Ny dyrevelfærdsrapport: Stadig problemer hos knap hver tredje svineproducent

Mens ny rapport fra Fødevarestyrelsen viser noget nær status quo for svinebesætninger, er der en lille fremgang at spore hos kvægbesætningerne.

Fødevarekontrollen finder problemer med dyrevelfærden i knap hver tredje besætning, når de statslige kontrollanter er på besøg hos svineproducenter. Det førte i 2022 til 159 indskærpelser, 1 påbud og 22 politianmeldelser, viser en dugfrisk rapport fra Fødevarestyrelsen.
Fødevarekontrollen finder problemer med dyrevelfærden i knap hver tredje besætning, når de statslige kontrollanter er på besøg hos svineproducenter. Det førte i 2022 til 159 indskærpelser, 1 påbud og 22 politianmeldelser, viser en dugfrisk rapport fra Fødevarestyrelsen.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dorte Ipsen BoddumAndreas Arp

Når fødevarekontrollen tager på besøg hos danske landmænd for at kontrollere dyrevelfærden, er der trods årelang politisk bevågenhed og kontrolindsatser stadig en del af komme efter hos både svineproducenter og landmænd med kvæg eller kalve.

Det viser en ny rapport fra Fødevarestyrelsen over kontrolindsatsen i 2022.

I svinebesætningerne fandt de statslige kontrollanter problemer hos 30 procent af de kontrollerede besætninger. Det er en lille forbedring i forhold til 2021, da den såkaldte sanktionsprocent lå på 31 procent.

Dermed tegner rapporten et billede af, at der fortsat er problemer hos omkring en tredjedel af svineproducenterne, hvilket har tilfældet igennem en årrække.

{{toplink}}
Læs også

I alt besøgte Fødevarestyrelsen 563 svinebesætninger i 2022, hvilket resulterede i 159 indskærpelser, 1 påbud eller bøde og i alt 22 politianmeldelser.

Problemet hos grisene er ifølge kontrolrapporten især, at syge eller tilskadekomne dyr ikke får den fornødne pleje eller behandling. Det resulterede i 2022 i 89 indskærpelser og 22 politianmeldelser.

”Det er utroligt, at landbruget ikke kan gøre det bedre. Reglerne skal sikre dyrene i landbruget et absolut minimum af beskyttelse mod lidelse, smerte og overlast, og ikke engang dét bliver overholdt,” siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter figuren.

0:000:00