Ny måling: Flertal af vælgerne siger nej til nye kampfly

MÅLING: 59 procent af vælgerne mener ikke, at Danmark skal bruge milliarder af kroner på at investere i nye kampfly.

Foto: Scanpix
Emma Qvirin Holst

Torsdag formiddag vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) offentliggøre, hvilke og hvor mange kampfly regeringen indstiller, at Danmark skal købe. Og ifølge flere medier lyder indstillingen på, at det er 27 F-35 Lightning II - den såkaldte Joint Strike Fighter - der skal erstatte de gamle F-16-kampfly.

Offentliggørelsen sker ved et pressemøde klokken 10 i Statsministeriet.

I sidste ende er det Folketinget, der skal beslutte, hvilken flytype og hvor mange der skal købes, og et flertal af Folketingets partier er klar til at lægge et milliardbeløb for nye kampfly. Men den samme opbakning findes ikke blandt vælgerne.

59 procent af vælgerne mener nemlig ikke, at Danmark bør bruge 35 milliarder kroner på nye kampfly.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.

Kun hver fjerde dansker støtter politikernes planer om at bruge milliarder på kampfly, mens 16 procent svarer 'ved ikke.'

Hvad prisen på de nye fly bliver er endnu usikkert, men det er blevet anslået, at det kommer til at koste omkring 30 milliarder i indkøbspris. Efterfølgende kan det komme til at koste mellem 60-90 milliarder over en 30-årig periode at vedligeholde flyene.

Flertal af konservative vælgere vil have kampfly
Ser man på målingens undertal, er der flest modstandere af nye kampfly blandt de røde partiers vælgere. Modstanden er især stor hos Enhedslistens og Alternativets vælgere, hvor henholdsvis 92 og 81 procent siger nej tak til nye kampfly. Enhedslisten og Alternativet er dog også de eneste to partier på Christiansborg, der ikke støtter indkøbet.

Men de borgerlige partiers vælgere er også skeptiske. Det er kun blandt de konservative vælgere, at et flertal på 59 procent* vil have nye kampfly, mens Venstres vælgere er splittet omkring spørgsmålet med 41 procent for og 41 procent imod.

Der har manglet en diskussion om behovet for kampfly
Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, er overrasket over, at målingens nej-gruppe er større end ja-gruppen. Han peger på, at det kan skyldes, at politikerne ikke har haft en debat om, hvad kampflyene skal bruges til. I stedet er man gået direkte videre til at diskutere selve indkøbet af flyene.

"Hele den diskussion har slet ikke været der, og det kan måske være grunden til, at mange umiddelbart ikke kan se fordelene ved at købe nye kampfly," siger Peter Juel.

Ifølge ham er der tre årsager til, hvorfor det er nødvendigt, at Danmark får nye kampfly, der skal erstatte de udtjente F-16-fly. Dels skal de være med til at håndhæve dansk territorium.

”Antallet af territorial krænkelse af det danske luftrum er blevet fordoblet på ganske få år. Og der har vi altså brug for de her jagerfly til at kunne markere dansk territorium,” siger Peter Juel Jensen.

Derudover er kampflyene også en af de måder, hvor vi betaler vores forsikringspolice i NATO, og de bruges til at beskytte og hjælpe allierede.

Endelig er de en vigtig ressource, når Danmark deltager i internationale operationer, hvilket Peter Juel Jensen mener, Danmark fortsat skal gøre.

"Der er kampfly en meget efterspurgt ressource til at sikre, at vi får en fredeligere og bedre verden,” siger han.

--

Rettelse: Det fremgik tidligere, at 72 procent af Konservatives vælgere gerne ville bruge 35 milliarder kroner på nye kampfly. Det rigtige procenttal er dog 59 procent.

Dokumentation

Fakta om målingen

Sådan har vi spurgt

Bør Danmark bruge 35 milliarder på indkøb af nye kampfly?

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden: 6. maj til 9. maj 2016.

Se alle tallene her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00