Nøl med EU-oplysningspenge får kritik

TIMING: Det tog unødigt lang tid, da millioner til EU-oplysning om patentdomstolen skulle godkendes i Folketinget sidste år. Det mener formanden for Europa-Nævnet.

Folketinget gjorde vilkårene for foreninger, der ville oplyse om patentdomstolen, unødigt svære, da danskerne skulle til stemmeurnerne sidste år. Det mener Anne-Marie Meldgaard, der er formand for Europa-Nævnet.
Folketinget gjorde vilkårene for foreninger, der ville oplyse om patentdomstolen, unødigt svære, da danskerne skulle til stemmeurnerne sidste år. Det mener Anne-Marie Meldgaard, der er formand for Europa-Nævnet.Foto: Socialdemokraterne
Michael HjøllundCecilie Gormsen

Det tog for lang tid, da Folketinget skulle godkende en millionbevilling til EU-oplysning forud for folkeafstemningen om patentdomstolen sidste år.

Sådan lyder det fra Europa-Nævnet, der havde til opgave at fordele de 7,6 oplysnings-millioner til foreninger og organisationer forud for folkeafstemningen. Den sene godkendelse af midlerne betød, at nævnet måtte forkorte ansøgningsfristen til tre uger. Normalt er ansøgningsrunderne dobbelt så lange.

”Vi ville have fået et langt større antal ansøgninger at vælge imellem, hvis vi havde haft den tid, vi plejer. Der var flere, der ringede ind til os og sagde, at deres ansøgning alligevel ikke kom, fordi de ikke kunne nå det. De kunne ikke nå at få tilsagn fra oplægsholdere eller få praktiske ting på plads for at kunne gennemføre deres planer,” siger Anne-Marie Meldgaard.

Hun opfordrer nu politikerne til at handle hurtigere forud for den kommende folkeafstemning om retsforbeholdet, så der bliver mere tid til både ansøgning og anvendelse af oplysningsmidlerne.

Fakta
Europa-Nævnet har siden 1992 haft til formål at ruste danskerne til at tage stilling til europapolitiske spørgsmål gennem upartisk at støtte oplysnings- og debatskabende initiativer i den danske offentlighed. Nævnet fordeler ca. 18 mio. kr. årligt i tilskud til fremme af debat og oplysning om Europa.

Nævnets hovedopgave er at sikre, at midlerne fordeles korrekt og i overensstemmelse med formålet, så borgerne får bedst og mest oplysning om Europa for pengene.

Nævnet består af fem medlemmer, der er indstillet af de fem største partier i Folketinget og udpeget af kulturministeren. Den nuværende formand Anne-Marie Meldgaard er tidligere S-folketingsmedlem og formand for Europaudvalget.

Strid om fordelingsnøgle
Ifølge Anne-Marie Meldgaard blev processen omkring oplysningsmidlerne presset, fordi der ”gik politik” i tildelingen af EU-pengene i Folketingets Finansudvalg.

Konkret handlede diskussionen dér om, hvorvidt man fra politisk hold skulle kræve en ligelig fordeling af midler mellem organisationer, der støttede henholdsvis ja- og nej-siden i debatten om patentdomstolen.

Bevilgede projekter skulle [..] hastes igennem i et uhørt forceret tempo for at nå at få en effekt før valget 25. maj.

Brev fra Europa-Nævnet til Folketinget

Det var en større diskussion, fortæller Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen. Debatten endte med, at et flertal bestående af alle partier undtagen Enhedslisten nåede til enighed: Oplysningsmidlerne blev krævet fordelt efter et princip, hvor tilhængere og modstandere af patentdomstolen fik lige mange støttekroner.

”Det er vigtigt, vi ikke skal ud i en lang diskussion igen. Vi valgte en model sidste gang, og det forslag, der måtte komme fra regeringen, bør ligne det, vi vedtog sidst. Så vil det glide igennem Folketinget uden anmærkninger,” siger han.

Der er endnu ikke taget politisk stilling til, hvorvidt der skal gives ekstra oplysningsmidler forud for den folkeafstemning om retsforbeholdet, som et flertal i folketinget har aftalt skal finde sted senest i begyndelsen af 2016. 

Læs hele artiklen på Altinget: EU her (kræver abonnement) 

Dokumentation

25. maj 2014 var vælgerne til folkeafstemning om dansk tilslutning til EU's patentdomstol.

Europa-Nævnet uddelte i den forbindelse 11,4 millioner til oplysnings-initiativer.

3,8 millioner gik til Folketingets partier og de bevægelser, der er valgt ind i Europa-Parlamentet, mens 7,6 millioner kroner blev fordelt blandt 62 organisationer og private aktører. Europa-Nævnet modtog i alt 88 ansøgninger.

Flest penge modtog Oplysningsforbundet DEO (1,7 millioner) efterfulgt af blandt andet miljøorganisationen Noah, Dansk Erhverv, Dansk Ungdoms Fællesråd, Den Danske Europabevægelse, iBureauet og FIC Danmark. 

Netavisen Altinget fik bevilget 174.000 kroner til en online-test, der skulle matche vælgerne med de partier, de var mest enige med ved folkeafstemningen.

Det mindste støttebeløb gik til Foreningen Oktober Århus, der fik 1325 kr. til oplysningsarbejdet.

26 ansøgere fik ingen støttemidler.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00