mogens Jensen. Men først skal forhandlingerne om EU's landbrugsstøtte falde på plads, så regeringen ved, hvordan økonomien ser ud.

"For vi skal jo bruge EU’s landbrugsstøttemidler til også at understøtte grøn omstilling af vores landbrug og selvfølgelig også gerne understøtte økologien,” fortalte fødevareministeren.

Han understregede, at han i de EU-forhandlinger arbejder for at gøre landbrugsstøtten ”så grøn som overhovedet muligt”:

”Når vi har det afklaret, så vil jeg komme med en plan med konkrete initiativer til, hvordan vi når vores fordoblingsmålsætning,” sagde han.

Kommer der for mange økologiske varer?
Stadig flere landmænd hopper da også ombord på den økologiske rejse. Landbrug & Fødevarer forventer, at der inden årets udgang er godt 4.000 økologiske landmænd.

Ud fra signalerne fra detailhandlen vurderes salget af økologiske fødevarer at stige med cirka 10-12 procent i år, og Landbrug & Fødevarer forventer, at økologi-eksporten i 2019 stiger med 12-14 procent.

Men i sektoren er man alligevel bekymret for, om udbuddet af økologi kommer til at overstige efterspørgslen – ikke mindst med regeringens målsætning om at fordoble mængden.

For eksempel tjener landmændene ikke særligt godt på økologisk gris og fjerkræ, og inden for økologisk planteavl er der produkter, der bliver afregnet til næsten konventionel pris, fortalte formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer Hans Erik Jørgensen.

Derfor mener han, at der hurtigt kan opstå udfordringer med at få solgt alle de nye varer, der bliver produceret.

Og med de nye fordoblingsmål for økologien bliver denne udfordring helt sikkert ikke mindre, bemærkede Hans Erik Jørgensen.

I den fulde artikel på Altinget Fødevarer kan du blandt andet læse, hvordan en særlig del af klimadebatten udfordrer de økologiske landmænd. Og hvad der stod i ministerens medbragte beredskab, da han skulle svare på et kritisk spørgsmål fra salen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00