Nyt medicinråd skal gøre op med dyr medicin

PRIORITERING: Regionerne går nu til kamp mod de stigende medicinomkostninger og opretter et nyt Medicinråd. Den nye model skal blandt andet være et redskab til at forhandle en pris, der afspejler medicinens effekt, lyder det fra Danske Regioners formand, Bent Hansen.

Foto: Erik Refner/Scanpix
Cecilie GormsenOle Nikolaj Møbjerg Toft

En ny medicinmodel skal i fremtiden vurdere den medicin, der skal bruges på de danske sygehus. Det præsenterede Danske Regioner fredag.

Det betyder blandt andet, at der oprettes et nyt medicinråd, der skal vurdere medicinen og den gavnlige effekt, patienterne har af det nye produkt i forhold til det eksisterende. For eksempel vil prisen nu komme i betragtning, når medicinen skal vurderes.

Siden 2007, hvor regionerne blev oprettet, er udgifterne til medicin kun gået en vej – og det er op. Faktisk er medicinudgifterne fordoblet siden 2007, og fortsætter udviklingen, vil udgifterne stige fra 7,5 milliarder kroner sidste år til 13,2 milliarder i 2020.

Regioner: Rettidig omhu
Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), kalder den nye model for rettidig omhu i forhold til det pres, der er på sundhedsområdet.

”Med den nye model får vi et redskab til at forhandle os frem til den pris, der afspejler effekten, og samtidig sikrer vi, at vi bruger pengene på den medicin, der forøger patienternes levetid og livskvalitet,” siger Bent Hansen.

Regionsformanden har allerede holdt møde med sundhedsminister Sophie Løhde (V) om den nye model, der skal vurdere og prioritere medicinen. Og ifølge Bent Hansen sagde sundhedsministeren hverken ja eller nej til regionernes forslag.

”Men vi bad heller ikke om en godkendelse,” sagde Bent Hansen, der understregede, at man nu vil tage imod inputs fra politikere, industri og patientforeninger.

For selvom regionerne ikke behøver Christiansborgs accept af den nye model, vil bred opbakning gøre planen stærkere.

”Modellen skal sikkert rettes til. Det er ikke sikkert, at vi 100 procent har ramt skiven, men måske kun 80 procent”, siger Bent Hansen.

Løhde: Flere ubesvarede spørgsmål

Selv siger sundhedsminister Sophie Løhde, at hun er klar til fordomsfrit at se på Regionernes nye model, der skal lægge en dæmper på de stigende medicinomkostninger. Men hun slår samtidig fast, at den nye model rejser en række ubesvarede spørgsmål:

"For mig er det dog helt afgørende, at en eventuel ny model skrues sammen på en sådan måde, at ny medicin, som har en betydelig og veldokumenteret effekt, ikke afvises på grund af økonomi," siger ministeren i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Forslag får kritik
Danske Patienter har været voldsomt kritiske over, at regionernes indkøbsorganisation, Amgros, skal beregne en makspris på baggrund af det kommende medicinråds anbefalinger. Dermed ligger magten reelt hos Amgros og ikke i det medicinråd, hvor Danske Patienter står til at få to pladser, mener man hos foreningen. Danske Patienter er så kritiske over den foreslåede model, at man vil ikke vil love, at man vil tage plads i rådet.

”Rådet står jo til at skulle aflevere vurderingerne af medicinen til nogle økonomer i Amgros. Det er så dem, der i realiteten bestemmer, om medicinen er for dyr eller ej. Det er et rent djøf-regime,” sagde Lars Engberg, der som formand for Danske Patienter er talerør for de største patientforeninger i Danmark, til Altinget torsdag.

Danske Regioners næstformand, Jens Stenbæk, frygter dog, at Danske Patienter har misforstået oplægget.

”Men vi rækker en hånd ud til Danske Patienter og vil gerne gå i dialog om det,” siger Jens Stenbæk, der dog også slår fast, at medicin kan blive afvist, hvis det vurderes til at være ekstremt dyrt og med kun en lille ekstra effekt end lignende medicin.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00