Ny måling: Flertal siger nej til skattelettelser

MÅLING: Kun hver tredje vælger vil sænke skatten, mens et flertal siger nej tak. De tal presser Lars Løkke (V), vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Regeringen bør ikke gennemføre skattelettelser til efteråret.

Sådan lyder dommen fra et flertal af vælgerne i en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.

Til efteråret skal regeringen forhandle en ny skattereform på plads, og her forventes det, at Lars Løkke og co. vil gennemføre skattelettelser. Men det siger 52 procent af vælgerne nej tak til.

Kun hver tredje dansker vil gerne have lettet skatten, mens 15 procent svarer 'ved ikke'.

Tallene presser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Han peger på, at Liberal Alliance er nødt til at komme ud af skatteforhandlingerne med en eller anden form for en lettelse af topskatten, hvilket er partiets helt store mærkesag.

Læs også: Samuelsen: Det bliver vanskeligere at finde hinanden

Partiets politiske leder, Anders Samuelsen, har også tidligere truet med at trække tæppet væk under regeringen og udløse et valg, hvis der ikke kommer en lettelse af topskatten.

"Men imødekommer Løkke det krav, får han langt størstedelen af vælgerne imod sig," siger Erik Holstein og tilføjer, at det ikke vil være i blå bloks interesse at tage et valgopgør med skattelettelser som hovedtema:

"Det er jo ikke ligefrem sådan, at vælgerne skriger efter skattelettelser. Det er kun blandt vælgere fra Liberal Alliance og Konservative, man kan mønstre et klart flertal for lavere skat. Selv blandt Venstres vælgere er det kun hver anden, der vil have skatten sat ned. Så hvis det bliver temaet for en valgkamp, har den blå side ingen chance," siger Erik Holstein.

Regeringens planer om at sænke skatten på arbejde er en del af regeringsgrundlaget. Ifølge grundlaget skulle forhandlingerne om en ny skattereform oprindeligt finde sted i løbet af foråret 2016.

Men som følge af et stigende pres på statens økonomi grundet flygtninge- og migrationskrisen valgte finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) at udsætte reformen til efteråret.

Her vil regeringen have et bedre overblik over det økonomiske råderum til skattelettelser, lød det. Råderummet skal blandt andet findes i regeringens 2025-plan, som bliver præsenteret efter sommerferien. Netop i disse dage tager Lars Løkke de første spadestik til 2025-planen med et økonomisk topmøde på Marienborg.

Skatten skal kun lettes i bunden
Skattelettelser var også et af temaerne i valgkampen i 2015, hvor partierne især diskuterede, hvor skatten skulle lettes - i bunden, i toppen eller både i toppen og bunden.

Igen er budskabet klart fra vælgerne. Hvis skatten skal lettes, så skal den kun lettes i bunden. Det mener 60 procent.

Kun fem procent vil kun lette i toppen, og 29 procent vil lette i både bunden og toppen.

"Målingens mest interessante resultat er måske, at hvis der absolut skal gennemføres skattelettelser, bakker vælgerne kun op om en lavere bundskat. Der kan ikke engang skabes flertal for en model, hvor både topskat og bundskat mindskes," siger Erik Holstein.

Det er ikke til at sige, hvilken model regeringen ender med at vælge. Men det er sikkert, at det ikke ender med blot en lettelse af topskatten:

"Isolerede topskattelettelser vil være politisk selvmord. Det ender det under ingen omstændigheder med," siger Holstein.

Hvis regeringen skal have en skatteaftale på plads i efteråret, skal det sandsynligvis være med Dansk Folkepartis støtte, og her lurer en udfordring. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener nemlig ikke, at der er råd til skattelettelser grundet stigende udgifter til flygtninge.

Målingens undertal viser dog, at hans egne vælgere er splittede, når det kommer til spørgsmålet om skattelettelser. DF-vælgerne er dog meget klare i mælet, når de skal forholde sig til, hvor skatten skal lettes. 62 procent vil have skattelettelser i bunden.

Læs også: Holstein: Thulesen har tabt tålmodigheden

Derfor bliver det nødvendigt for Lars Løkke at lave en god byttehandel med Thulesen, hvis skatterefomen skal blive en realitet, mener Erik Holstein.

"Ser man på DF’s vælgere, er de indbyrdes splittede, når det gælder skattelettelser generelt. Men de er til gengæld enestående enige om at afvise en lavere topskat. Så Thulesen skal have en usædvanlig god betaling på udlændingeområdet, hvis han skal kunne imødekomme LA’s krav i efterårets skatteforhandlinger," siger han.

Dokumentation

Fakta om målingerne

Sådan har vi spurgt:

Til efteråret skal Folketinget tage stilling til, om der skal gennemføres skattelettelser. Hvad er din holdning?

Hvis Folketinget beslutter sig for at gennemføres skattelettelser, hvordan mener du så, de bør fordeles?

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 6. maj til 9. maj 2016.

Læs mere om målingerne her og her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00