Nu kan private skoler undervise flygtningebørn

INTEGRATION: Regeringen har sammen med de frie grundskoler og efterskolerne indgået en hensigtserklæring om undervisning af flygtningebørn.

Frie grundskoler og efterskoler kan nu også undervise flygtningebørn. 
Frie grundskoler og efterskoler kan nu også undervise flygtningebørn. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Efter eget ønske får frie grundskoler og efterskoler nu mulighed for at undervise flygtningebørn, som kommer til Danmark.

Det sker, efter at foreningerne for de frie grundskoler og Efterskoleforenigen sammen med regeringen har indgået hensigtserklæringer om at stille kapacitet til rådighed for kommunerne til at undervise flygtningebørn.

LÆS OGSÅ: Private skoler åbner dørene for asylbørn

De nye hensigtserklæringer glæder børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

”Jeg er glad for, at de frie skoler tager et medansvar for at løse den store integrationsopgave, som kommunerne står med,” siger Ellen Trane Nørby i en skriftlig kommentar.

Vil gerne hjælpe
Foreningerne for de frie grundskoler tæller Dansk Friskoleforening, Danmarks Privatskoleforening, Private Gymnasier og Studenterkurser, Foreningen af Kristne Friskoler i Danmark og Deutsche Schul- und Sprachverein. Disse meldte sig i februar klar til at aflaste kommunerne med skolegang til flygtningebørn.

”Ingen skal være i tvivl om, at vi ser det her som en samfundsopgave, som de frie skoler også skal være med til at løse,” sagde formanden for Privatskoleforeningen, Karsten Suhr, til Altinget i februar.

Og samme melding kom fra formanden for Friskoleforeningen, Peter Bendix Pedersen:

”Jeg har fuldtonet sagt til ministeren, at det vil vi rigtig gerne hjælpe til med. Vi ved, at det giver en lang række udfordringer, men det må falde på plads hen ad vejen,” sagde Peter Bendix Petersen.

Håber kommunerne tager imod tilbud
Og nu er de nødvendige lovændringer kommet på plads, så kommunerne får mulighed for at henvise nyankomne flygtningebørn til særlige undervisningstilbud til visse tosprogede elever på en fri grundskole. Det kan ske, hvis kommunerne for eksempel ikke selv har undervisningskapacitet på deres egne folkeskoler, og eleverne kan deltage i tilbuddene i op til to år.

”Der vil være kommuner, der har svært ved at tilbyde den nødvendige undervisningskapacitet, og for dem er det en hjælp, at der bliver plads på de frie skoler. Nu har skolerne meldt sig på banen, så jeg håber, at kommuner vil benytte sig af muligheden,” siger Ellen Trane Nørby.

På efterskolerne stilles der kapacitet til rådighed for kommunerne til ophold til uledsagede flygtningebørn.

Med de nye lovændringer har kommunerne fået mulighed for at give driftstilskud til de frie grundskoler og efterskolerne, som bidrager ved at undervise flygtningebørn.

De nye hensigtserklæringer træder i kraft på fredag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00