Per Ørum sikrer flertal for randzoner

GRØN VÆKST: Kristendemokraterne sikrer, at VKO har flertal for forslaget om randzoner, som blev førstebehandlet tirsdag. Liberal Alliance stemmer imod og ser forslaget som et indgreb i ejendomsretten.
Anders Jerking
Grøn Vækst-forslaget om at etablere 50.000 hektar randzoner omkring vandløb og søer ser ud til at blive vedtaget med det snævrest mulige flertal.

Da forslaget blev førstebehandlet i Folketinget tirsdag, var det således kun Grøn Vækst-partierne VKO samt Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen, der kunne støtte forslaget.

Liberal Alliance, som prøver at positionere sig som landbrugets talerør, kan ikke støtte forslaget.

"Forslaget er et indhug i et frit erhvervs mulighed for at producere og et fuldtonet indhug i den private ejendomsret," sagde partiets miljø- og fødevareordfører, Villum Christensen.

Liberal Alliance er imod, at man beslutter at etablere randzoner, inden kortgrundlaget for randzonerne er på plads. Endelig mener partiet, at man, i stedet for generelle randzoner, målrettet burde tage sårbare jorde ud og give kompensation efter ekspropriations-bestemmelserne.

Partiets afvisning af forslaget fik under førstebehandlingen Konservatives miljøordfører, Tage Leegaard, til at spørge Villum Christensen om, hvordan Liberal Alliance vil sikre biodiversitet og rent vand, når man ikke vil etablere randzoner. Det fik Leegaard ikke svar på.

Høegh: Indgreb nødvendigt 
Fødevareminister Henrik Høegh (V) påpegede, at dele af landbruget mener, at forslaget er for vidtgående, mens grønne organisationer ikke mener, at forslaget er vidtgående nok. Ministeren mener, at randzonerne er en god og relativ billig måde at sikre bedre vandmiljø og biodiversitet.

"Vi skal sikre vores vandmiljø bedst muligt, og det vil kræve nogle indgreb i den måde, som man hidtil har drevet landbrug på," sagde ministeren og understregede, at regeringen er opmærksom på de økonomiske konsekvenser for landbruget.

Efter randzone-forslaget har været i høring, har DMU offentliggjort ny forskning, som viser, at randzonerne har en væsentlig mindre effekt på fosfor-udvaskningen, end man hidtil har antaget. Men Henrik Høegh påpegede, at forslaget først og fremmest skal mindske kvælstofudvaskningen og samtidig forbedre biodiversiteten.

Opposition: ikke nok
Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten erklærede alle, at de er positivt stemt over for princippet om randzoner, men ikke kan støtte det fremlagte forslag. Partierne er modstandere af, at offentligheden ikke får adgang til den nye natur, der oprettes i randzonerne, ligesom partierne er utilfredse med, at det bliver tilladt at dyrke flerårige energi-afgrøder som energipil i randzonerne.

 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Per Ørum Jørgensen

Byrådsmedlem (løsgænger), Herning Kommune, stifter og seniorrådgiver, Ørum Advice, forperson, Mental Talk, fhv. MF (K og KD)
HH (Herning Handelsskole 1988)

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

0:000:00