Ny måling: Dansk Folkeparti går tilbage

MÅLING: Dansk Folkeparti står til at miste seks mandater og må afgive sin plads som blå bloks største parti til Venstre. Rød blok ser stadig ud til at vinde magten tilbage.

Emma Qvirin Holst

Hvis der var valg i morgen skulle Dansk Folkeparti vinke farvel til seks af sine nuværende 37 mandater.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget, hvor Dansk Folkeparti går tilbage fra 21,3 procent til 18 procent af vælgerne.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, mener, at tallene er et udtryk for, at det endnu ikke er lykkedes for Dansk Folkeparti at markere sig stærkt politisk.

"Dansk Folkeparti har været svagt vigende siden valget. Det er ikke lykkedes partiet at sætte sig igennem på nær samme måde som i VKO-perioden, ikke engang i udlændingepolitikken. For eksempel blev grænsekontrollen indført som svar på svenskernes grænsekontrol og ikke så meget, fordi Dansk Folkeparti krævede det,” siger Erik Holstein

Læs også: Socialdemokraterne vinder vælgere fra DF

Han peger på, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, må i tænkeboksen og finde ud af, hvordan han får mest ud af sin valgsejr.

”Han kan ikke være tilfreds med en situation, hvor langt mindre partier som Konservative og Liberal Alliance sætter dagsordenen, mens han selv mangler at få fuld valuta for sin valgsejr,” siger Holstein.

Ikke nok med at Dansk Folkeparti må tage til takke med en tilbagegang, så bliver partiet også overhalet som blå bloks største parti. Den plads overtager Venstre, der får 18,6 procent i målingen, og dermed står Venstre til at blive Folketingets næststørste parti.

Kontanthjælpsloftet kostede også vælgere
Dansk Folkeparti kom i politisk modvind, da partiet var med til at indføre regeringens moderne kontanthjælpsloft i midten af marts. Modstanderne af forslaget kritiserede Dansk Folkeparti for at svigte de svageste danskere, når de stemte for loftet.

Det tyder på, at den diskussion også har kostet partiet vælgere, lyder det fra Erik Holstein.

”Jeg tvivler dog på, at DF er gået over tre procent tilbage på en måned. Her er forklaringen snarere, at de lå i den høje ende af det statistiske spænd i den seneste måling, og denne gang ligger i den helt lave ende,” siger Erik Holstein.

I den anden ende af blå blok kan Liberal Alliance fejre, at partiet med målingen indkasserer sin højeste andel af vælgere nogensinde i en Norstat-måling foretaget for Altinget.

Oppositionen står fortsat til at vinde
Rød blok står samlet til at hapse magten tilbage med 90 mandater mod blå bloks 85 mandater. Hverken Radikale eller Socialdemokraterne har flyttet sig bemærkelsesværdigt siden sidste måling.

Men oppositionens yderste parti, Enhedslisten, kan glæde sig over en fremgang til 9,8 procent, der er den højeste tilslutning i en Norstat-måling på denne side af Folketingsvalget.

"På venstrefløjen fortsætter Enhedslisten sin fremgang og er nu oppe omkring de ti procent, de lå på i en stor del af sidste valgperiode. Men det var vel at mærke, før Alternativet kom til, så det er imponerende, at Enhedslisten kan nå så højt, selvom de har fået en ny, succesfuld konkurrent,” siger Erik Holstein.

Enhedslistens vælgerkonkurrent Alternativet får med den nye måling sat en stopper for sin fremgang og går en smule tilbage fra 6,4 til seks procent. Det er dog pæne tal taget den seneste måneds partihistorie i betragtning, lyder det fra Holstein.

"Alternativets fremgang ser til gengæld ud til at være brudt. Men kan de slippe med en halv procents tilbagegang efter den katastrofe opstilling af en islamisk fundamentalist, er det virkelig billigt sluppet. Hvis Alternativet ikke gentager fejltagelsen, kan sagen ret hurtigt blive glemt,” siger Erik Holstein.

  Folketingsvalget 2015 Februar 2016 Marts 2016 April 2016 Usikkerhed +/- procentpoint
Socialdemokraterne 26,3 % 24,3 % 25,1 % 25,4 % 2,7
Radikale 4,6 % 4,6 % 5,3 % 5,6 % 1,4
Konservative 3,4 % 2,7 % 2,4 % 2,8 % 1,0
SF 4,2 % 6,0 % 3,7 % 4,3 % 1,3
Dansk Folkeparti 21,1 % 21,9 % 21,3 % 18,0 % 2,4
Venstre 19,5 % 17,0 % 18,2 % 18,6 % 2,4
Enhedslisten 7,8 % 9,3 % 9,2 % 9,8 % 1,8
Liberal Alliance 7,5 % 6,9 % 7,1 % 8,3 % 1,7
Alternativet 4,8 % 6,1 % 6,4 % 6,0 % 1,5
Øvrige 0,8 % 1,2 % 1,3 % 1,2 %  

*Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at Dansk Folkeparti fik 38 mandater ved valget i juni 2015. Dette er ikke korrekt, da partiet fik 37. Vi beklager fejlen.

Dokumentation

Målingen er foretaget af Norstat for Altinget på net og telefon i perioden 11. april til 17. april 2015 blandt 1.000 respondenter.
Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse og stemte ved seneste Folketingsvalg.

Den maksimale usikkerhed for partierne er +/- 2,7 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.

Se alle tal her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00