Østrig udfordrer EU: Vil indeksere børnepenge

INDEKSERING: Den nye østrigske regering skærer i børnepenge, der sendes til EU-lande med lavere leveomkostninger, sådan som også den danske regering brændende ønsker at gøre. Ifølge forskere bringer det dem på direkte kollisionskurs med EU-reglerne. Danske politikere vil følge sagen nøje.

Sebastian Kurz, ny kansler i Østrig, vil skære i børnepenge, der sendes til udlandet.
Sebastian Kurz, ny kansler i Østrig, vil skære i børnepenge, der sendes til udlandet.Foto: /ritzau/AP/Ronald Zak
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES:

”Det har altid været en torn i øjet på mig”.

Sådan lød det fra den nye østrigske kansler, Sebastian Kurz, da han skulle forklare, hvorfor én af hans nye regerings første prioriteter bliver at indeksere børnepenge givet til EU-arbejdstagere, hvis pengene sendes ud af landet.

Det betyder, at EU-borgere, der arbejder i Østrig, men har børn et andet sted, vil få enten flere eller færre penge til dem, alt efter om leveomkostningerne er højere eller lavere i det land, barnet bor i.

Dermed går østrigerne enegang på et område, som har været den danske regerings mærkesag i flere år. De to lande har sammen med tyskerne, irerne og senest også hollænderne kæmpet for at få gjort en sådan indeksering af børnepengene til en del af EU-lovgivningen i forbindelse med en igangværende reform af samarbejdet om social sikring på tværs af grænserne.

Hidtil er det dog blevet afvist af både EU-Kommissionen og et flertal blandt de øvrige lande.

Kan spare 850 millioner årligt
Ifølge den nye østrigske koalition bestående af det konservative ÖVP og det stærkt indvandringskritiske Frihedsparti, FPÖ, vil det årligt spare statskassen for 850 millioner kroner. Af nyhedsbureauet APA fremgår det, at der i 2016 blev sendt østrigske børnepenge til i alt 132.000 børn i andre EU-lande. Flest til Ungarn, Slovakiet, Polen, Rumænien og Slovenien, der alle har betydeligt lavere leveomkostninger end Østrig.

Forslaget er en del af det regeringsgrundlag, der blev fremlagt i sidste uge. Ifølge kilder i den østrigske centraladministration vil de nye regler blive formuleret så hurtigt som muligt med henblik på at være færdigbehandlet i det østrigske parlament før sommeren, så de kan træde i kraft per 1. januar 2019.

I regeringsgrundlaget beskrives de nye regler som ”en EU-retligt konform indeksering”, hvilket dog er en vurdering, Kurz og co. står ret alene med.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00