Ny aftale sikrer større rabat på medicin

MEDICIN: En ny prisaftale mellem staten, regionerne og medicinalindustrien udløser en væsentlig større rabat end de to foregående aftaler. Der gisnes nu om, hvorvidt aftalen betyder, at regeringen vil tøjle regionernes kommende prioriteringsplaner.

Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Langt inde i overtiden har sundhedsminister Sophie Løhde (V) og Danske Regioner landet en ny rabataftale for sygehusmedicin med den samlede lægemiddelindustri.

Groft sagt så adskiller den nye aftale sig fra de to foregående aftaler ved at udløse en rabat på 10 procent, når det offentlige indkøber medicin. De to foregående var på fem procent. Samtidig er den nye treårige aftale også skærpet ved, at der i aftaleperioden oftere end før tages højde for, at priserne i sammenlignelige lande løbende falder, når rabatten skal udregnes.

Sundhedsminister Sophie Løhde har været under massivt pres. Den hidtidige aftale udløb formelt set ved årsskiftet.

På den ene side har Danske Regioners formand, Bent Hansen, krævet en tocifret rabat. Desuden kan V-regeringen nemt blive beskyldt for at holde hånden over medicinalindustrien, da Lars Løkkes såkaldte overbetalingssag med privathospitalerne hurtigt kan hives frem igen. Samtidig udgør de stigende medicinudgifter ligesom en række andre udgiftsområder på sygehusene et stort problem i forhold til at finansiere sundhedsvæsenet.

Fakta
Fakta om den nye prisaftale:
Ifølge aftalen sænkes prisloftet for listepriserne på eksisterende sygehusmedicin med 2,5 pct. henholdsvis 1. maj 2016, 1. april 2017, 1. april 2018 og 1. februar 2019.
 

Aftalen sikrer også, at prisen på ny sygehusmedicin – dvs. lægemidler, der introduceres i Danmark i aftaleperioden – ikke kan overstige den gennemsnitlige pris i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland, Irland og Østrig. 

Hvis et nyt sygehuslægemiddel ikke er markedsført i mindst tre af førnævnte lande ved introduktionen i Danmark, fastsættes der et midlertidigt prisloft, når produktet er markedsført i 3 lande. Som noget nyt i forhold til tidligere aftaler genberegnes prisloftet, når et sygehuslægemiddel er introduceret i seks eller samtlige ni referencelande. 

Nye sygehuslægemidler omfattes af prisreduktionerne i det omfang, markedsføringen i Danmark har fundet sted forud for de ovennævnte skæringsdatoer i aftaleperioden. 

Det er tredje gang, at Sundhedsministeriet indgår en aftale med Lif om et prisloft på sygehusmedicin. 
 

Den første aftale, som blev indgået i 2009, gav en reduktion af listepriserne på 5 procent over 3 år. Og med den anden aftale, som løb fra 2013 til 2015, blev listepriserne tilsvarende sænket med 5 procent over en 3-årig periode

På den anden side har regeringen ligesom Thorning-regeringen en stor interesse i at udvise velvilje over for den eksportmæssigt ekstremt vigtige medicinalindustri. En industri, der ønsker, at Danmark ikke i alt for høj grad skal bidrage til at dumpe medicinpriserne.

Løhde: Den bedste aftale
Sundhedsminister Sophie Løhde vurderer aftalen i lidt mere rosende vendinger end Danske Regioner.

”Det er den bedste prisaftale, der hidtil er indgået med lægemiddelindustrien, siger hun i en pressemeddelelse.

Bent Hansen er mere afmålt:   

”Jeg er tilfreds med resultatet. Aftalen giver en vis stabilitet om priserne på en del af sygehusmedicinen,” siger han i Danske Regioners officielle kommentar til aftalen.

Professor i sundhedsøkonomi og processor hos Kora, Jakob Kjellberg, kalder aftalen en ”fornuftig aftale” i forhold til at sikre en besparelse på medicinudgifterne.

”Aftalen gør op med nogle af de problemer, der var i den tidligere aftale,” siger Jakob Kjellberg.

I forhold til at beregne rabatten hæfter han sig dog ved, at man i Danmark ikke er gået lige så langt som i Norge. Blandt andet i forhold til at udvælge de laveste priser i udlandet til løbende at udregne rabatten.  

Reaktion fra Christiansborg
Men øjnene rettes nu mod Christiansborg. Der spekuleres i, om den nye og mere ambitiøse rabataftale betyder, at lægemiddelindustrien til forhandlingerne har fået en uformel lovning på, at den større rabat modsvares af, at der så ikke kommer andre tiltag, der endnu kraftigere presser priserne ned.

Samtidig prøver alle Folketingets partier lige nu at blive enige om at lave det, der tyder på at kunne blive en mere eller mindre bindende grundlov for prioritering i sundhedsvæsenet: Nogle principper for, hvordan prioriteringen skal foregå.

Det sker som reaktion på, at Danske Regioner ud af det blå i februar lancerede en model for en langt skarpere prioriteringsmodel til vurdering af sygehusmedicin.

Og det haster. Regionerne er på trapperne med en modificeret version af prioriteringsmodellen fra februar til Danske Regioners generalforsamling i næste uge.

I forhandlingerne har industrien vægret sig ved at yde store rabatter, hvis regionerne så efterfølgende sætter gang i en prioriteringsmodel, der i hidtil udset omfang bremser indkøb af lægemidler, der vurderes at være for dyre i forhold til virkningen. Hidtil er prisen ikke blevet inddraget i vurderingen af offentligt indkøbt sygehusmedicin.

I forhold til udgifterne til medicin er prisen kun et parameter. Et andet er, om et medikament overhovedet skal tages i brug, og hvor bred en gruppe af patienter medicinen skal bruges til.

Flere initiativer på vej
Både Bent Hansen og Sophie Løhde lægger op til, at der kommer flere udgiftsdæmpende initiativer.

”Aftalen ændrer dog ikke på vores behov for et medicinråd, der skal fungere, så vi også opnår pæne rabatter på den allerdyreste medicin,” siger Bent Hansen i sin reaktion på aftalen. 

Sophie Løhde kommer med en lidt anden melding:

”Prisaftalen kan være med til at lægge en dæmper på udgifterne til sygehusmedicin, men den skal suppleres af andre instrumenter og initiativer, hvis vi for alvor skal kunne tøjle udgifterne. For bare at nævne et par ting er det eksempelvis fortsat vigtigt, at regionernes lægemiddelorganisation, Amgros, er effektiv og opnår markante rabatter, når den konkurrenceudsætter sygehusmedicin i udbud. Og sygehusene skal også fremover have fokus på, hvordan de kan reducere deres medicinspild,” siger Sophie Løhde.

Danske Regioner og andre, der ønsker en skarpere prioritering, vil her være bekymrede for det faktum, at ministeren i forhold til yderligere initiativer ikke nævner regionernes prioriteringsmodel med ét ord. Og det selv om regionernes prioriteringsplaner har været talk of the town i Sundhedsdanmark de sidste par måneder og ventes relanceret i løbet af seks dage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00