Mogens Lykketoft genopstiller ikke

LYKKETOFT: Forhenværende partiformand og skatte-, finans- og udenrigsminister Mogens Lykketoft stopper i dansk politik ved næste valg. Lykketoft spillede en helt afgørende rolle i Socialdemokratiet fra 1992 til 2005, men har de senere år været sat uden for indflydelse.

Forhenværende partiformand og mangeårig minister Mogens Lykketoft trækker sig fra dansk politik ved næste valg, fortalte han søndag de delegerede ved Socialdemokratiets kongres i Aalborg.
Forhenværende partiformand og mangeårig minister Mogens Lykketoft trækker sig fra dansk politik ved næste valg, fortalte han søndag de delegerede ved Socialdemokratiets kongres i Aalborg.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Lasse LangeErik Holstein

AALBORG: Efter en politisk karriere, der startede som skatteminister i Anker Jørgensens regering helt tilbage i 1981, er det nu slut for Mogens Lykketoft.

Den tidligere formand og mangeårige finansminister under Poul Nyrup Rasmussen fortalte søndag formiddag de forsamlede partifæller i Aalborg, at han ikke vil genopstille ved næste valg.

Mogens Lykketoft spillede i næsten 15 år en afgørende rolle i Socialdemokratiet, og partiets kongres i Aalborg var intet mindre end nummer 47, den socialdemokratiske veteran deltog i.

Første gang, Lykketoft for alvor spillede en afgørende rolle, var, da han sammen med Poul Nyrup Rasmussen kuppede daværende S-leder Svend Auken i 1992. Kuppet var med til at bane vejen for den socialdemokratiske overtagelse af regeringsmagten året efter, hvor Lykketoft blev en magtfuld finansminister. Sammen med Nyrup førte Lykketoft en meget vellykket økonomisk politik, der var med til at få Danmark ud af de tidlige 90'eres krise og arbejdsløshed.

Lykketoft beholdt Finansministeriet i næsten otte år frem til december 2000, hvor han overtog sit drømmejob som udenrigsminister. Den fornøjelse blev dog kort, da Nyrup faldt mindre end et år efter.

Skiftende alliancer
Efter valgnederlaget skiftede alliancerne i Socialdemokratiet, og Lykketoft gik nu sammen med Ritt Bjerregaard og den gamle fjende, Svend Auken, om at kuppe Nyrup, hvilket lykkedes i december 2002. Derefter blev Lykketoft selv formand.

Lykketofts formandstid blev ikke en succes. Han slog aldrig igennem som frontfigur, og radikale udmeldinger om udlændingepolitikken var med til at underminere Lykketofts chancer for at indtage Statsministeriet ved valget i 2005. Han tabte klart til Anders Fogh Rasmussen (V) og gik samme aften af som formand.

Lykketofts store styrke var den økonomiske politik, hvor han som finansminister var i stand til både at genskabe respekten om den socialdemokratiske økonomiske politik og modig nok til ikke slavisk at følge Finansministeriets embedsmænd, som man for eksempel så det under Bjarne Corydon (S).

Derimod havde Lykketoft ikke blik for de nye afgørende skillelinjer, der blev skabt af værdipolitikken. For ham var udlændingepolitikken til det sidste et sekundært område, som bare skulle fjernes fra dagsordenen – og Lykketoft var på ingen måde i stand til at stoppe vælgerflugten til Dansk Folkeparti.

I opposition
I de senere år har Mogens Lykketoft kun haft meget begrænset indflydelse på den socialdemokratiske politik. Noget han åbenlyst var utilfreds med.

Han støttede ikke Helle Thorning-Schmidt som ny formand, og hans forhold til den nye stærke mand, Henrik Sass Larsen, er kronisk dårligt. Lykketoft blev da heller ikke minister igen, da Thorning dannede sin regering i 2011.

Som et plaster på såret blev Lykketoft formand for Folketinget, en post han havde, indtil han sidste år blev udnævnt til formand for FN's generalforsamling. En perfekt afslutning for den internationalt orienterede veteran.

Mogens Lykketoft havde oprindelig et meget tæt forhold til den nuværende S-leder Mette Frederiksen, og han havde gerne set Frederiksen som formand allerede i 2005. Siden er forholdet mellem de to dog kølnet en del, og heller ikke Mette Frederiksens overtagelse af formandsposten sidste år bragte Lykketoft ind i varmen igen.

Det har ikke gjort stemningen bedre, at Lykketoft adskillige gange er kommet med harske angreb på alt og alle i "lukkede forsamlinger". Som til hans egen 70-års fødselsdag tidligere på året, hvor han præsterede at kalde Lars Løkke Rasmussen for "en lille svindler" og den tidligere Thorning-regering for "talentløs". Udtalelser, der helt forventeligt slap ud og skabte en masse røre.

Trods åbenlyse svagheder vil Lykketofts eftermæle blive domineret af hans succesrige tid som finansminister, hvor han efter perioden med Anker Jørgensen fik genskabt tilliden til den socialdemokratiske økonomiske politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00