Ny prognose for EU-valget er "på grænsen til at være direkte ubrugelig"

TJEKDET: Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat ved det kommende europaparlamentsvalg, viser en ny prognose fra Europa-Parlamentet. Men prognosen er baseret på målinger af, hvad danskerne vil stemme ved et folketingsvalg, og kan derfor ikke bruges til at spå om det kommende europaparlamentsvalg.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Redaktionen

Af Andreas Oved Askjær Rasmussen, journalist på TjekDet, og Rasmus Kerrn-Jespersen, journalist på TjekDet

Mandag i denne uge offentliggjorde Europa-Parlamentet en dugfrisk prognose, der giver et bud på udfaldet af europaparlamentsvalget, der finder sted i maj måned i år. Her skal danskerne til stemmeurnerne og vælge 14 politikere, der skal repræsentere Danmark i Parlamentet.

Prognosen spår et stærkt valg til Socialdemokratiet med fem pladser i Europa-Parlamentet, og den havde da heller ikke ligget online længe, før Niels Fuglsang, der er nummer tre på socialdemokraternes liste over kandidater til Europa-Parlamentet, delte det glade budskab på Facebook. Også talrige danske medier bragte historien om, at partiet står til et godt EU-valg.

Men prognosen skal tages med et endog meget stort gran salt, slår tre danske valgforskere fast.

For selv om prognosen forsøger at forudsige resultatet af europaparlamentsvalget, så bygger den primært på målinger af, hvad danskerne har tænkt sig at stemme ved et folketingsvalg – og det er ikke nødvendigvis det samme, som vælgerne vil stemme ved europaparlamentsvalget om nogle måneder.

Vi stemmer ikke (altid) det samme
Prognosen ’European Elections 2019 – Report on the developments in the political landscape’ er udarbejdet af analyse- og konsulentvirksomheden Kantar Public for Europa-Parlamentet. Rapporten forsøger at forudsige udfaldet af det kommende valg til Europa-Parlamentet ved at bruge målinger af, hvad danskerne vil stemme til folketingsvalget. Men den fremgangsmåde duer ikke, lyder det fra Rune Stubager, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

“Nej, det kan man ikke. Det er det korte svar. Jeg er noget overrasket over, at Europa-Parlamentet vil lægge papir til sådan en prognose og åbenbart har betalt penge for det,” siger Rune Stubager.

Selv om langt de fleste partier vil være at finde på stemmesedlerne til både europaparlamentsvalget og folketingsvalget, kan man ikke bare gå ud fra, at folk stemmer på det samme parti til begge valg. Men det er netop, hvad Kantar Publics og parlamentets prognose gør.

“Prognosen er baseret på den kontroversielle antagelse - for nu at sige det på godt jysk - at folk stemmer det samme til folketingsvalget som til europaparlamentsvalget. Vi ved, at det ikke nødvendigvis passer. Der er selvfølgelig et vist sammenfald, men det kan man ikke bare antage,” siger Rune Stubager.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00