Ny postaftale: Dag-til-dag-levering bliver afskaffet

LEVERINGSTID: En ny postaftale betyder, at Post Danmark ikke længere er forpligtet til at uddele post dag-til-dag. Se aftalens hovedpunkter her.

Foto: Brian Bergmann/Scanpix
Emma Qvirin Holst

I fremtiden kan der gå op til fem dage, før man modtager sin post.

Det er resultatet af en ny postaftale, der skal hjælpe Post Danmark, som er ramt økonomisk af, at færre danskere sender post.

Aftalen ændrer på Post Danmarks befordringspligt, hvilket betyder, at postvæsenet ikke længere er forpligtet til at levere post dag-til-dag.

Det er transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V), der har stået i spidsen for postforhandlingerne, og han er meget tilfreds med resultatet på trods af forringelsen af postleveringstiden.

"Vi er nødt til at lave nogle forbedringer i forhold til de forpligtelser, som Post Danmark har. Det gælder for eksempel, at man ikke længere har et A-brev," siger han til DR.

Aftalen betyder konkret, at A-post bliver afskaffet, og B-post bliver det nye standardbrev og skal leveres indenfor 4-5 dage. Selve betegnelsen B-post bliver dog afskaffet.

Post Danmark forventer at kunne tilbyde en dag-til-dag-service i form af et særligt hastebrev i stedet for A-post. Derudover bliver Post Danmarks omdelingsdage nedjusteret fra seks til fem hverdage om ugen.

Bredt postforlig
Bag aftalen står alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet. Socialdemokraternes postordfører, Christian Rabjerg Madsen, mener, at man er nødt til at se på ændringer af servicen, når brevmængden falder så drastisk. Derfor har det været mest afgørende for partiet at beholde befordringspligten og ikke leveringstiden.

"Vi er nødt til at forholde os til, at Post Danmark taber penge hver eneste dag, og derfor har vi taget en række initiativer, så Post Danmark også fremover vil være stærkt og vil uddele post i hele landet med den samme service," siger han til TV 2 News.

Læs også: LA: Træk støtten til Post Danmark

Rasmus Jarlov, der er postordfører for Konservative, er ligeledes glad for den nye aftale, da valget for ham stod imellem en længere leveringstid eller en højere fragtpris på måske 50 kroner.

LA vil fjerne støtte til Post Danmark
Liberal Alliances postordfører, Laura Lindahl, er tilfreds med udfaldet af den nye postaftale. Hun er især glad for ændringen af Post Danmarks befordringspligt, som Liberal Alliance gerne ser helt fjernet.

Dog så Lindahl gerne, at Post Danmarks momsfritagelse på opgaver omfattet af befordringspligten ligeledes var blevet fjernet.

"Tiden er løbet fra at give statsstøtte til Post Danmark, for nye, digitale løsninger har i høj grad overtaget kommunikationen mellem danskerne, hvilket har fået postmængden til at styrtdykke de seneste år. Postvæsnet får mindre og mindre betydning, og derfor mener jeg, at man kan bruge danskernes skattekroner på en mere rimelig og effektiv måde, end man gør i dag," siger Laura Lindahl i en pressemeddelelse.

Læs aftaleteksten her.

Dokumentation

Fakta om postaftalen:

  • Antallet af omdelingsdage reduceres fra 6 til 5 hverdage om ugen,
  • Pligten for Post Danmark til at levere breve dag-til-dag (A-breve) ophæves. I stedet forventer Post Danmark at tilbyde en daglig dag-til-dag service i form af et særligt hastebrev.
  • B-brevet bliver det nye standardbrev, hvor servicekravet er levering inden for 5 dage mod i dag 4 dage. Betegnelsen ”B-brev” afskaffes.
  • Kun omdeling til folkeregisteradressen. Hvis postmodtageren ønsker sin post eftersendt til f.eks. sit sommerhus, vil Post Danmark forsat kunne tilbyde dette, men mod betaling af et gebyr.
  • Udligningsordningen, jf. postlovens § 18, afskaffes.
  • Post Danmark kan i dag undlade omdeling af forsendelser grundlovsdag og juleaftensdag. Post Danmark vil fremover endvidere kunne undlade postomdeling på mellemdage, f.eks. fredag efter Kristi Himmelfartsdag.
  • De 23 mindre øer, som i dag ikke har eget postnummer, får mulighed for, om ønsket, at få eget postnummer.
  • Post Danmark varetager befordringspligten i perioden 2017-2019. Post Danmark har tilkendegivet, at virksomheden med de i denne aftale anførte ændringer af vilkårene vil være indstillet herpå.

Læs hele aftaleteksten her.

Kilde: Transportministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Hans Christian Schmidt

MF (V), fhv. miljø-, fødevare-, transport- og bygningsminister
lærer (Haderslev Seminarium 1977)

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

0:000:00