Ny analyse: Kræftens Bekæmpelse er Danmarks mest magtfulde ngo

MAGT: Kræftens Bekæmpelse er civilsamfundets stærkeste lobbyorganisation, viser ny magtanalyse fra Altinget. De vinder på en velsmurt mediemaskine og en faglig indsigt i topklasse, mener tidligere særlig rådgiver.

Foto: Preben Madsen/Scanpix
Rasmus Dahl LøppenthinClaus Nordahl

Danmarks største patientforening har også den største lobbymuskel. Det viser Altingets magtanalyse af Danmarks civilsamfundsorganisationer.

Her topper Kræftens Bekæmpelse, som vinder på at have en sag med stærk folkelig appel og en mediemaskine, der lægger et veltimet medietryk på beslutningstagerne. Det mener tidligere spindoktor og mangeårig lobbyist Peter Goll.

"Om det så er sundhedsaftaler på Christiansborg eller økonomiforhandlinger mellem regeringen og regionerne, så er der altid kræft på agendaen. Det er måske ikke altid, men ofte Kræftens Bekæmpelses fortjeneste," siger han.

Samtidig har organisationen en serie af kræftforskere ansat, som kan lægge arm med embedsværket.

Om det så er sundhedsaftaler på Christiansborg eller økonomiforhandlinger mellem regeringen og regionerne, så er der altid kræft på agendaen. Det er måske ikke altid, men ofte Kræftens Bekæmpelses fortjeneste.

Peter Goll
Tidligere spindoktor og mangeårig lobbyist

"På nogle områder har de garanteret mere specifik viden om et emne end selv meget specialiserede embedsfolk. Det vil sige, at de er helt afgørende for beslutningsprocessen, og det er en drømmesituation at være i som lobbyist," siger Peter Goll.

Direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard er ikke meget for at tale om magt. Men han anerkender, at organisationen er dygtig til at få kræft på den politiske dagsorden.

Kræftens Bekæmpelse har ansat en toptunet gruppe af fagfolk, der kan lægge arm med embedsværket.
Kræftens Bekæmpelse har ansat en toptunet gruppe af fagfolk, der kan lægge arm med embedsværket. Foto: Scanpix

"Indflydelse er, at man får andre til at forstå de problemer, man præsenterer. De skal se de løsninger, man skitserer, og så adoptere problemet. Det handler om at skabe en forståelse for, at vi har et problem," siger han.

Direktøren anerkender samtidig, at der følger et ansvar med, når man er civilsamfundets supermagt.

"Men vi skal gøre det med respekt for de andre organisationer i civilsamfundet og deres sag. Det nytter ikke noget, at vi bare sætter en politisk dagsorden, der går ud over andre patientgrupper. Når vi sætter en dagsorden, så skal det også gavne andre patientgrupper end kun vores egne," siger Leif Vestergaard.

 

Dokumentation

Sådan har vi gjort

Udgangspunktet for listen over de mest indflydelsesrige store organisationer er forskningsprojektet “Organisationer i dansk politik” af Anne Skorkjær Binderkrantz, Peter Munk Christiansen og Helene Helboe Pedersen fra 2014. Ud fra deres forskning Altinget vi genereret en bruttoliste med de 20 mest magtfulde civilsamfundsorganisationer i Danmark.

Altinget har defineret civilsamfundsorganisationer som private, nonprofit-medlemsorganisationer, der opererer mellem stat og marked. Vi har valgt at se bort fra erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer, som i den danske model indtager en særlig rolle.

Et panel bestående af centrale civile aktører og iagttagere har herefter rangeret de 20 organisationer. 

Læs mere om metoden og panelet her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

0:000:00