Ny måling: Uenig rød blok går frem

MÅLING: Socialdemokratiet ligger lunt i en ny Norstat-måling, og oppositionen vinder klart. Liberal Alliance går tilbage efter partiets landsmøde.

Oppositionen holdt i denne uge sit første frokostmøde i mere end et år.
Oppositionen holdt i denne uge sit første frokostmøde i mere end et år.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

På trods af politiske kontroverser i rød blok går den samlet set frem.

Det viser en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Rød blok udbygger sin føring fra 51,6 procent i sidste måling i marts til en samlet vælgeropbakning på 52,9 procent over for blå bloks 46,4 procent.

Og det kan særligt Socialdemokratiet og Radikale glæde sig over, lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Man kan konstatere, at det ikke har skadet oppositionen, at der været hidsige slagsmål mellem socialdemokrater og radikale. Begge partier går frem og står nu igen klart over valgresultatet,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Særlig socialdemokraterne kan være rigtig godt tilfredse. De har stabiliseret partiet på mellem 25 og 30 procent. I europæisk sammenhæng er det lidt af et kunststykke, bare se på destruktionen af det franske socialistparti.”

Strammerkurs virker
Målingen kommer, netop som Socialdemokratiet i weekenden præsenterede et nyt principprogram, hvor partiet vægter og skærper tonen på udlændinge- og integrationsområdet.

Med offentliggørelsen af det nye principprogram gik partiets integrations- og udlændingeordfører, Dan Jørgensen, samtidig ud og erkendte, at partiet skulle have lyttet til dets Vestegnsborgmestre, der i 80’erne kritiserede en ny udlændingelov.

Læs også: Holstein: Nyt S-program er et opgør med enhver form for kulturradikalisme

Og kursen har gavnet partiet, pointerer Erik Holstein.

”Den stramme udlændingepolitik har utvivlsomt kostet Socialdemokratiet stemmer til partier som Alternativet, Radikale og Enhedslisten. Men de har mere end vundet dem igen. Ingen tvivl om at den socialdemokratiske ledelse vil se målingen som en bekræftelse på, at deres strategi er den rigtige,” siger Erik Holstein.

Radikale har fået taletid
Ifølge målingen ligger Radikale til 6 procent, hvilket er partiets højeste niveau i en Norstat-måling siden valget.

”Det er lykkedes Radikale at katapultere sig selv ind i centrum af den politiske debat, efter alle i en periode var optaget af samarbejdet mellem S og DF,” siger Erik Holstein.

I modsætning til oppositionen har blå blok ikke meget at glæde sig over i den nye måling, fremhæver Erik Holstein.

”Blokken taber klart, selvom Nye Borgerlige er over spærregrænsen. Venstre går noget frem denne gang, men det skyldes snarere, at de på grund af statistiske tilfældigheder lå lovlig lavt i sidste måling,” siger han med henvisning til, at Venstre nu ligger på 17,1 procent i modsætningen til 15,1 procent i marts.

Men ifølge Erik Holstein er Nye Borgerliges placering med 2,5 procent dog værd at bemærke, eftersom målingen er foretaget i en periode, hvor partiet ikke havde meget spalteplads i medierne.

"Nye Borgerlige kan ikke være sikre på at komme i Folketinget, men 2,5 procent er fint i en situation, hvor de ikke får særlig meget air-time. Ligger NB stadig på det niveau, den dag der udskrives valg, står Pernille Vermund med rigtig gode chancer for at hive den hjem," siger han.

Ingen gevinst til LA
På trods af at målingen er foretaget lige omkring Liberal Alliances landsmøde i sidste weekend, ser det ikke ud til, at partiet har formået at imponere vælgerne. Partiet ligger nu på 5,9 procent af stemmerne.

”Vælgerne synes ikke at se partiets regeringsdeltagelse i samme rosenrøde skær som Anders Samuelsen. LA får det dårligste resultat, siden de kom i regering. Får LA ikke snart resultater af deres regeringsdeltagelse, risikerer det at blive meget værre,” siger Erik Holstein.

Norstat Politisk Index Folketingsvalg
2015
Februar
2017
Marts
2017
April
2017
Usikkerhed
+/- %-point
Socialdemokratiet 26,3 28,1 25,9 28,6 2,3
Radikale Venstre 4,6 5,8 5,8 6 1,2
Konservative Folkeparti 3,4 4,9 5,1 3,5 0,9
Socialistisk Folkeparti - SF 4,2 5,1 6 4,2 1
Dansk Folkeparti 21,1 16,3 18 17,4 1,9
Kristendemokraterne (ikke opstillingsberettigede) 0,8 1 0 0 0
Venstre 19,5 18 15,1 17,1 1,9
Enhedslisten 7,8 8,3 7,8 8,4 1,4
Liberal Alliance 7,5 6,3 7,1 5,9 1,2
Alternativet 4,8 4,8 6,1 5,7 1,2
Nye Borgerlige (tilføjet oktober 2016)   1,5 2,2 2,5 0,8
Dokumentation

Om målingen

Målingen er foretaget af Norstat for Altinget på Norstats internetpanel i perioden 19. april til 25. april 2017 blandt 1.500 respondenter.

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse og stemte ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale usikkerhed for partierne er +/- 2,3 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00