Debat

Morten Helveg: Regeringen bør gå i dialog med danskerne om EU-forbehold

DEBAT: Den danske regering ser migration som en af Danmarks største udfordringer. Men i virkeligheden er Danmark mere udfordret af forbeholdene, som placerer os uden for indflydelse på en række vigtige områder, mener Morten Helveg (RV).

Regeringen skylder Danmark og danskerne at indlede en dialog om EU-forbeholdenes konsekvenser, skriver Morten Helveg (RV).
Regeringen skylder Danmark og danskerne at indlede en dialog om EU-forbeholdenes konsekvenser, skriver Morten Helveg (RV).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (RV)
Medlem af Europa-Parlamentet

Især ét tal har lagret sig efter endt læsning af regeringens dugfriske Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske strategi for 2017-2018. Tallet er 75 millioner kroner, og det er meningen, at beløbet skal bruges til indsatser under udviklingsbistanden.

I strategien står endvidere, at regeringen mener, at der er ”behov for at bistå lande med at opbygge kapacitet til at håndtere migrationsudfordringer. Og til at påtage sig et større ansvar for at sikre, at migranter og flygtninge ikke begiver sig ud på en lang og farlig rejse mod Europa”.

Penge kan ikke løse migrationsudfordringen alene
Og det er så her, de 75 millioner kroner kommer ind i billedet. Hvis ikke det var så alvorligt, ville det næsten være komisk. Hvis regeringens analyse er, at migration er en af de største udfordringer for Danmark – og Europa – skal der jo mere til. Langt mere til, ikke bare flere penge.  

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Regeringens strategi står på skuldrene af Peter Taksøes udenrigspolitiske granskningsarbejde, og sår ingen tvivl om, at EU er det vigtigste forum for Danmark. Men der kommer til at ske noget med EU, meget endda, i de kommende år. Der er mere end god grund til at forvente initiativ og drivkraft fra den nye akse Macron-Merkel.

EU i flere hastigheder
Regeringen erkender da også, at ”Et EU i flere hastigheder er dermed blevet et mere sandsynligt scenarie. Danmark risikerer derfor at blive udfordret af, at vi står uden for flere af de konkrete områder, hvor samarbejdet styrkes”.

For et lille land med en åben økonomi som Danmark vil EU fortsat være en væsentlig del af svaret på de udfordringer, som globaliseringen stiller os overfor.

Morten Helveg (RV)
Medlem af Europa-Parlamentet

Ja, præcis, velkommen til de danske forbehold, velkommen til gorillaen i rummet. Når de andre EU-lande – anført af Tyskland og Frankrig – i direkte forlængelse af det tyske valg til september forventeligt vil skubbe på for yderligere integration på de centrale områder økonomi, migration, forsvar, anti-terror og politi, står Danmark udenfor.

Det gør vi, fordi vi har valgt at sige, at vi på forhånd ikke vil indgå i samarbejdet på de områder, hvor vi har forbehold. Konkret betyder det, at de andre lande laver politikken. Og at Danmark – i bedste fald – efterfølgende kan tilslutte sig. Det er der godt nok ikke meget aktivisme eller heroisk i. Tværtimod risikerer vi at blive et halevedhæng, der blot retter ind, når de andre har diskuteret, hvor skabet skal stå.

Danmarks må ikke afkobles
På det sikkerheds- og forsvarspolitiske område er der allerede en udvikling på vej, hvor en gruppe af lande går sammen om at styrke samarbejdet om militære kapaciteter. Her vil konsekvenserne af det danske forsvarsforbehold blive endnu tydeligere og understrege, at udviklingen på området er en helt anden end den, man fra dansk side vendte sig imod i 1992.

Regeringen ønsker at styrke bidraget til EU’s grænsemission i Libyen (EUBAM) med vægt på opbygning af politi og retssektor samt grænseforvaltning og bekæmpelse af illegal migration. Regeringen vil styrke EU-repræsentationen i Bruxelles for at fremme danske interesser ved blandt andet at holde de eksterne aspekter af migration højt på EU’s dagsorden. Fint, men vi har forbehold.

Den overordnede udfordring i forhold til EU’s fremtid bliver at sikre, at Danmark ikke kobles af samarbejdet og de beslutninger, som har væsentlig indflydelse på danske borgere og virksomheders vilkår. For et lille land med en åben økonomi som Danmark vil EU fortsat være en væsentlig del af svaret på de udfordringer, som globaliseringen stiller os overfor.

Lige præcis derfor skylder regeringen at lægge sig i selen for at gøde jorden, tage en dialog med danskerne om konsekvenserne af forbeholdene. Regeringen bør snarest udarbejde en analyse af, hvad konsekvenserne af forbeholdene er.

Roser til regeringen
Som noget nyt vil regeringen søsætte en ny strategisk ramme for økonomisk diplomati, som styrker arbejdet for at internationalisere dansk erhvervsliv yderligere. Fokus vil blandt andet være på dansk erhvervslivs adgang til viden om nye teknologier og forretningsmodeller, målrettet indsats for at realisere flere små og mellemstore vækstvirksomheders globale afsætning og tiltrækning af videns- og teknologitunge investeringer. Regeringen vil identificere kommercielle højværdiprojekter i udlandet, som har særlig interesse for danske virksomheder, og hvor der er behov for aktiv støtte fra regeringen og danske myndigheder. Det kan jeg kun bakke op omkring.

Regeringen vil styrke indsatsen for at sikre Danmarks samlede interesser i de kommende forhandlinger med Storbritannien. Regeringen vil blandt andet styrke Danmarks faste repræsentation ved EU og sikre, at Udenrigsministeriet har de nødvendige ressourcer til at varetage sekretariatsfunktionen for Brexit Task Forcen. Hørt!

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har tidligere turet frem med, at det er vigtigt for Danmark at knytte nye bånd og finde ditto alliancepartnere som en slags modvægt til det tysk-franske samarbejde i EU. Det var derfor, han rejste Europa tyndt og besøgte blandt andet Portugal og Tjekkiet. Jeg skal ikke kunne sige, om de nu er Samuelsens nye bedste venner, men for mig er det både uklogt og virkelighedsfjernt at slå de mindste skår i relationen til vores tyske naboer, som er og bliver vores vigtigste alliancepartner.

Derfor noterer jeg mig også med tilfredshed, at regeringen vil styrke ambassaderne i de centrale europæiske beslutningscentre i Berlin, Paris og London og ikke i Lissabon eller Prag.

Jeg vil også rose regeringen for sammen med institutionelle investorer at etablere en Verdensmålsfond, der skal sammentænke danske kommercielle styrkepositioner og FN’s udviklingsmål.

Endelig venter jeg i spænding på, at regeringen i andet halvår af 2017 vil fremlægge en handlingsplan med konkrete initiativer til at få flere danskere ansat ved EU-institutionerne. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at der kommer mange, mange flere dygtige, danske medarbejdere i Bruxelles.

Og jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at vi i Danmark begynder at tale om gorillaen i lokalet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00