Østergaard forsvarer lukning af Teknologirådet

INTERVIEW: Beslutningen om at trække støtten til Teknologirådet er blevet kritiseret kraftigt fra flere sider. Altinget gav Morten Østergaard (R) mulighed for at svare igen. Rådgivning skal søges efter behov, lyder en af forklaringerne.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Tyson W. Lyall
Da et enigt Folketing tirsdag 15. november underskrev aftalen om fordelingen af forskningsreserven for 2012, betød det samtidig et farvel til den offentlige bevilling til Teknologirådet.

Det har afstedkommet stærke reaktioner fra nationale interessenter såvel som kontinentale.

Altinget | Forskning og Innovation kunne i tirsdags berette, hvorledes blandt andre Liberal Alliance havde fundet anledning til at genoverveje den upopulære beslutning.

Venstres ordfører Tina Nedergaard stod ved beslutningen, men sagde blandt andet også, at hun "ikke ville blokere for en samtale", hvis minister Morten Østergaard (R) havde ændret mening.

Det har han imidlertid ikke. Læs her, hvorfor.

Fakta
Teknologirådets bevilling på finansloven er på 10,5 mio. kr. i 2012. Besparelsen ved nedlæggelsen vurderes i 2012 at være 6 mio. kr. på grund af den rent praktiske afvikling af rådet. I de følgende vil den samlede bevilling kunne spares. Det vil sige 10,3 mio. kr. i 2013, 10,1 mio. kr. i 2014 og 9,9 mio. kr. i 2015.

Kilde: Uddannelsesministeriet

Hvilket indtryk har den store modstand mod at lukke Teknologirådet gjort på dig?
"Uanset hvilket råd, nævn eller anden institution, man lukker, så vil de personer, der er involveret i eller har kontakt til det, føle det som en urimelighed.

Vi har været i en situation, hvor vi har skullet gennemgå området med en tættekam - ligesom alle andre ministre. Vi har skullet se, om der var steder, vi kunne omprioritere. Det er ikke nødvendigvis fordi, vi er utilfredse med Teknologirådet. Jeg er sådan set ikke utilfreds med deres arbejde.

Jeg synes, det er helt fornuftigt, hvis Folketinget søger rådgivning og teknologirelaterede spørgsmål, men så synes jeg, man skal gøre det efter behov og ikke på baggrund af en fast bevilling til et råd.

Morten Østergaard
Uddannelsesminister

Vi skal bare vende hver eneste krone, og det er et enigt Folketing blevet enige om at gøre i tilfældet med Teknologirådet. Det har betydet, at vi til gengæld har kunnet droppe en planlagt besparelse på basis- og forskningsmidler. Det er en prioritering, jeg står ved, og jeg er ikke overrasket over, at det har affødt kritik fra rådet og interessenter."

Så reaktionerne har ikke givet anledning til at genoverveje beslutningen?
"Nej, men vi har nedsat en task force under Styrelsen for Forskning og Innovation, som skal have en dialog med Teknologirådet om, hvordan de aktiviteter, der ikke står og falder med finanslovsbevillinger, kan videreføres i et andet regi.

Det kan betyde, at nogle af de positive aktiviteter kan fortsætte.
Det er jeg tilfreds med."

Hvad ligger der i en task force?
"Det er et navn for, at man har bedt nogle ledende embedsmænd i Styrelsen for Forskning og Innovation om at samarbejde med Teknologirådet om fremtidige muligheder. Hvad de konkret arbejder med, kan jeg ikke afsløre på nuværende tidspunkt."

Du skriver på din Facebook-profil, at det ikke længere "giver samme mening at indkapsle teknologi som noget, der kræver særlig uafhængig rådgivning og parlamentarisk vurdering". Hvad er det helt nøjagtig, du mener hermed?
"Det skriver jeg, fordi jeg for det første ønsker at slå fast, at jeg ikke har noget at udsætte på Teknologirådets arbejde. Men jeg synes samtidig, at tiden er en anden, og man skal også være parat til at sætte spørgsmålstegn. Selvom noget har været godt, så betyder det ikke nødvendigvis, at det skal fortsætte på samme måde.

Jeg mener, at den teknologiske udvikling i dag er sådan, at teknologien er i samspil med snart al udvikling, og derfor synes jeg, at den vurdering af teknologi og andre elementer bør indlejres i de forskellige områder, der har med det at gøre. Uanset om det er på uddannelses- og forskningsinstitutioner eller lignende.

Jeg synes, det er helt fornuftigt, hvis Folketinget søger rådgivning og teknologirelaterede spørgsmål, men så synes jeg, man skal gøre det efter behov og ikke på baggrund af en fast bevilling til et råd."

Så alt i alt har de aktive protesterende ikke umiddelbart noget at klynge deres håb til?
"Jeg står helt ved den prioritering, der er lavet. Når vi træffer de her valg, så skal man ikke i misforstået venlighed sende signaler, der ikke er dækning for. Denne her aftale er indgået af et samlet Folketing, og nu ser vi på, hvordan aktiviteterne kan videreføres i et andet regi."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00