Neergaard: Opsvinget har ikke helt bidt sig fast

ARBEJDSLØSHED: Ledigheden faldt lidt i juli til 4,6 procent og har dermed stabiliseret sig de seneste måneder. Men opsvinget har ikke bidt sig helt fast endnu, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Ifølge beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er opsvinget stadig nyt, og det har endnu ikke bidt sig helt fast.
Ifølge beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er opsvinget stadig nyt, og det har endnu ikke bidt sig helt fast.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Cecilie Gormsen

Ledigheden faldt lidt i juli, når man sammenligner med måneden før. 

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 1.400 færre ledige i i juli sammenlignet med juni, og at den samlede ledighed dermed lå på 4,6 procent af arbejdsstyrken. Samtidig viser nye tal fra nationalregnskabet, at beskæftigelsen er steget med 0,2 procent i andet kvartal i år. Det betyder, at beskæftigelsen samlet set er steget med omkring 50.000 personer siden lavpunktet i 2013.

"Ledigheden har de seneste måneder stabiliseret sig – og er i juli måned faldet lidt. Dagens nationalregnskabstal viser dog en beskeden fremgang for dansk økonomi i 2. kvartal 2015, som vidner om, at opsvinget stadig er nyt og endnu ikke har bidt sig helt fast," siger Jørn Neergaard Larsen i en skriftlig kommentar og fortsætter:

"Det står derfor højt på regeringens dagsorden, at vi får gennemført reformer, der understøtter vækst og arbejdspladser i hele landet."

LO: Pilen peger opad
I LO hæfter man sig ved, at tallene viser en afdæmpet økonomisk vækst i andet kvartal, hvilket ikke kommer bag på Morten Aastrup, der er økonom i LO.

"Det faldende privatforbrug var med til at lægge en dæmper på væksten i andet kvartal, men det er vores vurdering, at pengene igen vil komme op af forbrugernes lommer allerede i næste kvartal," forklarer Morten Aastrup. 

De nye tal bør give anledning til dybe rynker i panden, vurderer LO, da pilen fortsat alt i alt peger opad:

"Den gode nyhed er, at den svage udvikling ser ud til at være et mindre knæk på en opadgående tendens. Nøgletallene ser allerede bedre ud, og arbejdsmarkedet er i fremgang. Dagens tal viser trods alt, at beskæftigelsen steg med 6.900 personer i 2. kvartal," siger Morten Aastrup.

DA: Der er en bagside

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) kalder chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen udviklingen for glædelig, men peger samtidig på, at der er en bagside af medaljen. 

"Hvis ledighedsfaldet fortsætter, uden at vi gør noget, ender vi med en mere udbredt mangel på arbejdskraft," siger han. 

Jørgen Bang-Petersen peger på, at ledigheden er faldet 12 måneder i træk, og at den nu er så lav, at den ligger langt under niveauet før situationen med overophedning på arbejdsmarkedet under højkonjunkturen i 2006-2008.

"Allerede nu oplever virksomhederne stigende rekrutteringsudfordringer, som kun skærpes af, at ledigheden er for nedadgående. Det er helt afgørende, at jobcentrene strammer op og sørger for at tackle virksomhedernes udfordringer med at finde medarbejdere," siger han. 

Den samlede ledighed ligger nu på 123.500 personer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00