Ny EU-Kommission er godkendt

AFSTEMNING: Et flertal i Europa-Parlamentet har givet grønt lys til den nye EU-Kommission, som nu kan træde til efter planen 1. november. Der er dog langtfra støtte fra alle de folkevalgte til det nye hold.

Kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker har fået ja til sit nye kommissærhold fra et flertal i Parlamentet.
Kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker har fået ja til sit nye kommissærhold fra et flertal i Parlamentet.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

STRASBOURG: Europa-Parlamentet har godkendt den næste EU-Kommission med 423 stemmer for og 209 imod.

Dermed kan Margrethe Vestager og hendes 27 kommissærkolleger indtage deres kontorer i Bruxelles 1. november som planlagt.

Godkendelsen sker med støtte fra en storkoalition bestående af de tre midtergrupper i Parlamentet: kristendemokraterne i EPP, socialdemokraterne i S&D og de liberale i ALDE.

DF stemmer nej
Både De Grønne i Parlamentet, den yderste venstrefløj, den EU-skeptiske EFDD-gruppe og en række løsgængere har stemt imod den samlede Kommission.

Fakta
Junckers hold i tal 
4 er tidligere statsministre 
5 er tidligere vicestatsministre 
19 er tidligere ministre 
5 har aldrig været ministre 
7 er tidligere EU-kommissærer 
8 er tidligere EU-parlamentarikere 
9 er kvinder 
14 er kristendemokrater (EPP) 
8 er socialdemokrater (S&D) 
5 er liberale (ALDE) 
1 er konservativ (ECR)


Kilde: EU-Kommissionen

Den EU-kritiske konservative gruppe, ECR, som Dansk Folkeparti er medlem af, opfordrede sine medlemmer til at stemme blankt.

Dansk Folkepartis fire medlemmer har dog valgt at gå mod partilinjen og stemme nej til den nye Kommission.

Det er på tide, at vi ånder nyt liv ind i det europæiske projekt.

Jean-Claude Juncker
Kommende formand for EU-Kommissionen

”Vi anerkender, at EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i sine mange oplæg og taler har gjort en del for at imødekomme de euroskeptiske partier i Parlamentet og for at understrege behovet for mindre EU og mindre bureaukrati. Men vi ser desværre ikke disse intentioner reflekteret i tilstrækkelig grad i den nye Kommissions opgavebeskrivelser og sammensætning,” siger Jørn Dohrmann (DF).

I gang med arbejdet
Den socialdemokratiske Christel Schaldemose stemte i sommer blankt, da Parlamentet skulle godkende Juncker som ny kommissionsformand. Hun har dog valgt at give et nølende samtykke til hans kommissærhold.

"Jeg er bestemt ikke imponeret af alle på Team Juncker, men jeg stemmer ja. For med et par undtagelser synes jeg faktisk, at holdet er kompetent nok. Det betyder dog ikke, at jeg politisk støtter eller står inde for hele teamet. Men det er vigtigt, at vi nu kommer i arbejdstøjet og begynder at løse nogle af de mange udfordringer, vi har i EU,” siger Christel Schaldemose.

Gaver til parlamentarikerne
For at sikre de folkevalgtes opbakning har kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker udført et par småjusteringer af EU-apparatet.

Først og fremmest har han udskiftet den slovenske kandidat Alenka Bratusek med landets nuværende vicestatsminister, Violeta Bulc, efter Bratusek dumpede sin EU-eksamen hos de folkevalgte med et brag.

Juncker har også valgt at tage ansvaret for borgerrettigheder fra den ungarske kandidat til posten som kultur- og uddannelseskommissær, Tibor Navracsics, på grund af hans fortid som medlem af en ungarsk regering, der har gjort sig internationalt bemærket for sin tvivlsomme tilgang til rettighedsspørgsmål.

Det ansvar bliver givet til hans græske kollega, som er ansvarlig for migration og indre anliggender, Dimitris Avramopoulos.

Sidste chance-kommission
Efter pres fra venstrefløjen i Parlamentet har Juncker også indskrevet ansvaret for bæredygtighed i jobbeskrivelsen hos Kommissionens første-næstformand, Frans Timmermans. Desuden har Juncker omgjort en omstridt beslutning om at flytte ansvaret for medicin og medicinske produkter til Generaldirektoratet for Indre Marked. Det kommer nu fortsat til at ligge under sundhedskommissæren.

Juncker beskrev selv sit nye hold som en ”sidste chance-kommission”, der bliver nødt til at levere mere vækst, mere beskæftigelse og genskabe tilliden til EU hos de europæiske borgere, hvis den skal lykkes med sin opgave.

 ”Det er på tide, at vi ånder nyt liv ind i det europæiske projekt,” understregede Juncker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

0:000:00